Brutális szeméthalom úszik a Tiszán: mutatjuk a videót

HelloVidék   
  Megosztom
Brutális szeméthalom úszik a Tiszán: mutatjuk a videót

Több mint másfél hektár területet fed be a fa- és kommunális hulladék a vízlépcsőnél. Májusban sok eső volt a vízgyűjtő területen, a Felső-Tiszán és a mellékfolyóin. Ennek következtében a folyók megáradtak, ismertette Fejes Lőrinc, kiskörei szakaszmérnök – írja a Heol.

Ekkor nemcsak az uszadékfát sodorja magával a víz, hanem sajnos a vízgyűjtő területen élő lakosság által a patakokba, kisebb folyókba illegálisan elhelyezett kommunális hulladékot is. Most ez érkezett meg a kiskörei vízlépcsőhöz.

– mondta Fejes Lőrinc.

Ennél az árvíznél úgy tudták tovább engedni a vizet, hogy a duzzasztómű elzárótábláit csak részlegesen nyitották meg. Ez azt jelenti, hogy nem engedtek szabad utat a hulladéknak, hanem megállították a kiskörei vízlépcsőnél, emiatt viszont torlódott a fa- és kommunális hulladék, egyre nagyobb felületet fedett be, így kialakult egy hatalmas, hulladékkal kevert uszadékmező.

Mivel csak részlegesen voltak nyitva az elzárótáblák, az uszadékmező és a táblák alatt szabadon folyt a tiszta víz, míg a felszínen megmaradt a szemét.

Amikor az árvíz levonul, újra zárjuk az elzárótáblákat. Meg kell várni, amíg megnyugszik a vízfelület, s utána csak a turbinákon át folyik a víz. Akkor majd az uszadékmező mellől, úszó munkagépekkel, több hónapig tartó munkával kiszedjük a hulladékot. Kivisszük egy kirakodóhelyre, ott partra tesszük, s gépi és kézi módszerrel szétválogatjuk, majd hulladéklerakóba szállítjuk.

– mondta el a szakaszmérnök.

Ljasuk Dimitry, a Tisza-tó természeti kincseit megörökítő egykori lakos Brutális szemét a Tiszán - ez a te műved ember! címmel készített videót a vízben úszó szemétről.

A helyzet előnye az, hogy a Kisköre alatti folyószakasz – csaknem négyszáz kilométer a Dunáig – nem szennyeződött. Korábban ehhez hasonló hulladékkitermelés 2010-ben, valamint 2017-ben történt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

tisza

szennyezés

hulladék