Igazi csodaszer: a mellráktól is megvédhet a magyar ételek legfőbb alapanyaga

HelloVidék   
  Megosztom
Igazi csodaszer: a mellráktól is megvédhet a magyar ételek legfőbb alapanyaga

Elkeserítő, de Magyarország vezeti az európai rákstatisztikát, ami a halálozásokat illeti. A nőket érintő daganatfajták közül leggyakoribb a mellrák, ez az összes megbetegedés negyedét teszi ki. Kutatók nemrég kapcsolatot találtak a hagyma- és fokhagymafogyasztás, valamint a betegség megelőzése között.

Február 4-én volt a Rákellenes Világnap, ebből az alkalomból ismét szembesülhettünk a betegségben elhunyt magyarok riasztóan magas számával. Magyarország különösen sok áldozata van a daganatos megbetegedéseknek, nemzetközi összehasonlításban szinte sehol nem halnak meg annyian, mint itthon. A helyzet azért különösen rossz, mert a betegségek harmada szűréssel és önvizsgálattal megelőzhető lenne.

a Magyar Rákellenes Liga adatai szerint. A női megbetegedések közül leggyakoribb a mellrák, ami az összes megbetegedés negyedét teszi ki. A vastagbélrák 9,7 százalékban, a tüdőrák 8,8-ban sújtja a magyar nőket. A férfiaknál a tüdőrák a leggyakoribb daganattípus, az esetek 15,5 százalékát fedi le, de a prosztata szintén gyakori 14,5 százalékkal. Harmadik helyre a vastagbél került.

Ha nemzetközi kitekintésben vizsgáljuk a magyarok helyzetét, talán még rosszabbul állunk. Az Eurostat adatai szerint ugyanis

Utánunk a horvátok, a szlovákok és a szlovének következnek.

Az egyébként elmondható, hogy bár a folyamatosan diagnosztizált betegek száma egyre nő, a halálozási ráta nem, így aztán az orvostudomány egyre hatékonyabban tudja kezelni az ilyen megbetegedéseket, írja a Pénzcentrum.

Természetesen rengeteg tényező játszhat közre a rák kialakulásában a genetikától kezdve az életmódig, életkörülményekig. Számtalan kutatás született már arról is, hogy az étkezés, a bevitt tápanyagok hogyan befolyásolják a betegség megjelenését - a buffalói egyetem 2019-es tanulmánya például

írta a Modern Farmer. A vizsgálatban résztvevő nőknek, akik naponta legalább egyszer ettek belőlük, 67 százalékkal kisebb esélyük volt a mellrák kialakulására, mint azoknak, akik egyáltalán nem ettek. 314 nőnek volt mellrákja, a kontrollcsoport 346 nőből állt. A projekt 2008 és 2014 között zajlott Puerto Ricóban.

Gauri Desai, a tanulmány vezető szerzője azt nyilatkozta: a kutatás arra a korábbi tudományos megállapításra épült, ami szerint a hagymában és a fokhagymában a rákkal szemben védő anyagok vannak (nem speciálisan a mellrákról volt szó). Puerto Rico azért volt ideális helyszín a vizsgálat levezetésére, mert

Ez főleg a sofrito nevű, jellegzetes, szószhoz hasonló ételízesítő népszerűségének tudható be, ami jó sok hagymát és fokhagymát tartalmaz.

A tudósok szerint nem véletlen, hogy Puerto Ricóban alacsonyabb is a mellrákban érintettek aránya.

Desai azt is mondta, hogy a kutatás azért erre a két összetevőre fókuszált, mert a hagyma és a fokhagyma is gazdag flavonolban és kéntartalmú összetevőkben, amik bizonyítottan antikarcinogének.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

rák

mellrák

rákellenes világnap

hagyma

fokhagyma