A hajhullás egészségügyi okai: mikor kell orvoshoz fordulni?

Bódogh Gabriella   
  Megosztom
A hajhullás egészségügyi okai: mikor kell orvoshoz fordulni?

Lassan vége a télnek, ezzel együtt szervezetünk vitamin és tápanyagellátása is csökken, melynek látható jelei mutatkozhatnak meg hajunkon, ami árulkodhat egészségi állapotunkról is. A HelloVidék megkereste a HAIRBOOM-nál Gál Orsolya brandmanagert és Dr. Bögöthy Zsolt gyógyszerészt, hogy segítsenek összefoglalni hogyan ápoljuk hajunkat és pótoljuk a szükséges vitaminokat.

HelloVidék: Vannak-e egészségügyi okai a hajhullásnak? Mikor kell orvoshoz fordulni?

Dr. Bögöthy Zsolt: A hajhullás számos egészségügyi okra vezethető vissza, melyek közül a leggyakoribb és legáltalánosabb problémák a vitaminhiány, a vashiány és a változatos táplálkozás hiánya. Ezek kellő odafigyeléssel, megfelelő bevitellel könnyen orvosolhatók, így a folyamat visszafordítható. Ennél komolyabb egészségügyi problémák is okozhatnak tünetként hajhullást, mint pl. nőgyógyászati betegségek, hormonális problémák, a szervezetben jelenlévő gyulladásos gócpontok vagy akár a stressz. Ilyen esetekben fontos, hogy orvosi segítséget kérjünk a diagnosztizáláshoz és kezeléshez, hiszen a kiváltó okok megszűntetése vezethet csak oda, hogy a tünetként jelentkező hajhullásunk is megszűnjön.

Miért hasznos a hajvitamin?

Dr. Bögöthy Zsolt: Az olyan hajvitaminok, amelyek kellő szakértelemmel, szakemberek által lettek összeállítva koncentrált formában tartalmazzák azokat az anyagokat, melyekre a hajunknak szüksége lehet a növekedéshez, a hajhullás visszafordításához, illetve az egészséges hajszerkezet visszaállításához, fenntartásához. Jelenlegi rohanó világunkban igen nehéz kizárólag az étkezéseinkkel bevinnünk az ezekhez szükséges anyagokat, így kézenfekvő megoldás lehet hajvitamin alkalmazása. Fontos odafigyelnünk, hogy szervezetünket ne terheljük, ezért olyan hajvitamin választása a célszerű, amely adalékanyagoktól és cukortól mentes. Egyre több gumivitamin jelenik meg a piacon, ám ezekkel érdemes vigyáznunk ugyanis a trendi formula érdekében alkalmazott színezékek, cukor vagy édesítőszerek, illetve a mesterséges aromák is felesleges terhet jelentenek szervezetünknek.

Mennyi idő alatt fejtik ki hatásukat a vitaminok?

Dr. Bögöthy Zsolt: A hatásuk kifejtésének ideje függ az elérni kívánt céltól. Megfelelő minőségű, magas hatóanyag-tartalmú hajvitamin alkalmazása esetén a hajnövekedés beindítása 2-4 héten belül megkezdődhet és a kúra alatt folyamatosan biztosított lehet. A hajhullás megállítása a kiváltó okoktól függ. Amennyiben ez vitamin vagy ásványianyag hiányra vezethető vissza, akkor 3-6 hónapos kúra javasolt, mely már elegendő lehet a folyamat visszafordításához, a hajhagymák tápanyagokkal való bőséges ellátásához, valamint a hajnövekedés beindításához is. Ha ismerjük alapbetegségünket vagy a hajvitamin kúránk nem vezetett eredményre, akkor mindenképp szükséges orvoshoz fordulnunk, hogy a kiváltó okokat minél hamarabb kezeltethessük. Az egészséges hajszerkezet helyreállításának időigényessége nagyban függ hajápolási szokásainktól (pl., mosás, vasalás gyakorisága) és a hajvágások gyakoriságától. Amennyiben a hajvitamin kúránk megkezdését követően kíméljük hajunkat, illetve a töredezett végeket visszavágatjuk, a hajszerkezetben 8-10 héten belül látványos változás következhet be.

Mi befolyásolja a haj egészséges növekedését?

Dr. Bögöthy Zsolt: Hajunk egészséges növekedéséhez szükséges, hogy megkapja az ehhez nélkülözhetetlen tápanyagokat. Ezek közül kiemelkedő jelentőséggel bír a biotin, mely a leginkább hozzájárul a gyors, egészséges hajnövekedéshez. A biotin a B-vitaminok csoportjába tartozó vízoldékony vitamin, így szervezetünk nem tárolja, csak annyit használ fel belőle, amennyire ténylegesen szüksége is van. A maximális hatékonyság érdekében fontos, hogy minél magasabb biotintartalmú készítményt válasszunk, így a szervezetünk számára biztosan elegendő lehessen, ne szabjon korlátot a rendelkezésre álló biotin mennyisége. A hajunk egészséges növekedését negatívan befolyásoló tényezők kizárása szintén rendkívül jelentős úgy, mint a hajfestés elhagyása, a kímélő hajformázási eljárások alkalmazása és a roncsoló hatások elleni megfelelő fizikai védelem.

Miért fontos a megfelelő hajápolási szerek vásárlása és használata? Mire érdemes odafigyelni? Sokan nem tudják, hogy milyen hajtípusuk van, ezért rossz sampont és ápolószereket vásárolnak. Kihez fordulhatnak, hogy segítsenek meghatározni a hajtípusukat?

Gál Orsolya: A megfelelő készítmények kiválasztása elsődleges szempont a hajápolás során. Mivel eltérő hajtípusok vannak, ezért más-más készítmények jelentenek megoldást az egyes hajtípusok számára. Mindenekelőtt a legfontosabb, hogy diagnosztizáljuk le, vagyis ismerjük fel, hogy a hajunk milyen hajtípusba sorolható. A három fő típus a normál haj, száraz, töredezett haj, valamint a zsíros haj. Ennek felmérésére kérhetjük a fodrászunk, esetleg bőrgyógyász, gyógyszerész, háziorvosunk segítségét. Ha ezt tudjuk, lényegesen egyszerűbb dolgunk van a megfelelő készítmények kiválasztását illetően, és célirányosan kereshetjük azokat a hatóanyagokat amelyekre érdemes összpontosítani. Általánosságban a zsíros haj gyakoribb hajmosást igényel, ezért érdemes könnyű sampont választani, ami gyakori hajmosásra alkalmas. A töredezett, gyenge hajszerkezet kezelésére glicerin-és kollagén tartalmú készítmények alkalmazása javasolt, amíg a festett haj aminosav tartalmú sampont igényel, amely táplálja a festés káros hatásai által kialakuló hajszerkezetet. Sok esetben a már kialakult probléma tartós fennállásánál kapunk észbe, és keresünk azonnali megoldást ennek megszüntetésére. Érdemes azonban időközönként megvizsgálni a fejbőrt, a hajszálakat, és az esetleges problémák első jeleinél a szükséges készítményeket alkalmazni, így jó esetben visszafordítható a folyamat az egészséges haj és fejbőr irányába. De természetesen a probléma felderítése egy több összetevős folyamat. A hajunk egyből jelzi, ha a szervezetben valami nem a megfelelő módon működik. Például lehet, hogy a fejbőr enyhébb megfázása okozza a korpásadást, amelyet egy korpásadás elleni készítménnyel könnyedén megszüntető. Azonban ha régóta, és folyamatosan fennáll ez a probléma, érdemes egy orvosi konzultáció során feltárni a lehetséges további okokat. Ugyanis, ha más, komolyabb ok áll a probléma hátterében, a legjobb készítmények használata sem biztos, hogy eredményes lesz. Összefoglalva, diagnosztizáljuk le a hajszerkezetünket, majd ennek megfelelő készítményt alkalmazzunk. Ha adott idő alatt nem látunk javulást a felmerülő problémánkra, keressük fel kezelőorvosunkat.

Milyen gyakori fejbőr és hajproblémákhoz vezet a nem megfelelő hajápolási szerek választása?

Gál Orsolya: Az előbbiekből következtetve, a hajtípusunkhoz nem megfelelő hajápolási szerek előidézhetnek rövid vagy hosszútávú hajproblémákat. Könnyedén az ellenkezőjét válthatjuk ki annak, amit szeretnénk elérni. A nem megfelelő hajápolási rutin leggyakoribb jelei az érzékeny, viszkető, esetenként piros, gyulladt fejbőrön, zsíros vagy korpás hajon mutatkoznak meg. A hajápoló szerek alkalmazása során fontos jó minőségű, hajszerkezetnek megfelelő, kis mennyiséget felvinni a hajra, tehát a minőség az elsődleges szempont, nem pedig a mennyiség.

A hölgyek mit rontanak el a hajápolással kapcsolatban?

Gál Orsolya: A hajkorona a nők ékessége, így nem csoda, hogy a legtöbbjük kiemelt figyelmet fordít hajuk megjelenésére. A hajápolással kapcsolatban azonban számos problémafaktor is jelen lehet:

  1. A fentebb kifejtett, a hajtípusnak nem megfelelő hajápolási szerek használata.
  2. Túlzásba vitt vagy elhanyagolt hajápolás. Egyik sem jó. Természetesen szüksége van a hajnak különböző ápolószerekre, ez nem kérdés. Fontos, hogy a haj külső és belső forrásból is megkapja a szükséges tápanyagokat, ezért semmiképpen sem javasolt megfeledkezni a rendszeres hajápolásról. A lényeg, a mértékletesség. A mindennapos hajmosás, túlzott sampon- és balzsamhasználat, vagy a különböző ápolószerek, olajok előírtnál nagyobb mennyiségű használata egyszerűen csak elnehezíti, kiszárítja a hajszálakat, melyektől az elveszti a természetes nedvességtartalmát, valamint növeli a fejbőr faggyútermelését ahelyett, hogy ápolná azt.
  3. A hajvasaló, hajsütővas, hajszárító rendszeres, és túlzott használata. Nyilván egyértelmű, hogy ezen készülékek egyike sem a hajápolásért felel. Viszont a hajformázás sokszor elkerülhetetlen a mindennapokban, így amit tehetünk ilyenkor, hogy csökkentjük a hő hajra gyakorolt káros hatásait. Ezeket hővédő spray-vel, olajokkal tudjuk megvalósítani. A hajszárítás, hajvasalás előtt fújjuk be a hajat, ez megvédi azt, és megkönnyíti a hajformázási folyamatokat.
  4. Kevesen tudják, hogy a balzsam, hajmaszk túl nedves hajra történő alkalmazása akadályt képezhet az egyes tápanyagok és a hajszálak között, ezért érdemes törölközőszáraz hajra felvinni a készítményeket, ezzel elősegítve azok beépülését.
  5. Ha túl forró vízzel mosunk hajat, kiszáradhat a fejbőr, és növekszik a faggyútermelés. A hajmosást ideális langyos, az utolsó öblítést pedig akár hideg vízzel elvégezni.
  6. A súlyosan roncsolódott, töredezett hajvégeket “mentegetjük”. Sajnos ezekre az egyetlen megoldás az olló. A legtöbb nő félt egy-egy centit is elveszíteni a hajából, ezért kerüli a rendszeres egészségügyi hajvágást. Pedig éppen ez is lehet az oka, amiért nem nő a haj, ugyanis folyamatosan feljebb- és feljebb törik a hajvég. Érdemes megjegyezni, hogy ha egészséges, hosszú hajra vágyunk, akkor elkerülhetetlen időközönként egy frissítő hajvágás, így megszabadulhatunk a fáradt, száraz, eltört hajvégektől.
  7. Hirtelen hajszínváltás. Általában a sötétből világos hajra való átváltáskor jelentkezhetnek súlyos problémák a hajnál, ha ez a folyamat nem szakember segítségével, és egyik napról a másikra történik. Rettentő nagy károkat lehet okozni egy agresszív világosítással, amely csak évek múltával tud helyreállni.
  8. Nem megfelelő UV védelem. Nyáron akárcsak a bőrünk, úgy a hajunk is képes károsodni, így szárazzá, fakóvá, élettelenné válhat a haj. Ennek elkerülése érdekében ajánlott napvédővel ellátott hővédő spray használata.

Összefüggésben van-e a táplálkozás hajunk egészségével?

Gál Orsolya: Természetesen igen. Az egészséges, ragyogó, dús hajszerkezet eléréséhez nem elég csupán kívülről ápolni a hajat. A haj egészsége és növekedése lényegesen nagyobb mértékben függ a belső táplálástól, amelyet megfelelő tápanyagtartalmú ételek és táplálék-kiegészítők segítségével juttathatunk a szervezetünkbe. Ez a hajnövekedés nélkülözhetetlen összetevője. Az egészséges hajszerkezet alapja az egészséges hajhagyma, ugyanis ide érkeznek a tápanyagok, mint pl.: a vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek és fehérjék. Innen indulnak a hajszálak növekedésnek, tehát érthető módon, ha nincs elég, és jó minőségű tápanyag a szervezetben, a hajhagymák elgyengülnek, így a hajszálak is gyengék, sérülékenyek lehetnek, vagy rosszabb esetben kihullanak.

Hogyan kell "jól" hajat mosni és mennyiszer érdemes egy héten?

Gál Orsolya: A hajmosási szokások egyénenként eltérőek. Ennek oka, hogy minden hajtípus és hajszerkezet más-és más, így nem lehet mindenki számára megfelelő alternatívát ajánlani. Általánosságban hetente 2- 4 hajmosás az átlagos a hölgyek körében. Ez persze függ a haj mennyiségétől, hosszúságától, állagától, az esetleges hajproblémáktól, mint pl: túlzott zsírosodástól, vagy épp ellenkezőleg száraz, korpás fejbőrtől, és még számos más tényezőtől. A “jó” hajmosás alapja pedig nem más, mint az alaposság. A hajtípusnak megfelelő sampon, és kondícionáló szerek használata, megtartva az arany középút szabályait. Vagyis ne vigyük túlzásba, és ne hanyagoljuk el ezen készítmények használatát. Érdemes rászánni az időt a hajmosásra, a fejbőrt samponnal alaposan bemasszírozva eltávolítani a rajta lévő szennyeződéseket kb. 3-5 percen keresztül. A sampon kiöblítését követően használjunk balzsamot, amelyet szintén jól masszírozzunk be a hajszálakba, és hagyjuk hatni 10-15 percig. Ez nemcsak azért nagyon fontos, hogy lefedje a hajszálakat, hanem lényegesen megkönnyíti a haj kifésülhetőségét, így nem tépjük, húzzuk, sértjük azt a hajszárítás során. Ha van rá lehetőségünk, kerüljük a hajszárítót, és hagyjuk a hajat magától megszáradni. Fontos a jó minőségű fésű használata, ugyanis pl.: egy “drótkefe” rendszeres használata könnyen keresztbe húzza a haj egészségének megtartására tett hatalmas igyekezetünket.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

egészség

haj

hajhullás

hajápolás