Nem csak a tavasz közeleg: hamarosan támadnak a pollenek

HelloVidék   
  Megosztom
Nem csak a tavasz közeleg: hamarosan támadnak a pollenek

Az enyhe idő beköszöntével párhuzamosan, a mogyoró, a nyír, a kőris, az éger és a tölgy virágzásával az első tavaszi hónapokban elkezdődik a hivatalos pollenszezon. Az allergiás tünetek időszakában nem javasolt bőrpróbát végeztetni, így aki tavaly két hétnél tovább szenvedett orrfolyástól, tüsszögéstől vagy szemviszketéstől, annak tanácsos az allergiás panaszok jelentkezése előtt vagy később, a tünetek lecsengése után elvégeztetnie a vizsgálatot.

Pollenallergiás tünetek gyanúja esetén fül-orr-gégészeti vizsgálatot követően kerülhet sor a specifikus allergének kimutatására bőrteszttel vagy vérből, úgynevezett allergén specifikus IgE kimutatásával. A bőrpróba (Prick-teszt) során az allergént az alkar bőrére csepegtetik, majd felületi karcolást követően figyelemmel kísérik a bőr reakcióját – ismertette Dr. Kraxner Helga.

A Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika adjunktusa felhívta a figyelmet arra, hogy az allergia kezelésére szolgáló antihisztaminok, szisztémás szteroidok vagy egyéb gyógyszerek torzíthatják a teszt eredményét. Szélsőséges esetekben az allergiás szezonban végzett bőrteszt súlyos kockázatot is jelenthet.

A vizsgálatra a tünetmentes időszak a legalkalmasabb, ezért, aki tavaly a márciustól október végéig tartó pollenszezonban két hétnél hosszabban tapasztalt orrfolyást, szemviszketést, könnyezést, tüsszögést, annak érdemes a következő hetekben vagy a panaszok lecsengése után egy vizsgálattal alátámasztani az allergiát.

A fül-orr-gégészeti, allergológiai szakambulanciákon a betegséget részletes kórelőzmény-felvételt követően fizikális vizsgálat, majd a bőrön végzett Prick-teszt elvégzése alapján diagnosztizálják. Amennyiben 15-20 perccel a karcolást követően a karcolás helyén a bőrön csalángöb (kiütés) keletkezik piros udvarral körülvéve, valamint ez a pozitív bőrreakció arra az allergénre jelentkezik, aminek hatására a páciensnek tünetei vannak, az allergia ténye megállapítható – mondta az egyetemi adjunktus. Hozzátette:

Bizonyos állapotok esetén (pl. erős tünetek, asztma, bizonyos gyógyszerek szedése alatt) csak vérvétel útján tudják meghatározni a reakciókat kiváltó allergéneket. A bőrteszttel ellentétben a vérvizsgálat allergiaszezonban is végezhető, a jelentkező tünetek és az antihisztamin ugyanis nem befolyásolják a vérvizsgálat eredményét.

Dr. Kraxner Helga kiemelte, az allergia gyógyszeres kezelését a várható szezon kezdete előtt 1-2 héttel érdemes elkezdeni. A terápia alapját az antihisztamin és a lokális szteroid készítmények képezik. Legnépszerűbbek az antihisztaminok, amelyek tabletta, orrspray és szemcsepp formájában is kaphatóak. A szteroidokat tartalmazó orrspray-k helyileg gátolják a gyulladást, az összes orrtünetet mérséklik, de egyéb tünetekre is jó hatással lehetnek (pl. szemkönnyezés, torokviszketés). Bármelyik készítményt is választjuk, rendszeres orrmosással, a nyálkahártyán megtapadó pollenek kitisztításával enyhíthetjük a panaszokat. Egyértelmű esetekben a betegek kezelését és rendszeres kontrollját a háziorvos végzi.

Az allergia oki kezelésében alkalmazott úgynevezett immunterápiát szintén időben, az adott allergén megjelenése előtt néhány hónappal kell elkezdeni, de csak abban az esetben hatásos a kezelés, ha a páciens legfeljebb egy-két domináns allergénre érzékeny. Az allergén immunterápia során a panaszokat okozó allergén tisztított kivonatát kapja a páciens fokozatosan emelkedő dózisban, így tanulja meg a szervezet az adott allergénre való helyes immunválaszt.

Az egyetemi adjunktus hangsúlyozta, bárhogy is döntünk, tüneti vagy oki terápiát választunk, az allergiás tüneteket nem szabad elhanyagolni, a kezeletlen allergiás náthából ugyanis akár egyik évről a másikra allergiás asztma alakulhat ki.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

allergia

pollen

tavasz

egészség

pollenszezon

allergiaszezon

terápia