Még külföldről is csodájára járnak ezeknek a magyar piacoknak: most elárulták a titkukat

HelloVidék   
  Megosztom
Még külföldről is csodájára járnak ezeknek a magyar piacoknak: most elárulták a titkukat

A Balaton-felvidéken mintaadó őstermelői piac a parkolójával együtt háromhektáros szabadtéri áruda, már évek óta bizonyítja vendégvonzó erejét. Most is olyan nagy a forgalmuk, hogy szinte nyomát se érzik a koronavírus okozta traumának.

Keletről, nyugatról és a skandináv országokból is, de főképp a környékről sokan látogatják a nyári főszezonban működtetett termelői piacokat a Balatonnál, amik a turizmus szempontjából is külön vonzerővel bírnak, miközben a helyi termelésű árut, a tradicionális kézműves termékeket népszerűsítik, írja a Magyar Nemzet. Egyelőre azonban kevés az értékmentő szabadtéri árusítóhely.

A lap ír a Balaton-felvidéken mintaadó őstermelői piacról: a parkolójával együtt háromhektáros szabadtéri áruda, a káptalantóti Liliom­kert már évek óta bizonyítja vendégvonzó erejét. Most is olyan nagy a forgalmuk, hogy szinte nyomát se érzik a koronavírus okozta traumának.

A tavalyinál kicsit kevesebb a vásárló, de jönnek a külföldiek keletről, nyugatról és a skandináv országokból is. Emellett töretlen a hazaiak érdeklődése, többek között azért is, mert náluk nincs hiány az őstermelőktől származó, egészséges, ízletes, időszakos gyümölcsökből, meggyből, málnából, barackból, áfonyából, zöldségféleségekből

– nyilatkozta a piac vezetője, Harmathy Ildikó.

A Liliomkerthez hasonló piac a Balaton déli partján korábban nem volt, ott csak mozaikszerűen alakultak ki igazán erős, termelői-vevői kapcsolatok. A Somogyi Helyi Érték Egyesület a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Somogy Megyei Igazgatóságának támogatásával májusban Zamárdiban nyitott egy, a káptalantótihoz hasonló, őstermelői árusító helyet. A Patkó piacot a helyi lakosság, a nyaralók, a környékbeli éttermek már partnerként kezelik, és jó hírünket viszik. Itt valóban csak őstermelőkkel találkozhatnak a vásárlók – fogalmazott Vrancsik Tibor, az egyesület elnöke. Egyelőre vasárnaponként tartanak nyitva, ám jövőre már szombaton is megtalálhatók Zamárdiban.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

piac

termelői piac

őstermelő

turizmus

balaton

káptalantóti

zamárdi