Riadót fújtak a hazai szakemberek: sosem nem látott kullancsinvázió jöhet, terjed a gyilkos kór

HelloVidék   
  Megosztom
Riadót fújtak a hazai szakemberek: sosem nem látott kullancsinvázió jöhet, terjed a gyilkos kór

Csak Vas megyében tavaly mintegy 68 bejelentett Lyme-kóros esetet regisztráltak a Kormányhivatal adatai szerint. A szakemberek a megelőzés fontosságára emlékeztetnek: a klímaváltozás és az enyhe telek hatására a kullancsszezon egyre hosszabbra nyúlik, az utóbbi időben pedig új kullancsfajok is megtelepedtek hazánkban - írta a Vaol.hu.

Kullancsok elsősorban a lombhullató erdők aljnövényzetében élnek, de előfordulhatnak a bokrokon, megbújhatnak vizes területeken, nádasban és a szántóföldi növények között, továbbá városi parkokban, családi házak kertjeiben is. Az optimális hőmérséklet számukra a 18-25 fok, de már 3-5 fok felett keresik az áldozatukat, megkezdik a vérszívást, tehát egész évben számíthatunk a támadásukra - nyilatkozta Dr. Wächer Walter vármegyei tiszifőorvos a Vaol.hu-nak.

Both Gyula, a kormányhivatal növényvédelmi szakügyintézője szerint a kémia és biológiai védekezésre nincs engedélyezett technológia, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy gondozott, növényvédelmi kártevők /levéltetvek/ elleni rendszeres védekezés mellett kevesebb kullancs fordul elő a kertünkben.

Mivel a kullancs nem növényvédelmi kártevő, valójában egyetlen növényvédő szer sem engedélyezett az irtására. Kiránduláskor vagy kerti munka végzése során javasolt a nadrág szárának zokniba húzása és a felsőruházat nadrágba tűrése, valamint bőrre felvihető kullancsriasztó szer használata, 3-4 óránként megismételve. Ezt követően is 1-1,5 óránként érdemes tetőtől talpig terjedő kullancsvizitet tartani és az aktivitást követően a levetett ruhát átvizsgálni. Nem ajánlott a táborozás kullancsok által fertőzött területeken, például vadetetők, vaditatók és vadpihenők környékén.

- írták.

Háziállatainknak érdemes kullancsirtó nyakörvet, spotokat és rágótablettákat venni. A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy zárt sövények mellé rovarriasztó növényeket ültessünk.

A Lyme-kór ellen nincs védőoltás

A kullancsot fontos minél hamarabb eltávolítani, mivel a kórokozók átvitelének esélye az eltelt idővel nő. Amennyiben a csípés helyén legalább 5 centiméter átmérőjű vöröses vagy kékeslilás bőrpír jelentkezik forduljunk orvoshoz, aki az összes információ gondos mérlegelése alapján állítja fel a kórismét. Szükség esetén laboratóriumi vérvizsgálatot kezdeményez és előírja a megfelelő kezelést. Amennyiben nem szűnő szívdobogásérzés, bénulás, nehézlégzés vagy súlyos fejfájás jelentkezik, azonnal keressük háziorvosunkat, vagy a területileg illetékes sürgősségi ügyeletet.

A kullancs által terjesztett vírusos agyvelőgyulladás kizárólag védőoltással előzhető meg, mely 1 éves kortól adható. A Lyme-kór ellen ugyan nincs védőoltás, azonban időben felismerve megfelelő antibiotikummal gyógyítható. A kormányhivatal adatai alapján Vas vármegyében az elmúlt esztendőben 68 bejelentett Lyme-kóros eset fordult elő

- közölte a megyei lapnak Dr. Wächer Walter.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kullancs

lyme-kór

kórokozó