Igazi szuperélelmiszer, mégis alig esszük: elképesztő, mi mindenre jó a lenmag

HelloVidék   
  Megosztom
Igazi szuperélelmiszer, mégis alig esszük: elképesztő, mi mindenre jó a lenmag

Rengeteg telítetlen zsírsavat tartalmaz, ami a szív egészségét óvja, emellett hasznos vitaminokat és ásványi anyagokat is nyerhetünk belőle: íme a lenmag pozitív egészségügyi hatásai.

A lenmag manapság divatos kifejezéssel élve igazi szuperélelmiszer, pedig már nincs új a nap alatt: az emberek legalább 30 ezer éve ismerik és használják, már az ókori Egyiptomban és Rómában is kedvelték számos pozitív hatása miatt. Nem véletlenül, hiszen rengeteg telítetlen zsírsavat tartalmaz, ami a szív egészségét óvja, emellett hasznos vitaminokat és ásványi anyagokat is nyerhetünk belőle.

Remek növényirost- és fehérjeforrás, amivel hozzájárul, hogy a reggeli energiánk akár délutánig is megmaradjon. Ma már nem csak bioboltokban, de a legtöbb áruházban kapható, és nem kizárólag mag formájában, de porítva is. Ráadásul nem is kell mélyen a zsebünkbe nyúlnunk egy zacskónyiért: 150-170 forintért megtaláljuk a boltok polcain, ha pedig bio változatot választanánk, 400 forint körül érdemes kalkulálnunk. Őrölt lenmagot ugyanekkora (250 grammos) kiszerelésben vásárolhatunk nagyjából 800 forintért, de van a piacon olyan őrölt, zsírtalanított lenmag is, aminek a kilóára is kevesebb ennél (700 forint). Lenmagpelyhet 330-380 forintért is kaphatunk negyedkilós csomagban.

Ha magként vesszük meg, nagy előnye, hogy hosszabban eláll, ugyanakkor a szervezetünk nehezebben bontja le és emészti meg, mint ha őrölt lenmagot fogyasztanánk. Azonban mivel utóbbinak rövidebb a szavatossági ideje, praktikus hűtőben tartani, nehogy idejekorán megromoljon.

A lenmaggal remekül egészíthetjük ki étrendünket, ha egészségtudatosan táplálkozunk, és egyébként érdemes tök-, szezám-, napraforgó- és kendermagot is tartani a spájzunkban ugyanerre a célra. Ezt alátámasztja a Magyar Dietetikusok Országos Szervezetének ajánlása is, miszerint

Ehetjük őket nyersen is, de élvezeti értéküket nagymértékben javítja, ha szárazon megpirítjuk. Most pedig lássuk a The Good Housekeeping cikke alapján, milyen egészségügyi előnyei vannak a lenmag rendszeres fogyasztásának!

Fantasztikusan rendbe teszi az emésztést

A lenmag nagyszerű rostforrás: evőkanalanként nagyjából 3 grammot tartalmaz, a napi szükségletünk 11% -át. A rostok az emésztési folyamat során lassítják a szénhidrátok felszívódását, vagyis segíthetnek a vércukorszint szabályozásában, emiatt a teltségérzetünk hosszabban kitart.

Segíti az egészséges hajnövekedést

Aki egészségesebb fürtöket szeretne, annak mindenképpen javasolt több lenmagot, illetve halat, diót fogyasztani. A bennük található telítetlen omega-3 zsírsavak segítenek ugyanis táplálni a hajat és a fejbőrt, és eredményesen megakadályozhatják a szárazságot.

Hozzájárul a koleszterinszint csökkentéséhez

A lenmag fitoszterint, vagyis olyan növényi alapú vegyületet is tartalmaz, amik elősegíthetik az LDL (vagy ahogy gyakran emlegetik, a "rossz") koleszterin csökkentését a szervezetben. Egyes kutatások szerint a fitoszterolok megfelelő mennyiségben akár 10% -kal is csökkenthetik az összkoleszterint.

Az egészséges szív barátja

A lenmag tele van omega-3 zsírsavakkal és lignánokkal, egy másik növényi alapú vegyülettel, ami csökkentheti a stroke kockázatát. Ez a kombináció, valamint a már említett koleszterinszint-csökkentő hatás segíthet abban, hogy megőrizzük szívünk egészségét.

Felturbózza az agyműködést

A gyakran emlegetett, növényi alapú omega-3 zsírsavak hatással vannak az agyunk működésére, annak javítására is. Gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásuk hozzájárulhat az agysejtek egészségének megőrzéséhez, és potenciálisan védelmet nyújthatnak a neurológiai betegségek ellen is.

Hogyan együk?

A zsírral, rosttal, fehérjével a lenmag egy kicsit teltebbé varázsolja a fogások ízét. Gyakorlatilag minden étkezést feldobhatunk vele:

  • szórhatunk őrölt lenmagot a reggeli joghurtba, müzlibe,
  • keverhetjük turmixba, hogy még több fehérjét vihessünk be a szervezetünkbe,
  • a salátánkat is megszórhatjuk a magvakkal,
  • sőt, egészséges öntetet is készíthetünk lenmagolaj felhasználásával,
  • a sült zöldségek remek ízesítője lehet egy maréknyi lenmag,
  • de krémleveseken is kiváló feltétként.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

lenmag

táplálkozás

egészség

étrend

egészséges életmód