Itt az igazság: ezt mondják a kutatók a kullancs által terjesztett vérzéses lázról

MTI   
  Megosztom
Itt az igazság: ezt mondják a kutatók a kullancs által terjesztett vérzéses lázról

A Pécsi Tudományegyetem virológusai tiszta vizet öntenek a pohárba azzal kapcsolatban, hogy kimutatták-e a krími-kongói vérzéses láz vírusát Margit-szigeti kullancsokból.

A Pécsi Tudományegyetem virológusai és a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontja Evolúciótudományi Intézetének munkatársa cáfolja, hogy a krími-kongói vérzéses láz vírusát kimutatták Margit-szigeti kullancsokból. Az egyetem "a lakosság korrekt tájékoztatása és megnyugtatása érdekében" kiadott közleményében a Magyar Kullancsszövetség elnökének az M1 aktuális csatornán kedden elhangzott szavaira reagált.

Kapiller Zoltán István ugyanis annak kapcsán, hogy az enyhe tél kedvezett a kullancsok elszaporodásának, ezt nyilatkozta a műsorban: "a PTE kutatói a krími-kongói vérzéses láz vírusát is beazonosították egy Margit-szigeten talált kullancsban (...), és a megcsípettek a vírust cseppfertőzésen keresztül továbbadhatják".

A PTE virológusai és az MTA ÖKEI munkatársa szerint habár valóban megtalálták a vírust terjeszteni képes kullancsfaj ivarérett nőstény példányát 2009-ben egy Margit-szigeten élő sünön, de

Az egyetem virológusai valóban végeznek kutatásokat a vírussal, de kizárólag a nevezett vírus, vagy azzal szoros rokonságban álló vírusok ellen termelődött antitesteket azonosítottak mindeddig vadnyulakban és rágcsálókban.

A PTE és az MTA ÖKEI munkatársai a közleményben leszögezték:

emellett a vírus az elnök nyilatkozatával szemben emberről emberre jellemzően közvetlen kontaktus, elsősorban vér útján terjed, nem pedig cseppfertőzéssel.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kullancs

pécsi tudományegyetem

pte

kutatók

vírus

krími-kongói vérzéses láz