Nem tudsz már mozdulni a sok lomtól a padláson? Itt a megoldás!

Liszkai Attila   
  Megosztom
Nem tudsz már mozdulni a sok lomtól a padláson? Itt a megoldás!

Hajlamosak vagyunk felhalmozni a már nem használt, de még jó állapotú tárgyainkat, ilyenkor általában az említett holmi a padláson, vagy a pincében végzi, hogy aztán évekig ott porosodjon. Mikor már túl nagy a rumli, felmerül a kérdés, hogy mi legyen a haszontalan tárgyak sorsa. Általában a lomtalanítás alkalmával, vagy a tavaszi nagytakarításkor szoktunk ezzel bajlódni. A felhalmozott tárgyak jobb esetben az utcára kerülnek, hogy a lomtalanításkor elvihessék őket, rosszabb esetben pedig a szemétbe, ezzel végső pusztulásra ítélve őket, pedig van egy sokkal jobb módja is annak, hogy megszabaduljunk a sok lomtól, ez pedig nem más, mint az adományozás.

A számunkra haszontalanná vált holmit felajánlhatjuk a rászorulóknak, ezzel két legyet ütünk egy csapásra: megszabadulunk felesleges tárgyainktól, és egyben segíthetünk is azoknak, akik nem engedhetik meg maguknak ezen tárgyak megvásárlását. Természetesen a már egyáltalán nem használható, tönkrement holmira senkinek sincs szüksége, de számos olyan dolog akad, ami másnak hasznos lehet, míg nálunk csak porosodik. A HelloVidék felkereste a szegedi székhelyű Centerke Adományozó Központot, hogy betekintést nyerhessünk az adományozás mikéntjébe.

A Mátrix Közhasznú Alapítvány által működtetett Centerke Adományozó Központ évente több, mint 10 ezer gyermeket, családot segít adományaival. Cipőt, ruhát, takarót, tartós élelmiszert, bútort, könyveket, és egyéb életminőséget segítő tárgyakat juttatnak el minden évben a rászorulóknak.

Alapvetően minden olyan használati tárgyat be lehet hozni, ami még ép, tiszta, továbbadható.

– mondta el kérdésünkre Rácz Anett, a Centerke Adományozó Központ elnöke.

Az alapítványhoz egész évben lehet adományokat küldeni, egyedül nyáron tartanak szünetet, de a sürgősen felmerülő problémákra ebben a nyitáson kívüli időszakban is megpróbálnak megoldást találni. De mi az, ami hasznos adománynak számít, és mi az, aminek a szemétben a helye? Vegyük sorra!

Ruhák

A Centerke Adományozó Központ első sorban szezonális ruhákat vár, de Rácz Anett elmondása szerint sokszor van rá példa, hogy az adományozó családok tavasszal leselejtezik a téli ruhákat, és odaadományozzák azokat is. Akinek nincs hol tárolnia a nem szezonális ruhadarabokat, azoktól az alapítvány átveszi ezeket, amennyiben raktáruk kapacitása ezt lehetővé teszi. A ruhák kifejezetten fontos adományok, hiszen az öltözködést nem lehet kikerülni sehogy sem: ruha mindenkinek kell.

A Centerke Adományozó Központba szoktak vidéki települések önkormányzatai is jönni, és akkor el szoktak vinni 20-30-40 zsák ruhát, nyilván ez is szezonális ruhákkal, cipőkkel, játékokkal van tele és ezeket el szokták vinni az ottani rászorulóknak.

– mondta az elnök.

Könyvek

Az alapítvány első sorban gyerekkönyveket, kötelező olvasmányokat, ifjúsági regények, gyerekeknek szóló ismeretterjesztő könyveket vár, mert tapasztalataik szerint ezekre van a legnagyobb szükség. Bár az idegen nyelvű könyveket kevesebben keresik, a Centerke örömmel fogadja ezeket is, mivel tapasztalataik szerint minden tárgy gazdára talál előbb-utóbb. Az egyetlen kikötés az, hogy a könyvek ne legyenek szétesve és összefirkálva, egyszóval hogy olvasható, továbbadható állapotban legyenek.

Legutóbb is 80 gyermekosztályra juttattunk el több ezer mesekönyvet, ezeknek az előkészülete hosszas hónapokig tartott, egyrészt előtte könyvgyűjtést szerveztünk, másrészt ezeket átnéztük, átválogattuk, ahova tudtunk, személyesen elmentünk, ahova nem, oda postai úton juttattuk el az intézményeknek.

– mesélte Rácz Anett.

Bútorok, nagyobb tárgyak

A nagyobb tárgyak esetében, melyeket nem tud saját raktárában elhelyezni a Centerke, az alapítvány összekötői szerepet vállal, azaz közvetít az adományozók, és a támogatottak között. Ilyenkor felírják a kontakt telefonszámokat, és így az, akinek szüksége van az adott tárgyra, el tud menni az adományozóhoz, és át tudja venni azt.

Olykor van arra is példa, hogy a Centerke segít a szállításban, de általában az adományozó és a támogatott oldja meg a tárgyak új otthonba kerülését. Ez mindig az adott családoktól, és az adomány méretétől függ. Idén télen például radiátorokat és hősugárzókat gyűjtöttek össze, ezek méretükből adódóan könnyen szállíthatóak voltak, és volt rájuk azonnali igény is, így ezeket az Adományozó Központban lehetett átvenni.

Elektronikus eszközök

A Centerke Adományozó Központ weboldalán az olvasható, hogy nem tudnak átvenni elektronikus eszközöket, például TV készüléket, hűtőt, porszívót és mosógépet, mivel ezekért nem tudnak az adományozó helyett szavatosságot vállalni. Ez a szabály első sorban a nagyméretű tárgyakra vonatkozik, példádul hűtőszekrényekre, mosógépekre, főleg ha azok régiek, és állapotuk miatt sok esetben már nem érdemes továbbadni őket, mert bármikor felmondhatják a szolgálatot.

Ilyen régi elektronikus eszközöknél ugyan az a bevett szokás, mint a nagy tárgyak esetében: az alapítvány összeköti az adományozót és a támogatottat, hogy utóbbi felmérhesse a gép állapotát, és kipróbálhassa, tényleg megfelelően működik-e az eszköz.

Ez a megoldás azért is célravezető, mert így az adományozónak nem kerül pénzébe a szállítás, a támogatott pedig el tudja dönteni, szüksége van-e az adott eszközre. Ezzel a módszerrel megelőzhetőek a felesleges szállítások, melyek költségesek, és annak az esélye is minimálisra csökken, hogy az adott eszköz megsérüljön a szállítás során, hiszen csak egyszer kerül utaztatásra.

Egyéb

Az alapítvány tapasztalatai szerint kifejezetten nagy szükség van azokra a termékekre, melyek babáknak, vagy pici gyerekeknek készültek, például sokan küldenek pelenkát, cipőt, babakocsit, babaágyat, biciklire való gyerekülést, görkorcsolyát és játékokat, és ezek mindig gyorsan el is fogynak.

A Centerke Adományozó Központban elfogadnak élelmiszer-adományokat is, de csak tartós, bontatlan élelmiszereket vesznek át, melyek szavatossága még nem járt le. Egy évben négy-öt alkalommal szerveznek tartós élelmiszerosztást családok részére. Ez az esemény Szegeden zajlik, a weboldalon közzétett időpontokban.

Programok

A Centerke az adományokat különféle programjaiban is felhasználja, hogy azok a lehető legjobb célt szolgálják. A Számítógépálom című programjukban például a jól tanuló, de rászoruló gyerekek és fiatalok juthatnak laptophoz, asztali számítógéphez, billentyűzethez, hangfalhoz, és egyéb tartozékokhoz.

Egy másik jó példa a Szeretet csoki program, melynek keretében legutóbb 10 ezer csokoládé érkezett be az alapítványhoz. Az édességgel gyermekklinikákat, óvodákat és iskolákat támogattak, valamint más rendezvényekre is küldtek belőle, ahol jutalmazásra használták fel a csokoládét.

Az alapítvány nagy hangsúlyt fektet a beteg gyermekek megsegítésére is: a mesedoktor program célja, hogy a kórházban fekvő gyerekeknek kicsit megkönnyítsék a bentlétet, és a szülőket is tehermentesítsék, amennyire lehet. A Centerke munkatársai Ilyenkor szoktak mesét olvasni, ajándékokat és könyveket vinni a kórházakba.

Adományozás

Adományozni személyesen, és postai úton is lehet, de előtte érdemes egyeztetni ennek mikéntjéről az alapítvánnyal. Nagyobb tárgyak esetében ajánlott jelezni a Centerke munkatársainál a felajánlást, ezzel elkerülhető az adományok felesleges szállítása. A személyes átvétel egyedül Szegeden lehetséges, mivel a Centerke Adományozó Központnak itt van átvevő pontja, ám ez a tapasztalatok szerint nem befolyásolja az ország távolabbi pontjain élőket sem abban, hogy adományozzanak, vagy segítséget kérjenek.

Van, hogy Borsod megyéből is eljönnek, tehát van, hogy egészen nagy távokat megtesznek, őket nyilván jól felpakoljuk!

– mesélte Rácz Anett.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

adományozás

jótékonyság

adomány

jótékonykodás

rászorulók

szegénység

szeged

centerke adományozó központ

gyerekek

baba

játék

ruha

bútor