Működik a csirke-disco: speciális fényben tojják a tyúkok a szupertojást

Liszkai Attila   
  Megosztom
Működik a csirke-disco: speciális fényben tojják a tyúkok a szupertojást

A D-vitamin a legtöbb tejtermékben és a tojásban is fellelhető, ráadásul szervezetünk még a napfényből is képes kivonni, ennek ellenére világszerte igen gyakori probléma a D-vitamin hiány. Egy német egyetem kutatói érdekes ötlettel kísérleteztek, hogy megnöveljék a tojások D-vitamin tartalmát.

A D-vitamin hiány, annak ellenére, hogy sokféle tejtermékben, tojásban és a napfényben is jelen van, igen gyakori probléma napjainkban. Bár a D-vitamin nem olyan fontos, mint például a C-vitamin, de hiánya előbb-utóbb problémákat okozhat a szervezetben - írja a Modern Farming.

A D-vitamin hiány hatására olyan tünetek léphetnek fel, mint csont- és izomfájdalom, gyengeség, ráadásul ha valakinek a szervezete nem tartalmaz elegendő D-vitamint, akkor megnőhet az esély a kardiovaszkuláris betegségek kialakulására is. A tojás rendkívül jó D-vitamin forrás, mivel sokféleképp elkészíthető és fogyasztható. A németországi Martin Luther Egyetem (Martin Luther University Halle-Wittenberg) kutatói egy új módszerrel álltak elő a D-vitamin hatékonyabb pótlására.

A kutatók abból a feltételezésből indultak ki, hogy az ultraibolya fény hatására növekedhet a D-vitamin tartalom. Bár erre eddig nem volt hivatalos bizonyíték, volt már rá példa, hogy orvosok ultraibolya fénnyel kezeltek kórosan D-vitamin hiányos betegeket, így a kutatók kipróbálták, mi történik, ha a tyúkokat világítanak meg vele.

A három hetes kísérletben résztvevő tyúkokat naponta hat órán keresztül világították meg ultraibolya fénnyel. A tudósok a kutatás közben arra jöttek rá, hogy ennél több ideig nincs értelme ultraibolya fénnyel kezelni a tyúkokat, mivel a hatás egy idő után már nem hoz nagy változást az eredményben. A három hét leteltével a kutatók megdöbbentve tapasztalták, hogy a kísérlet végeztével a tyúkok tojásaiban a D-vitamin tartalom 3-4-szeresére növekedett.

A kutatás nem volt teljesen veszélytelen, mivel a tyúkok látják az UV-fényt, és úgy tűnt, hogy néha nem igazán kedvelték. Ultraibolya fényt egyébként nem először próbálnak ki madarakon, bár annak idején teljesen más jellegű problémát próbáltak megoldani vele, nevezetesen azt, hogy távol tartsák a szárnyasokat a repülőgépektől.

A madarakról általánosságban elmondható, hogy sokkal intenzívebben érzékelik a fényeket, mint az emberek. A jelenlegi kísérlet kutatói szerint az UV-fény nem okozott semmilyen nyilvánvaló problémát a tyúkoknak, a szárnyasok nem próbáltak elrejtőzni a fény elől, és nem viselkedtek máshogy, mint általában, ez pedig előzetesen igen jó jel. Minden esetre további kutatások szükségesek ahhoz, hogy megállapítsák okoz-e valamilyen károsodást a tyúkokra nézve az UV-fény.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

tojás

vitamin

kutatás

tyúk

egészség

uv-fény

madár

táplálkozás