Itt a bizonyíték: ezért egészségesebb bio almát enni

Liszkai Attila   
  Megosztom
Itt a bizonyíték: ezért egészségesebb bio almát enni

Közismert, hogy az alma igen egészséges, ezért érdemes nap mint nap fogyasztani, azonban egy új kutatás kimutatta, hogy a hagyományosan termesztett almánál még egészségesebb a bio alma, mivel több hasznos baktériumot tartalmaz.

Sokan választják napjainkban a bio ételeket, mert szerintük sokkal egészségesebbek ezek a termékek, és emiatt nem sajnálnak mélyen a pénztárcájukba nyúlni. Több olyan tudományos tanulmány is készült, mely szerint nem mutatható ki különösebb eltérés a hagyományos úton és a bio körülmények között termesztett növények közt. Az ilyen összehasonlítások általában a növényvédőszer-maradványt és a tápanyagtartalmat vizsgálják – írja a Modern Farmer.

Egy friss kutatásban, mely a Határok a mikrobiológiában (Frontiers in Microbiology) című szaklapban jelent meg, osztrák kutatók összehasonlították a hagyományos és a bio termeléssel előállított almák mikrobiomáit. A mikrobioma a mikroorganizmusok alkotta ökológiai rendszert jelenti, mely jelen van minden növény és állat életében. A kutatók mindkét féle almán megvizsgálták a gyümölcs felületén, valamint magában az almában található különféle baktériumcsoportokat és baktérium fajtákat, és izgalmas felfedezésre jutottak.

A kutatásból kiderült, hogy a baktériumok a mikrobiomákban körülbelül azonos mennyiségben fordulnak elő, de a bio almákban jelentősen több féle „hasznos” baktérium található. Csak hogy egy példát említsünk, az úgynevezett Lactobacillus baktérium, ami probiotikum is egyben, megtalálható a bio almákban, és igencsak egészséges az emberi szervezet számára. A hagyományos úton termesztett almánál kimutatták, hogy olyan kórokozó baktériumokat tartalmaz, amelyek potenciálisan károsak lehetnek mind a növényekre, mind az emberekre.

Az élelmiszerek mikrobiomáinak kutatása egyre népszerűbbé válik, és ez nem véletlen: a legújabb technológiai vívmányoknak köszönhetően felfedezhetővé vált az emberi bél mikrobiomája, ezáltal pedig rengeteg következtetés levonható arról, hogy a különféle ételek hogyan hatnak szervezetünkre.

A mikrobiomák és antioxidáns profilok, melyek a friss termékekben fellelhetőek egy nap köztudott tudásanyaggá válhatnak, melyek a már most ismert makrotápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok mellett fognak irányt mutatni a fogyasztóknak abban, hogy minél egészségesebben táplálkozhassanak.

– mondta Birgit Wassermann, a kutatás egyik szerzője.

Az eredmények azt mutatják, hogy a baktériumok, amelyek hozzájárulnak az egészséges bél mikrobiómához, szintén hozzájárulnak az egészséges ökoszisztémához, és így az egészségünkhöz.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

bio

biogazdálkodás

biofarm

egészség

alma

biológia

baktérium

élelmiszer