Brutálisan megdrágultak a gyümölcsök: kiderült az árrobbanás oka

HelloVidék   
  Megosztom
Brutálisan megdrágultak a gyümölcsök: kiderült az árrobbanás oka

Az alma majdnem harmadával kerül többe, mint tavaly, a narancs és a banán ötödével. A déligyümölcsök ára ráadásul a forintgyengülés hatására is emelkedett. A szélsőséges időjárás miatt feleannyi alma sem termett tavaly, mint tavalyelőtt. Tavaly nyáron ugyanis jégverés, zivatarok pusztítottak a rendkívül aszályos tavasz után, egy szokatlanul perzselő augusztus előtt.

A gyümölcsök közül almából fogy a legtöbb Magyarországon, évente nagyjából 15 kilót eszik egy átlagos magyar. Egy év alatt azonban majdnem harmadával megdrágult, számolt be az RTL Klub híradója. A KSH adatai alapján a narancs és a banán ötödével többe kerül a tavalyi árakhoz képest.

A terméktanácsnál azt mondják,

Nem csak az országban, de Európában is meglehetősen gyenge volt a gyümölcstermés, amiből pedig csökken a kínálat, annak értelemszerűen emelkedik az ára, nyilatkozta Apáti Ferenc, a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke.

A gyümölcsök áremelkedése egyértelműen magasabb lett, mint az átlagos élelmiszerár-emelkedés, a déligyümölcsök ára ráadásul a forintgyengülés hatására is emelkedett.

Korábban mi is megírtuk, hogy nagyjából 683 ezer tonnára csökkent tavaly a Magyarországon termesztett gyümölcs mennyisége a megelőző évi 1,158 millió tonnáról, legnagyobb mértékben az almatermés esett vissza.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gyümölcs

drágulás

alma

narancs

banán

déli gyümölcsök

időjárás