Sokkoló adatok érkeztek: soha nem született ilyan kevés gyermek Magyarországon

HelloVidék   
  Megosztom
Sokkoló adatok érkeztek: soha nem született ilyan kevés gyermek Magyarországon

Emberemlékezet óta nem született olyan kevés gyermek Magyarországon, mint júniusban.

Meglepőnek tűnhet, de a történelmi mélyponthoz a kormány politikája is hozzájárulhatott: a 2019-ben bevezetett kormányzati intézkedések, amelyek a gyerekszám növelését ösztönözték, feltehetően jelentős számú szülést hoztak előre, ennek utólagos következménye is lehet a mostani zuhanás - írja a 24.hu.

Mint ahogy a lap fogalmaz letaglozó adatok érkeztek az elmúlt hónapokban a magyarországi születésszámról. A lap beszélt olyan demográfussal, aki a számokat látva először azt hitte, elrontották az összesítést a Központi Statisztikai Hivatalnál (KSH), és egy megye kimaradt. Gyorsan kiderült, hogy nem erről van szó, az adatok valósak, és ez a kormány szimbolikus ügyét, a nemzeti sorskérdésként kommunikált családpolitikát is érinti.

A lap szerint az eddigi mélypont a 2022. februári 6094 születés volt. Fontos, hogy nem egyszeri, hirtelen beesésről van szó: 2023 júliusától kezdődően folyamatosan csökken a havi szülésszám, az akkori 7793-ról jutottunk el az év elején a 6650-hez, és most júniusban a 6040-hez.

Igaz, a zuhanás mértéke, hirtelensége volt ennél drámaibb is: amikor a 2021. szeptemberi 8635-ről mindössze öt hónap alatt esett le a születésszám 6094-re. Ez alig fél év alatt közel 30 százalékos visszaesés, ám innen volt visszapattanás: újabb fél év múlva, 2022 júliusában 8327 volt a születésszám.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

család

születések száma

magyarország

gyermek