Hiába kínálják, nem veszi meg senki: nincs igény a balatoni halra

Magyar Nemzet   
  Megosztom
Hiába kínálják, nem veszi meg senki: nincs igény a balatoni halra

Évről évre felmerül a téma, hogy a Balaton partján nem lehet a tóból kifogott halat kapni. Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója szerint ennek az az oka, hogy nincs igazi kereslet a magyar tengerből kifogott halra, ugyanis a társaság a vendéglősöknek hiába kínált eladásra. A halászat betiltása miatt a horgászok egyre szebb példányokat tudnak horogra csalni – írja a Magyar Nemzet.

A balatoni halra csak a szavak szintjén van igénye a vendéglősöknek.

– foglalta össze tapasztalatait a vezérigazgató.

Elmondása szerint legutóbb, a Balaton vizének leeresztésekor a Sió-csatorna zsilipjénél a társaság csapdákat helyezett ki, hogy a tóból „kilépő” halakat kifogják, majd több száz helyre küldtek e-mailt arról, hogy balatoni halat lehet vásárolni a társaságtól. Csak a halak töredék részét tudták így értékesíteni, a többiből „halászlé-alapanyag” lett, vagyis halfeldolgozókhoz került.

2013-ban, a balatoni halászat utolsó évében, 2,6 tonna süllőt fogtak ki a magyar tengerből, míg a tó partján elfogyasztott mennyiség 60-80 tonna körül alakult. A vezérigazgató által ismertetett adatok alapján kijelenthető, hogy a vendéglőkben, árusító helyeken legfeljebb marketingfogásként szerepelt, hogy balatoni süllőt lehet kapni, a valóságban a süllők nagyon kis hányada származott a magyar tengerből.

A balatoni halászat hanyatlását jól mutatja, hogy míg 1966-ban még 166 tonna süllőt fogtak ki a halászok, addig a 2000-es évekre ez már csak néhány tonnára csökkent. A halászat utolsó három évében pedig már csak 2,4-2,6 tonnát fogtak ki évente a tóból. Emellett komoly mértékű illegális halászat folyt a vízen, amelynek a pontos méreteiről természetesen nincsenek kimutatások, de a fogási átlagok csökkenése valamelyest árulkodó lehet.

Csopakon, a halászat éveiben, a Kerekedi-öbölnél évről évre történt haltelepítés, és pár nappal a telepítés után a halászok „lehúzták” hálóval az egész környező területet.

– mondta el Balogh Tibor, a horgászszövetség elnöke.

Elmondása szerint olyan is előfordult, hogy a Hortobágyról hozott halakat telepítettek a tóba, majd pár nap múlva ezeket is lehalászták, és az áruházakban balatoni halként árulták, holott csak rövid ideig voltak a tóban.

Saját tapasztalatai alapján Balogh Tibor szerint is fenntarthatatlan volt a balatoni halászat: mint mondta, 2013-at ¬megelőzően évről évre csökkent a fogásmennyiség, a tendencia az elmúlt években fordult meg.

Korábban tenyérnyi méretű keszegeket tudtunk csak fogni, de most már a tipikusan nagy, szívlapát nagyságú, egy kiló fölötti dévérkeszegből is egyre több van. A bodorka és a vörös-szárnyúak is szépen megnőttek.

– mondta az elnök.

Az elnök szerint pozitív változás, hogy a Balatonba telepített halakat jelenleg a tó vízgyűjtő területén található vizekben tenyésztik, így ezek a halak tulajdonképpen már ivadékkoruktól kezdve balatoni vízben vannak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

hal

balaton

halászat

horgászat

vendéglő