Tudtad? Ez a 6 hétköznapi tárgy súlyos betegségek forrása a konyhában

HelloVidék   
  Megosztom
Tudtad? Ez a 6 hétköznapi tárgy súlyos betegségek forrása a konyhában

A konyhát gyakran nevezik a lakás lelkének. Nem csoda, hiszen a család minden tagja megfordul itt a nap folyamán: itt végezzük az étkezéseket, ez az a hely, ahol elkészítjük, tároljuk ételeinket. Nem is gondolnánk, de számos helyen ragadhatnak meg baktériumok, amelyek veszélyesek lehetnek szervezetünkre, sőt akár betegséget is okozhatnak.

A konyha fontos helyszín egy család életében, pont ezért kell nagy hangsúlyt fektetni a tisztán tartására. Itt indulnak a reggelek és itt zárulnak az esték, mindenki jön-megy és sokszor figyelmetlenül szórjuk szét a kezünkön, tárgyainkon megtelepedő baktériumokat. Ki gondolná, hogy a mosogatószivacs, egy el nem mosott vágódeszka vagy épp a sütő gyakran szorongatott fogantyúja betegíthet meg minket? A következő listában összeszedtük, mire érdemes figyelni takarítás során, hogy a konyhánk minden szeglete tiszta és baktériumoktól mentes legyen.

1. A nem megfelelően kezelt élelmiszertől beteg lehetsz

Ez az egyik legnagyobb egészségkárosító veszély a konyhában. Ha az ételt nem főzik, nem kezelik biztonságosan, a baktériumok gyorsan elszaporodhatnak, majd az étellel együtt bekerülnek a szervezetünkbe, ahol az emésztés során súlyos megbetegedéseket okozhatnak.

Lássuk, vajon tudtad ezeket?

  • Élelmiszer-fogyasztás:

    Minden élelmiszernek megvan a maga hőfoka, amin kezelni kell. Ez azért fontos, mert így tüntethetjük el főzés közben róluk a baktériumokat. A nyálkás tojássárgája, a sushi vagy a nyers süti tészta különösen veszélyes lehet a gyerekekre vagy a gyenge immunrendszerrel rendelkezők számára.
  • A maradék rossz hőfokon való tárolása:

    A helytelen hőmérsékleten való tárolás a melegágya a baktériumoknak, élesztőt és penészgombáknak. Ne hagyjuk kint a konyhapulton az ételt, főleg nyáron, a melegebb napokon. A hűtőben tárolt ételeknél is ügyeljünk arra, hogy fedővel legyen elzárva minden edény.
  • Mosni vagy nem mosni:

    A zöldségeket és gyümölcsöket meg kell mosni fogyasztás vagy főzés előtt. A nyers húst viszont nem szabad. A nyers hús megmosása vagy leöblítése azt eredményezi, hogy elterjednek a baktériumok a mosogatóban és körülötte. Nem szabad kétségbe esni, hiszen főzés vagy sütés közben olyan magas hő éri az ételt, hogy azonnal elpusztítja az összes bacit, ami esetleg a húson megtalálható.
  • A nyers és főtt ételek közötti kereszt-szennyeződés elkerülése:

    Soha ne használja ugyanezt az edényt a nyers húsok tárolására és az elkészült ételek felszolgálására és a hűtőben mindig szeparáljuk el őket egymástól.
  • Kézi mosás elhanyagolása főzés közben:

    A főzés előkészületei során, érdemes gyakran kezet mosni, főleg, ha hússal, tojással és zöldségekkel is dolgozunk. Ezzel megelőzhetjük, hogy átvigyük a bacikat egyik termékről, a másikra.

2. Ha lejárt a szavatossága, dobd ki!

Szinte mindannyiunknak van olyan termék a hűtőszekrényben vagy a kamrában, amit ki kellene már dobni, de valahogy mindig elfelejtkezünk róla. Egy dobozos tej vagy tejföl a lejárat után pár nappal még úgy tűnhet, hogy semmi baja nincs, ettől függetlenül sose kóstoljunk bele. Fontos, ha olyan ételt találunk, aminek már lejárt a szavatossági ideje, ne együnk bele, hanem dobjuk ki! A romlott étel fogyasztása súlyos betegségeket okozhat!

A szakértők azt tanácsolják, hogy próbáljunk minőségi termékeket vásárolni, válasszunk olyan zöldségeket és gyümölcsöket, amelyek épek, nem sérültek, nem látszik rajtuk a rovarok rágási nyoma. Ne vegyünk olyan konzerveket, dobozos termékeket amelyek duzzadtak vagy puffadtak – ezek már biztosan nem fogyaszthatók.

3. A bacik kedvence: fogókendő

Elengedhetetlenek és nagyszerű módja a papírtörlő használatának csökkentésének, viszont könnyen veszélyforrás lehet, ha nincs megfelelően elmosva. A rosszul mosott vagy csak ritkán mosott konyharuha keresztfertőzést okozhat a konyhai felületek között. A National Sanitation Foundation International tanulmánya szerint a vizsgált konyhai törölközők legalább 75 százaléka coliform baktériumokat (szalmonella vagy E.coli) tartalmaz. Használjunk külön kendőt a takarításhoz, az élelmiszer-előkészítéshez és a kézmosás utáni törülközéshez is. Fontos: rendszeresen mossuk ki a konyharuhákat forró vízben.

4. Vágódeszkák: amikre jobban kellene figyelni

A vágódeszkát használunk a legtöbb főzés előtt és közben is, ráadásul megvédik konyhai munkalapunkat is. Amit érdemes tudnunk ezekről a vágófelületekről, hogy minden egyes vágásnál apró karcolások jelennek meg a felületükön, amelyek baktériumokat raktároznak el. Ha nem használunk külön vágódeszkát húsokhoz, gyümölcsökhöz és zöldségekhez, a keresztszennyezés súlyos egészségügyi következményekkel járhat. A fa vágódeszkákat minden használat után le kell mosni forró, szappanos vízzel, majd tiszta, száraz törlőkendővel szárazra kell törölni.

5. A szivacsok, mint baktériumtelepek

A szivacsokban nagyon könnyen és egyszerűen tapadnak meg a baktériumok, pont ezért forró, szappanos vízzel kell átmosni őket, de fontos az is, hogy minden mosogatás után meg is száradjanak. Ha már valamilyen furcsa szagot érzünk rajta, az annak a jele, hogy elszaporodtak benne a bacik, ideje kidobni őket.

6. Szinte minden nap használjuk, mégis csak ritkán tisztítjuk meg

Gombok, fogantyúk és kijelzők. Hányszor megérintjük őket napközben? Ugye minden alkalommal tökéletesen tiszta mindenki keze? Valószínűleg nem. A legtöbb baktérium, mint például a szalmonella, a lisztéria, az E. coli, valamint az élesztő és a penészgombák itt is könnyen megtapadnak. Ezek közül bármelyik képes emésztési zavarokat okozni, ráadásul rendkívül veszélyesek a kisgyermekekre és a legyengült immunrendszerrel rendelkezőkre. Ahogy a munkafelületeket, úgy ezeket a területeket is meg kell tisztítani, ha használtuk őket!

(via: thespruce.com)

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

konyha

betegség

takarítás

fertőzés

baktérium

megelőzés

főzés