Magas a vérnyomásod? Itt a 7 pontos házi kúra, amivel alacsonyan tarthatod
A magas vérnyomás egy alattomos betegség, mivel nagyon kevés tünete van, viszont számos súlyos betegség előjele lehet: növeli például a szívbetegségek vagy a stroke kockázatát is. Nagyon sok embert diagnosztizálnak magas vérnyomással, de még így is rengetegen vannak, akik nem tudják vagy nem törődnek igazán azzal, hogy érintettek a betegségben. Pedig étrend és életmódváltással könnyen kordában tartható. Most összegyűjtöttük azokat az ételeket, amiket érdemes elkerülni, ha magas vérnyomásunk van.
A magas vérnyomás is azok közé a betegségek közé tartozik, amit a megfelelő gyógyszerekkel, életmódváltással és étrenddel kordában lehet tartani. Ehhez viszont ismerni kell azokat az ételeket, alapanyagokat, amik nem tesznek jót nekünk, amiket el kell kerülnünk, ha meg akarjuk kímélni magunkat. A szakértők szerint, már azzal is sokat teszünk az egészségünkért, ha csökkentjük a nátriumbevitelünket.
A következő listában felsoroljuk azokat az ételeket, amiket nem ajánlott fogyasztani annak, akinek magas a vérnyomása:
-
Csökkentsd a cukor és sófogyasztást
Az, hogy csökkentened kell a só bevitelét, még nem jelenti azt, hogy életed végéig csak unalmas ételeket kell enned. A só nagyon könnyen helyettesíthető, ráadásul sokkal különlegesebb ételeket készíthetsz, ha mondjuk olyan zöldfűszereket használsz, mint a kakukkfű, bazsalikom, oregáno, rozmaring, kapor, majoranna, menta, szegfűszeg, kurkuma, gyömbér, citromfű vagy bors. Ha semmiképp nem hagynánk el a sót, akkor mindenképp olyat válasszunk, aminek nátrium szintje 40 százalék alatt van. Ezek péládául a himalája só, tengeri só, parajdi só. Jó, ha tudjuk: egy felnőtt ember számára ajánlott napi nátriumbevitel legfeljebb 2300 mg (vagyis kb. egy teáskanálnyi asztali só) lehet.
A szervezetnek szüksége van a cukorra, hogy egészségesen működjön. A szükséges cukrokat viszont természetes úton kell magunkhoz vennünk, például a gyümölcsökből. A legtöbb esetben, mint az elhízásnál is, a probléma inkább a hozzáadott cukorral van, amiket az édességekből és a cukrozott gyümölcslevekből fogyasztunk el. Ezért érdemes otthon, házilag készíteni gyümölcslevet és ajánlott a cukrozott ételek, sütemények elkerülése is. -
Figyeld az összetevőket a konzervek címkéin
A zöldségkonzerveknek magas nátriumtartalma van, mivel ezzel tudják növelni a szavatossági idő hosszát. A dobozban található zöldségek alapvetően egészségesek, viszont nem tesz jót nekik az, hogy sok ideig áznak a több mint 41 százalékos sós lében. Ha nem szeretnénk lemondani a konzervekről, akkor mossuk át a zöldségkonzervet főzés előtt. és arra is figyeljünk, hogy a címkén lévő összetevők között szerepeljen a "alacson nátrium tartalmú" vagy a "csökkentett sótartalmú" felirat. -
Hanyagold az előre csomagolt (zacskós) leveseket
A különböző tasakokban vagy poharakban kapható levesek is rengeteg nátriumot tartalmaznak, emellett számos más mesterséges ízfokozót is. Ugyan nagyon gyorsan elkészülnek, a benük található zöldségek nem fedezik egy felnőtt ember napi zöldség szükségleteit. Ha megtehetjük, inkább firssen vásárolt zöldségekből készítsünk levest - nem sok időbe tart az elkészítésük, ráadásul sokkal egészségesebbek leszünk tőle, mint a zacskós változatoktól. -
Szószok helyett olajok
A különböző ízésítésű szószok mind tartalmaznak nátriumot és tartósítószereket, de a legtöbb üveges mártás, öntet még cukrot is. A szakértők azt javasolják, hogy a salátánkba vagy szendvicsünkbe inkább balzsamecetet vagy olívaolajat használjunk, sőt érdemes megbolondítai néhány idény zöldséggel is. -
Csak óvatosan a csomagolt és feldolgozott húsokkal
A legtöbb esetben a só szinte észrevétlenül kerül szervezetünkne, készételek útján. Az előre elkészített, csomagolt húsok, beleértve a virslit, szalonnát és a kolbászokat is mind nagy mértékben emelik a vérnyomást, hiszen sok bennük a só. Ugyan a vörös húsokat egészségtelenebbnek tartják, mint a fehér húsokat, a boltokban kapható, kész csirke és pulyka készítmények is ugyan úgy tartalmaznak sőt, ízfokozókat és tartósítószert, mint a sertés vagy marhahúsok. Pont ezért érdemes a húsokat hentesnél beszerezni és otthon, saját magunk által elkészíteni. Ha tehetjük, legfőképp friss csirkehúst vagy halat válasszunk. -
Inkább almát egyél csoki helyett
Az szénhidrátok nagyon gyorsan képesek megemelni az inzulinszintet, de a szénhidrátdús táplálkozás akár elhízáshoz is vezethet. Kevesen tudják, de a sütemények túlzott fogyasztása nagyon könnyen felpumpálhatja a vérnyomásunkat is. Szakértők azt tanácsolják, ha megkívánunk egy szelet csokit, péksüteményt vagy valami más nassolnivalót, érdemes enni néhány szelet almát vagy bármilyen más gyümölcsöt. Ez sokkal egészségesebb megoldás a szervezetünk számára. -
Használjunk teljes kiőrlésű lisztet a sima helyett
Könnyen válthatsz a lisztek terén, hiszen a legtöbb boltban már megtalálhatók a teljes kiőrlésű alapanyagok. Az így készült kenyér, kifli vagy más pékáru sokkal egészségesebb lesz, mint a boltban vásárolt. Ráadásul nem járul hozzá az elhízáshoz, így elkerülhető a magas vérnyomás.
(vis: hhdresearch.org)
NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!
Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)