Ide a járvány idején is bátran mehetünk: népszerű magyar íróról nevezték el az új tanösvényt

HelloVidék   
  Megosztom
Ide a járvány idején is bátran mehetünk: népszerű magyar íróról nevezték el az új tanösvényt

A kirándulók nem sokkal az ünnepek előtt vehetik birtokba a járvány szempontjából biztonságos, nemcsak erdei feltöltődést, hanem ismeretgyarapítást is szolgáló útvonalat.

Minden idők egyik legnépszerűbb magyar írója, az „erdész-vadász” irodalom legismertebb művelője volt Fekete István, aki 120 éve született és 50 éve halt meg. A dupla évforduló alkalmából a Pilisi Parkerdő Zrt. – az író munkássága előtt tisztelegve – kezdeményezte, majd az Agrárminisztérium és az Örökerdő Alapítvány támogatásával kialakította a Fekete István Tanösvényt a Kis-Hárs-hegyen. A tanösvény létrehozása a Budapesten és vonzáskörzetében élő természetjárók számára karácsonyi ajándékának is tekinthető, hiszen

Fekete István az egyik legismertebb és legtermékenyebb írónk, aki szinte egész életét a természetnek szentelte. A Tüskevár és a Téli berek című könyvei, valamint népszerű állatregényei – Bogáncs, Kele, Vuk – alapműveknek tekinthetők minden természetkedvelő számára, de nem csak ifjúsági könyveket írt, a felnőtteknek szánt művei – Zsellérek, Emberek között, Barangolások – legalább ilyen jelentősek. Tekintélyes életművében regényei mellett elbeszélések, novellák, versek, forgatókönyvek és oktatófilmek is szerepelnek.

A közel 800 méter hosszú tanösvény első állomása az író egykori, II. kerületi, Tárogató út 77. szám alatti lakhelye közelében található.

Az útvonalon elhelyezett 5 darab interaktív ismeretterjesztő táblát QR kódokkal is ellátták, így az okostelefonnal érkezők a táblákon feltüntetetteken túl további érdekes információkat is megtudhatnak az író életéről és munkásságáról, valamint a környék természeti kincseiről, élővilágáról.

Az út végén a Hárs-hegyi-nyeregtől a sárga háromszög jelzésen haladva a Kis-Hárs-hegyen található Makovecz-kilátóhoz, a sárga jelzésen a Nagy-Hárs-hegyen lévő Kaán Károly-kilátóhoz juthatnak el azok, akik a kirándulásukat, a tanösvényen átélt élményeiket, újonnan szerzett tudásukat a fővárosi panoráma megtekintésével szeretnék megkoronázni.

Címkép: Vajda Bertalan/Pilisi Parkerdő

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

tanösvény

fekete istván

pilisi parkerdő

kirándulás

túraútvonal