Kiadták a vészjelzést: tavaly tízezernyi ember kaphatta el a nyugat-nílusi lázat Magyarországon

Index   
  Megosztom
Kiadták a vészjelzést: tavaly tízezernyi ember kaphatta el a nyugat-nílusi lázat Magyarországon

A klímaváltozás, illetve a globális kereskedelem és közlekedés folytán olyan trópusi betegségeket terjesztő ízeltlábúak jelenhetnek meg Magyarországon, amelyek eddig ismeretlenek voltak - írja az Index.

Így azok a kórok, amelyek eddig csak az afrikai vagy délkelet-ázsiai népességet pusztították, a magyar mindennapok részévé válhatnak. "Már ma is három új, egzotikus szúnyogfaj, és egy új kullancsfaj előfordulására számíthatunk, terjedésük nagyon gyorsan krízishelyzetet okozhat" - szögezte le Szathmáry Eörs akadémikus, az MTA Ökológiai Kutatóközpont főigazgatója. A cikk szerint ilyen például a(z)

  • nyugat-nílusi láz
  • usutu vírus
  • Chikungunya-láz
  • dengue-láz
  • zikavírus

Ezek közül a nyugat-nílusi láz már a mindennapok része. A vírus évtizedek óta lehet már a térségben, de eddig nem volt ennyire virulens. Tavaly Magyarországon tízezernyi ember fertőződhetett meg, és 225 ember betegedett meg a nyugat-nílusi láztól. Közülük 15-en meghaltak. Az esetek ugrásszerű növekedése már nyilvánvaló közegészségügyi probléma.

A veszély valós, de nagyon nehéz úgy beszélni róla, hogy az ember se pánikkeltéssel, se bagatellizálással ne legyen vádolható. Azt kell megérteni, hogy a kockázat mindig valószínűségi jellegű. Sosem teljesen biztos, hogy járvány alakul ki, vagy egy-egy területen megbetegedéseket fog-e okozni egy kórokozó. Az viszont biztos, hogy a fertőzések esélye nő, minthogy az új kórokozók egyre gyakrabban tűnnek föl Magyarországon, és az éghajlati jellemzők is egyre előnyösebbé válnak a terjesztőik számára

- mondta Rózsa Lajos, az MTA Evolúciótudományi Intézet kutatója a lapnak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kór

kórokozó

nyugat-nílusi láz

vírus

klímaváltozás

globális felmelegedés

zikavírus

dengue-láz

chikungunya-láz

usutu vírus

betegség

egészség

oltás

védőoltás