Még nem dőlhetünk hátra: ezért fontos még mindig az otthonunk fertőtlenítése

HelloVidék   
  Megosztom
Még nem dőlhetünk hátra: ezért fontos még mindig az otthonunk fertőtlenítése

A korlátozások enyhítése miatt egyre többet leszünk a szabadban és a szűkebb családi körön kívül akár ismerőseinkkel is találkozunk, ezért most azoknak a felületeknek – mint például a kocsikulcs vagy a kézitáska – fertőtlenítése is fontos lehet, amikre eddig nem gondoltunk. A K&H gyógyvarázs program azokat az otthoni eszközöket és területeket gyűjtötte össze, amikre a korlátozás enyhítése miatt a következő hetekben még inkább érdemes odafigyelni.

A korlátozások enyhítése miatt többet leszünk a szabadban és gyakrabban találkozunk ismerőseinkkel, barátainkkal, miközben a munkahelyekre is fokozatosan visszatérünk.

Önmagunk és közvetlen környezetünk védelme továbbra is kiemelten fontos. A nagyobb mozgástér miatt azonban az otthonunkba behordott kórokozók, szennyeződések száma is megnövekedhet. Most tehát jobban kell figyelnünk a lakáson kívül és belül is használt tárgyaink alapos fertőtlenítésére és azokra a felületeknek a tisztítására is, amikre eddig az otthonlét miatt akár nem volt szükség

– nyilatkozta Horváth Magyary Nóra, a K&H Csoport kommunikációs ügyvezető igazgatója.

Miután kint jártunk

Otthonunkig kórokozókkal teli út vezet, amikor pedig hazaérünk, kézmosás előtt azokat a felületeket – mint például a csengőt, a bejárati ajtó kilincsét, a cipősszekrényeket és a ruhafogasokat – is megfogjuk, amiket a legtöbbször nem tisztítunk. Érdemes ezért ezeket a területeket is fertőtleníteni, ugyanis minél többet leszünk a szabadban, annál nagyobb mennyiségű szennyeződést vihetünk be akár ruházatunk által is a lakásba. A bevásárlószatyrokat továbbra is az előszobában vagy a padlón tároljuk, kipakolás után pedig javasolt még egyszer kezet mosni.

A konyha lehet a gócpont

A fertőtlenítés leggyakoribb helyszínei a fürdőszoba és a mosdó, most azonban a konyhára is nagyobb figyelmet kell fordítanunk. Itt ugyanis a család minden tagja rendszeresebben fordul meg, ezért nemcsak az akár több mint 70 százalékos baktériumtartalmú mosogatószivacs rendszeres cseréje, hanem a konyhai felületek, illetve a hűtőszekrény fogantyújának és polcainak akár heti fertőtlenítése is szükséges lehet a következő időszakban.

Vásárlás után ajánlott a termékek csomagolásának alapos áttörlése, még a tisztítószereké is, hiszen ezeken a felületeken is megtapadhatnak a szennyeződések. Emellett figyelnünk kell olyan, a konyhába nem való tárgyakra is, mint a pénztárca, a kocsikulcs, a lakáskulcs vagy akár a kézitáskánk, amelyeket előszeretettel szoktunk a pulton vagy az ebédlőasztalon hagyni, hogy ezek a lakásunkon kívül gyakrabban használt tárgyak ne kerüljenek az élelmiszerek közelébe.

Offline vírusvédelem a digitális eszközöknek

A mobiltelefon, tablet vagy számítógép képernyőjén és klaviatúráján a koronavírus akár napokig is veszélyeztetheti a felhasználó egészségét. Ráadásul ezek a tárgyak a munkahelyeinken és a tömegközlekedési eszközökön is sokszor nálunk vannak, majd az egész lakáson keresztülhurcoljuk. A munkánk során vagy szórakozásként használt készülékeink esetében ezért fokozottan figyeljünk arra, hogy a következő hetekben az otthonunkba hazatérve fertőtlenítő kendővel törüljük át a felületeiket.

Főzés előtt nézzük meg a receptet és akár írjuk fel magunknak, ne vacsorakészítés közben nyomogassuk a telefonunkat. Lefekvéskor pedig ne az ágyunkban, a párnánk vagy az arcunk közelében tartsuk ezeket a készülékeket. Ezekkel az aprónak tűnő lépésekkel most sokat tehetünk azért, hogy a koronavírus terjedését folyamatosan megfékezzük.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

koronavírus

koronavírus-járvány

védekezés

vírus

fertőtlenítés

otthon

lakás