Tudtad? Ez a 6 hétköznapi tárgy súlyos betegségek forrása a konyhában

HelloVidék   
  Megosztom
Tudtad? Ez a 6 hétköznapi tárgy súlyos betegségek forrása a konyhában

A konyhát gyakran nevezik a lakás lelkének. Nem csoda, hiszen a család minden tagja megfordul itt a nap folyamán: itt végezzük az étkezéseket, ez az a hely, ahol elkészítjük, tároljuk ételeinket. Nem is gondolnánk, de számos helyen ragadhatnak meg baktériumok, amelyek veszélyesek lehetnek szervezetünkre, sőt akár betegséget is okozhatnak.

A konyha fontos helyszín egy család életében, pont ezért kell nagy hangsúlyt fektetni a tisztán tartására. Itt indulnak a reggelek és itt zárulnak az esték, mindenki jön-megy és sokszor figyelmetlenül szórjuk szét a kezünkön, tárgyainkon megtelepedő baktériumokat. Ki gondolná, hogy a mosogatószivacs, egy el nem mosott vágódeszka vagy épp a sütő gyakran szorongatott fogantyúja betegíthet meg minket? A következő listában összeszedtük, mire érdemes figyelni takarítás során, hogy a konyhánk minden szeglete tiszta és baktériumoktól mentes legyen.

1. A nem megfelelően kezelt élelmiszertől beteg lehetsz

Ez az egyik legnagyobb egészségkárosító veszély a konyhában. Ha az ételt nem főzik, nem kezelik biztonságosan, a baktériumok gyorsan elszaporodhatnak, majd az étellel együtt bekerülnek a szervezetünkbe, ahol az emésztés során súlyos megbetegedéseket okozhatnak.

Lássuk, vajon tudtad ezeket?

  • Élelmiszer-fogyasztás:

    Minden élelmiszernek megvan a maga hőfoka, amin kezelni kell. Ez azért fontos, mert így tüntethetjük el főzés közben róluk a baktériumokat. A nyálkás tojássárgája, a sushi vagy a nyers süti tészta különösen veszélyes lehet a gyerekekre vagy a gyenge immunrendszerrel rendelkezők számára.
  • A maradék rossz hőfokon való tárolása:

    A helytelen hőmérsékleten való tárolás a melegágya a baktériumoknak, élesztőt és penészgombáknak. Ne hagyjuk kint a konyhapulton az ételt, főleg nyáron, a melegebb napokon. A hűtőben tárolt ételeknél is ügyeljünk arra, hogy fedővel legyen elzárva minden edény.
  • Mosni vagy nem mosni:

    A zöldségeket és gyümölcsöket meg kell mosni fogyasztás vagy főzés előtt. A nyers húst viszont nem szabad. A nyers hús megmosása vagy leöblítése azt eredményezi, hogy elterjednek a baktériumok a mosogatóban és körülötte. Nem szabad kétségbe esni, hiszen főzés vagy sütés közben olyan magas hő éri az ételt, hogy azonnal elpusztítja az összes bacit, ami esetleg a húson megtalálható.
  • A nyers és főtt ételek közötti kereszt-szennyeződés elkerülése:

    Soha ne használja ugyanezt az edényt a nyers húsok tárolására és az elkészült ételek felszolgálására és a hűtőben mindig szeparáljuk el őket egymástól.
  • Kézi mosás elhanyagolása főzés közben:

    A főzés előkészületei során, érdemes gyakran kezet mosni, főleg, ha hússal, tojással és zöldségekkel is dolgozunk. Ezzel megelőzhetjük, hogy átvigyük a bacikat egyik termékről, a másikra.

2. Ha lejárt a szavatossága, dobd ki!

Szinte mindannyiunknak van olyan termék a hűtőszekrényben vagy a kamrában, amit ki kellene már dobni, de valahogy mindig elfelejtkezünk róla. Egy dobozos tej vagy tejföl a lejárat után pár nappal még úgy tűnhet, hogy semmi baja nincs, ettől függetlenül sose kóstoljunk bele. Fontos, ha olyan ételt találunk, aminek már lejárt a szavatossági ideje, ne együnk bele, hanem dobjuk ki! A romlott étel fogyasztása súlyos betegségeket okozhat!

A szakértők azt tanácsolják, hogy próbáljunk minőségi termékeket vásárolni, válasszunk olyan zöldségeket és gyümölcsöket, amelyek épek, nem sérültek, nem látszik rajtuk a rovarok rágási nyoma. Ne vegyünk olyan konzerveket, dobozos termékeket amelyek duzzadtak vagy puffadtak – ezek már biztosan nem fogyaszthatók.

3. A bacik kedvence: fogókendő

Elengedhetetlenek és nagyszerű módja a papírtörlő használatának csökkentésének, viszont könnyen veszélyforrás lehet, ha nincs megfelelően elmosva. A rosszul mosott vagy csak ritkán mosott konyharuha keresztfertőzést okozhat a konyhai felületek között. A National Sanitation Foundation International tanulmánya szerint a vizsgált konyhai törölközők legalább 75 százaléka coliform baktériumokat (szalmonella vagy E.coli) tartalmaz. Használjunk külön kendőt a takarításhoz, az élelmiszer-előkészítéshez és a kézmosás utáni törülközéshez is. Fontos: rendszeresen mossuk ki a konyharuhákat forró vízben.

4. Vágódeszkák: amikre jobban kellene figyelni

A vágódeszkát használunk a legtöbb főzés előtt és közben is, ráadásul megvédik konyhai munkalapunkat is. Amit érdemes tudnunk ezekről a vágófelületekről, hogy minden egyes vágásnál apró karcolások jelennek meg a felületükön, amelyek baktériumokat raktároznak el. Ha nem használunk külön vágódeszkát húsokhoz, gyümölcsökhöz és zöldségekhez, a keresztszennyezés súlyos egészségügyi következményekkel járhat. A fa vágódeszkákat minden használat után le kell mosni forró, szappanos vízzel, majd tiszta, száraz törlőkendővel szárazra kell törölni.

5. A szivacsok, mint baktériumtelepek

A szivacsokban nagyon könnyen és egyszerűen tapadnak meg a baktériumok, pont ezért forró, szappanos vízzel kell átmosni őket, de fontos az is, hogy minden mosogatás után meg is száradjanak. Ha már valamilyen furcsa szagot érzünk rajta, az annak a jele, hogy elszaporodtak benne a bacik, ideje kidobni őket.

6. Szinte minden nap használjuk, mégis csak ritkán tisztítjuk meg

Gombok, fogantyúk és kijelzők. Hányszor megérintjük őket napközben? Ugye minden alkalommal tökéletesen tiszta mindenki keze? Valószínűleg nem. A legtöbb baktérium, mint például a szalmonella, a lisztéria, az E. coli, valamint az élesztő és a penészgombák itt is könnyen megtapadnak. Ezek közül bármelyik képes emésztési zavarokat okozni, ráadásul rendkívül veszélyesek a kisgyermekekre és a legyengült immunrendszerrel rendelkezőkre. Ahogy a munkafelületeket, úgy ezeket a területeket is meg kell tisztítani, ha használtuk őket!

(via: thespruce.com)

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

konyha

betegség

takarítás

fertőzés

baktérium

megelőzés

főzés