Így fertőtleníti a lakást egy mikrobiológus: hasznos tippek, amiket te is bevethetsz otthon

HelloVidék   
  Megosztom
Így fertőtleníti a lakást egy mikrobiológus: hasznos tippek, amiket te is bevethetsz otthon

Közös cselekvésre, nemzeti összefogásra szólított fel Orbán Viktor miniszterelnök a koronavírus elleni védekezésben. Mint azt többször hangsúlyozta, mi magunk is sokat tehetünk a járvány lassításában. A szakemberek ezt csak megerősíteni tudják, épp ezért javasolják a rendszeres kézmosást és a közösségi programok mellőzését. Hogy mit tehetünk még? Ennek jártunk most utána!

Ahhoz, hogy a legjobb módon védekezzünk, érdemes szakemberek tanácsát kérni és megfogadni. A koronavírus terjedése során a legtöbb, amit tehetünk, a rendszeres és hatékony kézmosás, valamint a tömeg és a zsúfolt helyek kerülése. A legjobb döntés - ha megoldható persze -, ha otthon maradunk. Persze ez önmagában még nem jelent semmit, hiszen egy lakás, ami tele van bacikkal, könnyen fertőző lehet. Hogyan tartja tisztán egy mikrobiológus otthonát, hogy elkerülje a baktériumok terjedését? Ennek jártunk most utána.

Évtizedek óta mikrobiológusként dolgozik Dr. Charles Gerba, így határozottan tud néhány hasznos tippet mondani arról, miként tudjuk távol tartani a baktériumokat használati tárgyainktól, lakásunktól. Sokszor olvashatunk olyan híreket, melyek szerint a tudósok felfedezték, hogy egyes tárgyainkon sokkal több baktérium található, mint a WC-ülőkén. Ilyen tanulmányokat készített Dr. Charles Gerba mikrobiológus is az Arizonai Egyetemen.

Dr. Germ - ahogy kollégái és barátai hívják - élete során már számtalan tanulmány megosztott a baktériumokról, amelyek beszivárognak a mindennapi életünkbe. Évtizedek óta tanulmányozza, hogy bizonyos vírusok milyen gyorsan terjedhetnek egy irodában vagy épp a konyhánkban. De folyamatosan kutatta azt is, hogy hogyan tehetjük tisztává otthonunkat, valamint azt is, hogyan tartsuk távol a baktériumokat.

Lássuk, milyen tippeket ad a mikrobiológus azzal kapcsolatban, hogy: melyek a ház leginkább szennyezett részei és mit is tehetünk annak érdekében, hogy megfelelően fertőtleníthessük a lakás minden kritikus pontját.

Inkább a konyhára fókuszálj

Dr. Gerba szerint sokkal több figyelem hárul a fürdőszobára és a mosdó tisztán tartására, mint a konyha kitakarítására.

Az emberek félnek a WC-ülőkéktől, vagyis az azokon megtapadó baktériumoktól. Éppen ezért, a fürdőszobai csapok, padló és csempe midig sokkal tisztább, mint a konyha, amiben főzünk és eszünk. Pedig gondoljunk csak bele, a család minden tagja megfordul itt, a gyerekek is jönnek-mennek rajta keresztül egész nap

- magyarázza a szakember, aki külön felhívja a figyelmet arra is, hogy ne pakoljunk "nem odavaló" tárgyakat a konyhapultra. Mint például a pénztárcánkat. Ahogy mondja, a pénztárcák egynegyedén E-coli baktérium található. Éppen ezért fontos, hogy oda, ahol az ételeket készítjük vagy elfogyasztjuk, ne pakoljuk a használati tárgyainkat.

Kitért arra is, hogy a mosogatószivacsot havonta érdemes lecserélni. Tanácsos külön vágódeszkát használni a húsok és zöldségek számára és minden használat után elmosni őket. A hűtőszekrény ajtófogantyúját is rendszeresen törölgessük át, hiszen ezt is mindenki megfogja naponta többször is a családban. A csapokat is rendszeresen fertőtlenítsük, mivel ezt is naponta többször használjuk.

A hűtő is kritikus pont

Különös figyelmet kell fordítani a hűtő aljára is, hiszen ide hullik le minden morzsa és apró ételdarab. Az így felgyűlt szemcsék rohadni majd penészedni kezdenek, ez pedig egészségügyileg nem túl kedvező számunkra

- mondja a mikrobiológus.

A padlóról se feledkezz meg

A kisgyermekes szülők rendszerint odafigyelnek a padló és a csempék tisztán tartására, de azok a családok, ahol már idősebb gyerekek, felnőttek élnek, bizony hajlamosak megfeledkezni erről. Éppen ezért, ha nem is naponta, de 2-3 naponta érdemes fertőtleníteni a járólapokat, és a szőnyegeket is, hiszen ezekben is képes megtapadni mindenféle baktérium.

Érdemes környezettudatos maradni, de csak óvatosan

Ha tehetjük vigyünk magunkkal saját bevásárlótáskát a boltba, a legjobb pedig az lenne, ha vászonból készülne. Nem is gondolnánk, mennyi baktérium van a mások által megfogdosott termékeken, amik aztán a táskában is megtelepszenek. Ha vászonzsákot viszünk magunkkal, vásárlás után kimoshatjuk azt. Ezzel kész is a fertőtlenítés!

(forrás: goodhousekeeping.com)

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

életmód

takarítás

tisztítás

fertőtlenítés

otthon

lakás

mikrobiológus

koronavírus

fertőzés

baktérium