Itt az ENSZ klímajelentése: durván megváltozik a ma ismert Föld

hvg.hu   
  Megosztom
Itt az ENSZ klímajelentése: durván megváltozik a ma ismert Föld

Eltűnik a sarkvidéki jég, óriási mennyiségű szén-dioxid fog a légkörbe szivárogni az olvadó talajból, európai országok kerülnek víz alá, az ivóvizünket is fenyegeti a tengervíz és nem győzzük majd az emléktáblákat állítani a gleccsereknek, ha az emissziót nem szorítjuk vissza radikálisan és azonnal. Kijött az ENSZ új klímajelentése, amit 195 ország kormánya fogadott el.

Az ENSZ, a New York-i klímacsúcs után, megjelentette harmadik különjelentését, mely az óceáni élővilág, illetve a Földön található összes hó- és jégtakaró jelenlegi és várható állapotáról ad jelentést - írja a hvg.hu. A 7000 tanulmány alapján íródott, 104 szerző által szerkesztett jelentés részletesen leírja a partvidékek, sarkvidékek, hófödte magashegységek, jégpajzsok, jéghegyek, gleccserek, tavak és folyók, tartósan fagyott talaj, tenger és óceán sorsát.

"Az óceán a levegőből hőt és a szén-dioxidot nyel el, ám minél jobban “igénybe vesszük” ezt az elraktározó képességét, annál melegebb lesz. Ennek következtében pedig egyre savasabbá válik, a felső rétegében található oxigén mennyisége pedig akár 80 százalékkal is csökkenhet. Ennek következménye az lesz, hogy a tengeri élővilág sokszínűsége mérséklődni fog, ezt pedig mi, emberek például azáltal fogjuk megérezni, hogy nem tudunk majd elegendő halat kifogni. A túlhalászás, a fajok kipusztulása, illetve amiatt, hogy a halak a hidegebb vizek felé kénytelenek vándorolni, a század végére a halászat maximális fogási potenciálja akár 24 százalékkal is csökkenhet" - írják a jelentésben.

Az is problémát jelent, hogy a fajoknak otthont adó hínárerdők és korallzátonyok veszélyben vannak. A hőhullámok okozta korallfehéredés jelentős pusztulást hoz magával. Ezen hőhullámok 84-90 százalékát az ember okozta.

2100-ra a tengerszint a mostanihoz képest 84 centivel nőne, azaz várhatóan 1,1 méterrel lenne magasabb (2300-ra már 5,4 méterrel emelkedne meg). A jelentés szerint, ha viszont radikálisan csökkentjük az emissziót - és ez a jó hír -, akkor a tengerszint emelkedése ebben a században körülbelül 43 centire korlátozódna. Az viszont biztos, hogy a szigetországok lakhatatlanná válnának, Málta és Görögország jelentős részét elöntheti a tenger. De nem az egyetlen probléma ezzel: a sós víz beszivárog a talajba és az ivóvízbe, ami a mezőgazdaságot és vízbiztonságot is fenyegethet. Nem beszélve arról, hogy a ciklonok hevesebb esőzéseket és erősebb szeleket hoznak, az aszály-özönvíz skála pedig egyre szélsőségesebbé válik.

A jelentés azt írja, hogy az a probléma, hogy "az olvadás egy öngerjesztő folyamat, mert minél kevesebb a bolygónkon a hó- és jégtakaró, annál kevesebb az olyan fehér felület, amely visszaverné a Nap meleg sugarait a világűrbe, fokozódva ezzel a klíma további melegedését és a jég gyorsabb iramú eltűnését."

Ahogyan azt írják, "1900 óta az alpesi gleccserek tömege nagyjából a felére csökkent, és a zsugorodás tempója gyorsul az 1980-as évek óta. A klímajelentés szerint a gleccserek a tömegük több mint egyharmadát elveszítik a század végére. Ennek eredményeként a téli turizmus meg fog változni az ebből élő alpesi falvakban, sípályák zárhatnak be, a hegyvidéki régiókban a gleccserek vízellátása pedig előbb tetőzni fog, de a század vége előtt csökkenni kezd majd." Az Alpok “Európa víztornyaiként” funkcionál, a kontinens fő folyóit, a Rajnát, a Rhône-t, a Pót és a Dunát táplálják. Ha rohamosan olvad el a hó és a jég a lánchegységben, akkor

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

klímaváltozás

klíma

klímajelentés

ensz

globális felmelegedés