Új szupergyümölcs terjedhet el Magyarországon: mutatjuk, mi mindenre jó

HelloVidék   
  Megosztom
Új szupergyümölcs terjedhet el Magyarországon: mutatjuk, mi mindenre jó

Évszázadok óta szerves része az ázsiai konyhának és kultúrának a yuzu, vagyis a japáncitrom. A testet nem csak külsőleg, de belülről is tápláló citrusféle számos jótékony hatással rendelkezik. Miként és mire használhatjuk az ismeretlen szupergyümölcsöt? Mutatjuk!

De mi a yuzu?

Ez egy gyümölcs, amely Kínában őshonos, de Koreában és Japánban is gyakran termesztik és használják. Éppen ezért számos helyi étteremben megtaláljuk: héját és a levét szószokhoz és öntetekhez használják. A savanykás termésből gyümölcslevet is készítenek, de fogyasztható szárított vagy porított formában is - így világszerte, mind a szaküzletekben, mind az online webshopokban is megtalálhatjuk.

Kiválóan kiegészíti a szószokat, tenger gyümölcsei ételeket és akár desszertekhez is felhasználhatjuk. A gyümölcs olaját hagyományosan esszenciális olajként is használják a bőr simaságának megőrzésére, a vérkeringés fokozására és az immunrendszer védelme érdekében. A yuzu gyümölcs számos olyan hasznos vegyületet is tartalmaz, amelyekről kimutatták, hogy csökkentik a gyulladásokat a szervezetben, megakadályozzák a vérrögképződést és elősegítik a jobb fizikai állapotot. A yuzut gyakran a grapefruit, a lime és a mandarinnarancs keresztezéseként írják le. Jellemzően savanyú íze és erős illata van. Magas C-vitamin-tartalommal rendelkezik és antioxidánsokban gazdag. De ez még nem minden!

Íme a yuzu 6 jótékony hatása az emberi szervezetre:

  1. Hangulatjavító

    Már 2017-ben is végeztek kutatásokat azzal kapcsolatban, hogy miként hat a yuzu citrusos illata a hangulatunkra. 17 nőt vizsgáltak, akik menstruációs fájdalommal küzdöttek. A tapasztalatok azt mutatták, hogy miután megszimatolták a yuzu illatát, csökkent bennük a feszültség, stressz, fáradtság és szorongás érzése. Ezt követően tanulmányok kimutatták, hogy a yuzu illatának mindössze tíz percig tartó belégzése csökkenteni tudja a hangulatingadozást és az érzelmi stresszt.
  2. Enyhíti a gyulladásokat a szervezetben

    A gyulladás egy normális immunválasz, amely a testben sérülés vagy a szövetek károsodásának eredményeként jelentkezik. A krónikus gyulladás viszont veszélyes lehet és hozzájárulhat számos komoly betegség kialakulásához. A yuzu gyümölcsben magas az antioxidánsok mennyisége. Ezek olyan vegyületek, amelyek segítik semlegesíteni a káros szabad gyököket , amelyek gyulladást és krónikus betegségeket okozhatnak. A Journal of Food Science vizsgálata kimutatta, hogy a yuzu levében és héjában koncentrálódott vegyület elősegítette a gyulladás csökkentését és megakadályozta a szabad gyökök képződését. Ez persze nem minden! A japáncitromból készült olajban kétszer annyi antioxidánst tartalmaz, mint például a grapefruit-olaj vagy egyéb más oldajok.
  3. Gátolja a véralvadást

    A véralvadás fontos folyamat, viszont vannak olyan embernek, akiknél megnövekedett a káros vérrögök kialakulásának kockázata, amelyek blokkolhatják a véráramot, és olyan problémákat okozhatnak, mint szívroham, stroke vagy tüdőembólia. Néhány kutatás kimutatta, hogy a yuzu gyümölcs megakadályozhatja a vérrögök kialakulását és hasonlóan hatást fejt ki, mint a vérhígító gyógyszerek.

  4. Fokozza az immunrendszer működését

    A japáncitrom C-vitamint és rengeteg antioxidánst tartalmaz, ezek mind hozzájárulhatnak immunrendszerünk felépítéséhez és egészségi állapotának megőrzéséhez. A C-vitamin csökkenti a légúti fertőzések kialakulásának kockázatát. Emellett segíthet megelőzni az olyan súlyos betegségeket is, mint a tüdőgyulladást. De a már kialakult betegség esetén is érdemes gondoskodni a C-vitamin bevitelről, hiszen felgyorsíthatja a gyógyulás folyamatát. Az antioxidánsok segítenek az erős immunrendszer megőrzésében. Az antioxidánsok a szabad gyökök semlegesítésével megakadályozzák immunsejtjeinek károsodását és védik a baktériumok vagy vírusok által okozott fertőzésektől.

  5. Csökkenti a krónikus betegségek kockázatát

    A yuzu gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően csökkentheti a krónikus betegségek kockázatát is. Például a rákos megbetegedéseket, tüdőbetegségeket, cukorbetegséget és a szívkoszorúér betegséget számos vizsgálatban társították a krónikus gyulladások kialakulásával. Éppen ezért fontos gyümölcs a yuzu, mert a nagy mennyiségű antioxidáns tartalma segítheti szervezetünk védekezőképességét.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

yuzu

japáncitrom

szupergyümölcs

gyümölcs

egészség

életmód

citrusféle

felhasználás