Országosan csökkent az orvoshoz fordulók száma: egyre kevesebb az influenzás beteg

HelloVidék   
  Megosztom
Országosan csökkent az orvoshoz fordulók száma: egyre kevesebb az influenzás beteg

A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint az országban előző heti 38 000 fővel szemben 2020. március 2-8. között 36 000 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. 100 000 lakos közül 370 fő kereste fel orvosát influenzás panaszok miatt - írja a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

A 10. naptári héten hat megyében emelkedett (Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna és Vas megye), 4 megyében nem változott (Hajdú-Bihar, Nógrád, Veszprém és Zala megye) és tíz területen csökkent az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva.

A 100 000 lakosra jutó orvoshoz fordult betegek száma Pest (582), Szabolcs-Szatmár-Bereg (559), Veszprém (556)és Nógrád megyében (541) volt a legmagasabb, Borsod-Abaúj-Zemplén (207), Bács-Kiskun (219) és Jász-Nagykun-Szolnok (228) megyében a legalacsonyabb. Laboratóriumi vizsgálattal igazolt, influenzavírus által okozott megbetegedéseket Békés, Csongrád és Zala megye kivételével minden területen diagnosztizáltak.

A betegek 37,2 százaléka 0-14 éves gyermek, 34,3 százaléka 15-34 éves fiatal felnőtt volt. A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 21,2 százaléka, 7,3 százaléka 60 éven felüliek közül került ki. Az influenzaszerű megbetegedések gyakorisága ezen a héten is a 3-5 évesek és a 6-14 évesek között volt a legmagasabb. Ezt követte a 0-5 évesek érintettsége.

A 10. naptári héten 456 influenza-gyanús betegtől érkezett vizsgálati anyag a Nemzeti Népegészségügyi Központba, közel négyszerese az előző hetinek (131). Nyolcvanhárom esetben igazolták az influenzavírusok jelenlétét, 46 influenza A és 37 influenza B vírus okoztafertőzést azonosítottak. A sentinel orvosok által beküldött 71 légúti mintában 13 esetben influenza A(H1N1)pdm09, 6 esetben influenza A(H3), 3 esetben influenza A(NT) és 19 esetben influenza B vírus jelenlétét mutatták ki. Az influenza-pozitivitási arány 57,7%-nak felelt meg. A hagyományos diagnosztikus célú beküldés keretében érkezett 385 mintából 15 esetben az influenza A(H1N1)pdm09, 9 esetben influenza A(H3) és 18 esetben influenza B vírus pozitívnak bizonyult.

A kórházi alapú influenza surveillance keretén belül, a fekvőbeteg-ellátó intézmények által ellátott betegeknél kezdeményezett laboratóriumi vizsgálat során 67 esetben influenza A, 27 esetben influenza B pozitív eredményről érkezett jelentés.

A 10. héten influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról tíz megyéből összesen 15 jelentés érkezett (Jász-Nagykun-Szolnok 3, Komárom-Esztergom, Nógrád, és Veszprém 2-2, Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Somogy és Vas megyében egy-egy).

A megbetegedések gyermekközösségekben fordultak elő. Jelenleg két járvány esetében áll rendelkezésre laboratóriumi eredmény. Az egyik járvány esetében influenza A, a másik járvány esetében az influenza A mellett a B vírus jelenlétét is kimutatták. A többi járvány esetében a vizsgálatok folyamatban vannak.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

influenza

influenza szezon

betegség

nemzeti népegészségügyi központ