A kiegyensúlyozott vegyes táplálkozás, sok zöldség és gyümölcs fogyasztása a téli időszakban különösen fontos. A jelenlegi árak mellett nem minden fogyasztó számára elérhető a helyes táplálkozás. És
sokkal egyszerűbb is „bekapni” egy tablettát, így pótolni a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat.
Ráadásul azzal sem kell foglalkozni, hogy melyik élelmiszerben milyen tápanyagok vannak, a fogyasztók szájába rágják, hogy pont azt a terméket miért kell fogyasztani. A reklámok ömlenek a médiából, jobbnál jobb tablettákat, vitaminokkal, ásványi anyagokkal dúsított élelmiszereket ajánlva a fogyasztóknak. Vitamin a csokoládéban, gumicukorkában, nyalókában stb.
Mi a kockázat?
A C-vitamin és a B-vitaminok esetében a túlzott fogyasztás legfeljebb pénzkidobás, hiszen a felesleg egyszerűen kiürül a szervezetből. C-vitaminból a napi szükséglet átlagosan 80 mg, ezzel szemben az étrendkiegészítőkben 1000, netán 2000 mg van, aminek nagy része fölösleges, legfeljebb gyomorpanaszokat okoz.
Az A, D, E, K vitaminok túlzott fogyasztása azonban veszélyes is, mert túlzott fogyasztásuk ártalmas is lehet
- hívja fel a figyelmet a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége.
Könnyen előfordulhat, hogy akár az ezekkel dúsított élelmiszerből fogyaszt túl sokat. Ezek a vitaminok nem ürülnek ki a szervezetből, hanem felhalmozódnak és egy ponton túl panaszokat okoznak, pl. bőrelváltozásokat. Gyógyszer esetén legalább felhívják a figyelmet, hogy konzultáljanak orvosukkal, étrendkiegészítő reklámok esetén még ezt sem tapasztalhatjuk.
Címlapkép: Getty Images