Korábban már írtunk arról, mennyire fontos, hogy tisztán, rendezetten tartsuk a hűtőnket, kamránkat. A koronavírus-járvány kiélezi a harcot a kórokozók ellen,
ebben az időszakban az egyik legfőbb feladat, hogy extrán figyeljünk a higiéniára. Nem ok nélkül, hiszen számos vírus, baktérium akár napokig is életben marad a felületeken.
Mindez az egyik leggyakrabban használt háztartási eszközünkre, a mikróra is vonatkozik, amivel a konzervektől, készételektől kezdve az egyszerű bögrés sütiken át a fagyasztott ételekig rengeteg mindent melegítünk nap mint nap, és rengetegszer kerülünk vele érintkezésbe.
"Békeidőben" sem kell ahhoz sok, hogy a kívül-belül tiszta készülékünk veszítsen a fényéből. Elég, ha melegítés közben lepottyan egy kis maradék a tányérról, odakozmál a pattogatott kukorica a zacskójával együtt, az olyan komolyabb balesetekről, mint a szétfröccsenő paradicsomos szósz, pörköltszaft vagy zsír, nem is beszélve. A mikrónk rendben tartásának az a fő kulcsa, hogy rendszeresen, akár néhány naponta takarítsuk.
Jó hír, hogy erre egészen könnyű és gazdaságos módszerek is léteznek, és simán végezhetjük olyan eszközökkel, szerekkel, amik a legalapvetőbb részei a háztartásnak.
Ilyen például a szódabikarbóna, az ecet vagy az egyszerű mosogatószer. A fehérítővel azonban jobb, ha nem számolunk, gyengítheti ugyanis a mikró belső, műanyag borítását és hosszú távon az egész készüléket károsíthatja, javasolja a The Good Housekeeping.
Hogyan tisztítsuk meg a mikró belsejét?
- Egy bögre vízre lesz szükségünk. Citrom-, lime- vagy narancsszeleteket tegyünk bele, úgy, hogy előzőleg már belenyomkodtuk a vízbe a levüket, majd tegyük mindezt egy mikrózható edénybe. Néhány evőkanál ecet (ha van kéznél) és víz kombinációját is használhatjuk ugyanígy.
- Tegyük be a mikróba, és magas fokozaton pár percig melegítsük, míg fel nem forr.
- Hagyjuk 5 percig hűlni, mielőtt kinyitnánk a mikró ajtaját. Ezután vegyük ki az edényt, és töröljük tisztára a készülék belsejét szivaccsal.
Hogyan tisztítsuk meg a zsírtól a mikró ajtaját?
Nem csak a mikró belseje számít: a lerakódások bizony a készülék ajtaját sem kímélik. Így tegyük eredményesen:
- Töröljük át vizes szivaccsal, kevés szódabikarbónával az ajtó körüli gumis tömítést. A leöblítéshez használjunk nedves konyharuhát vagy szivacsot.
- Ha zsíros az „ablaka”, fele-fele arányban vegyített ecetet és vizet használjunk, majd töröljük szárazra.
- Ha nagyon súlyos a helyzet, használjunk univerzális zsíroldót vagy mosószappanos vizet. A tisztítószert szivaccsal vagy ruhával vigyük fel, és ügyeljünk, nehogy befolyjon a nyílásokba.
Hogyan űzzük el az égett (vagy bármilyen) szagot a készülékből?
Szomorú, de igaz: ha a pattogatott kukorica odaég a mikróban, a szag újra és újra előjön, ha használjuk a készüléket. Vagyis legjobban tesszük, ha azonnal megszabadulunk a szagtól és annak forrásától. Ha nem olyan súlyos a probléma, például a legutóbb melegített fűszeres étel aromáit érezzük, szellőztessük ki és hagyjuk nyitva az ajtaját. Az is megoldás lehet, ha egy edényben szódabikarbónát teszünk a mikróba, hogy „elszívja” az illatot. Ha ennél jóval erősebb és kellemetlenebb szagoktól szenvedünk, például odaégett ételek kipárolgásától, minden maradványt takarítsunk ki a készülékből, és tegyünk bele szagsemlegesítő gélt a legközelebbi használatig.
Hogyan távolítsuk el az odaragadt maradékokat?
Az aszalvánnyá lett ételdarabkák is okozhatnak bosszúságot, de mint mindenre, erre is van megoldás. Ha a mikró tányérjára ragadtak, egyszerűen vegyük ki és tegyük a mosogatógépbe vagy mossuk el kézzel, szappanos vízzel. Előtte viszont mindenképp olvassuk el, ír-e valamit erre vonatkozóan a készülék gyártója!
Címlapkép: Getty Images