Döbbenet: ez lett a következménye a tankötelezettségi korhatár csökkentésének

HelloVidék   
  Megosztom
Döbbenet: ez lett a következménye a tankötelezettségi korhatár csökkentésének

A tankötelezettségi korhatár csökkentéséve sokan estek ki a közoktatásból. A korhatár mérséklésével ráadásul emelkedhetett a tinédzserkori terhességek és abortuszok száma is.

A Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont (KRTK) kiadásában évente megjelenő Munkaerőpiaci Tükör kutatás készítői megnézték, hogy a változások hatálybalépése után hogyan változott az iskolarendszert elhagyók aránya - írja a Telex.

A lemorzsolódást 2009–2011, valamint 2012–2013 között vizsgálták. Azoknál, akikre már vonatkozott az alacsonyabb tankötelezettségi korhatár, statisztikailag megnőtt a lemorzsolódás esélye (69 százalékkal), a közfoglalkoztatásba kerülés esélye (97 százalékkal) és a NEET státuszba kerülés valószínűsége (63 százalékkal).

A NEET státuszú fiatalok azok, akik mind a közoktatásból, mind a munkaerőpiacról kiestek. A korhatárcsökkentés a lányoknál 66, a fiúknál 72 százalékkal növelte a lemorzsolódás valószínűségét.

Az iskolát elhagyó fiatalok közül többen helyezkedtek el közmunkásként. A reform utáni években ráadásul nemcsak a közmunkába kerülés valószínűsége, hanem a közmunkában töltött napok száma is emelkedett.

Az elsődleges munkaerőpiacon (azaz nem a közfoglalkoztatásban és a külföldön dolgozók nélkül) nem jelent meg több munkavállaló. A 16 és 18 éves kor között lemorzsolódott diákok 58 százaléka egyáltalán nem tudott elhelyezkedni.

2011 és 2016 között az iskolai lemorzsolódás aránya a roma fiatalok esetében különösen megnőtt. 2011 és 2016 között mélyebb lett a szakadék a nem roma és a magukat első- vagy másodsorban romának mondó fiatalok között. Előbbieknél kevesebb mint 4, utóbbiaknál közel 20 százalékponttal csökkent az oktatásban részt vevő (vagy már végzett) 17 évesek aránya. 2016-ban a nem romák 8, a romák 42 százaléka nem járt iskolába ebben az életkorban.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

család

tankötelezettség

kutatás

felmérés