Elvinnéd a gyereket lovagolni? Ennyibe kerül egy óra a lovasiskolákban 2021-ben

Bódogh Gabriella   
  Megosztom
Elvinnéd a gyereket lovagolni? Ennyibe kerül egy óra a lovasiskolákban 2021-ben

A lovaglásnak számtalan jótékony hatása van mentális és fizikai erőnlétünkre, nem véletlen, hogy egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Sokan leginkább sportolás céljából lovagolnak, pedig a ló nem egy eszköz, hanem egy társ, aki az életre tanít. Kíváncsiak voltunk egy szakember tapasztalataira, ezért megkerestük Kökény Krisztinát a Júlia Lovasfarm oktatóját, hogy válaszoljon kérdéseinkre.

HelloVidék: Hogyan változott az elmúlt években a lovassportok iránti érdeklődés?

Kökény Krisztina: Nagymértében megnövekedett az érdeklődés, főleg kisgyermekek körében 5-6 éves kortól kezdődően. Ennek hozadékaként a szülők körében is egyre jobban nő az igény. Amikor hozzák a gyerekeket lovagolni, ők is kedvet kapnak hozzá, hogy kipróbálják a lovaglást.

A takarmány árának változása hatással van-e a szolgáltatások árára?

A takarmány ára folyamatosan emelkedik és ahhoz, hogy gazdaságosan tudjuk fenntartani a farmot és ellátni a lovakat, sajnos emelni kell a szolgáltatások árán. A lovaglás ára országrészenként eltérő lehet, Kecskemét és vonzáskörzetében 3500-6000 Ft/óra között mozog. Az ár függ a szolgáltatás minőségétől: iskolalovagoltatás, terápiás lovaglás vagy díjugratásra vonatkozik-e, mert ebben az esetben 10.000 Ft/óra is lehet a díj.

Mennyibe kerül a lovak havi tartása?

Amennyiben minden kiadást nézünk a takarmányt és lovászt, akkor 40-50.000 Ft/ló a havi tartási költsége. Bértartással nem foglalkozunk, de itt is a régiós eltérés jellemző, mert más árak vannak Pest megyében, mint Bács-Kiskunban. Bács-Kiskun megyében 60-85.000 Ft/ló havi kiadást jelent, de ez függ a lovardától is.

Hogyan választják ki, hogy melyik lóra ülhet a lovas?

A lovas fizikai és mentális állapota, kora és a lovastudása alapján szoktuk beosztani. A lovak nagyon emocionális állatok és megérzik, hogy a lovas milyen érzéssel ül fel rájuk. Figyelembe kell venni, hogy egy érzékenyebb lóra nem ültetjük rá azt a személyt, aki fél, ideges vagy stresszes, mert átveszi a ló a hangulatát. A mi farmunkon lévő lovak hozzá vannak szokva, hogy kezdő vagy kevés tapasztalattal rendelkező lovasok ülnek rájuk. Nálunk azok a lovak maradnak hosszú távon, akik tolerálják ezt a fajta "munkát". Emiatt törekszünk rá, hogy egy lovas minél több lóra üljön, mert kizárólag egy lovon, nem fog megtanulni lovagolni. Minden lónak más a személyisége és a mozgása, amit meg kell szokni ahhoz, hogy egy magabiztos ülés kialakuljon a lovasokban. Amennyiben tudjuk, hogy egy adott lovas fél az adott lótól, akkor csak akkor engedjük oda, ha már megszűnt ez a fajta távolságtartás benne.

Milyennek kell lennie a ló és lovas kapcsolatának?

Minden lovasnak azt szoktuk mondani: a ló amikor mellette vagyunk a talajon, akkor a barátunk, de amint dolgozni szeretnénk vele és felülni rá, akkor onnantól kezdve a lovasnak kell irányítani. Igazából határozottan és céltudatosan kell viselkedni, mert ha nem, akkor a ló fog irányítani, neki pedig az a célja, hogy céltalanul legelésszen, mert úgy van vele, neki nem kell dolgoznia.

Milyen hatással van a lovakkal való kapcsolat a személyiségre?

Nagyon jól fejlesztik a koncentrációs képességet, mert a lovon nagyon sok mindenre kell figyelni. Fegyelmet tanul az ember, mivel a lovak menekülő állatok nem lehet hirtelenkedni és hangoskodni, futkorászni körölöttük. A kitartást és a felelősségvállalást is erősíti. Nagyon sok mindenre kihat. Az érzelmi fejlődésre is hatással van, mert a ló nem egy sporteszköz, hanem igazából egy társ lesz számukra, akit szerethetnek, babusgatnak.

A lovasok mennyire szokták kivenni a lótartással kapcsolatos feladatokból a részüket?

A nyári táborokban nagyrészben, ott kifejezetten szabadfoglalkozásként szoktuk a felszereléseket letakaríttatni, leápoltatni. Imádják az istállóban a lovakat etetni, istápolni, fürdetni, sörényt fonni, mindenféle csecsebecséket beletenni, aminek a lovak nem mindig örülnek. Évközben kevésbé van idő ilyen feladatokban kivenni a részüket.

Milyen egészségre gyakorolt hatása van a lovaglásnak?

Nagyon jó gerincproblémák esetén, pl. gerincferdülést nagyon szépen lehet vele korrigálni. Saját gyermekemnél is gerincferdülési problémák voltak és emiatt kezdett el lovagolni, visszaállt normál állapotba a gerincoszlop. Nagyon jó tartásjavításra, az ízületek lazítására, mert a testtartásból adódóan ki kell lazítani az ízületeket, hogy jól tudjon ülni a lovas. Mentális szempontból is fontos, mert stresszoldó hatása van többek között.

A lovasterápiák kiknek és miért hasznos?

Mi nem foglalkozunk lovas terápiával, de van 1-2 olyan enyhébb autizmussal és Asperger-szindrómával élő lovasunk is. Ők nem nagymértékben azok, de a koncentráció és figyelem összpontosítás fejlesztésére alkalmazzuk náluk a lovakat. Oldani kell bennük a feszültségeket, megpróbálni az érzelmek átvitelét a lóval kialakítani, ami nagyon nehéz feladat. A lovak közelsége megnyugtatja őket. Igazából mozgásszervi problémákkal rendelkező terápiákat is szoktak tartani gyerekeknek. Hiperaktív gyerekeknél is hatásos, mert türelemre tanítja őket. Összességében elmondható, hogy nagyon sokrétű problémákra alkalmazzák a lovasterápiát.

Volt-e olyan történet, ami nagyon emlékezetes maradt?

Van egy kislány, aki enyhe autista. Először, mikor jöttek és fel kellett ülni a lóra, kézzel-lábbal hadakozott, sírt, hogy nem akarja. Ő most önállóan, egyedül lovagol a többiekkel és semmilyen tartás vagy félelem nincs már benne a lovak felé. Rajta láttam leginkább, hogy a kezdeti félelemtől hová fejlődött.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

lovaskultúra

lovasnemzet

terápia

lovaglás