Áttörést érhetnek el a daganatos betegek kezelésében: ez a módszer segíthet

HelloVidék   
  Megosztom
Áttörést érhetnek el a daganatos betegek kezelésében: ez a módszer segíthet

Számos daganat típusra már krónikus betegségként tekintünk, mert a beteg halálát elsősorban a szívrendszeri szövődmények okozzák, sokszor évekkel a rák megjelenése után, viszont a már hazánkban is elérhető CMR tovább növelheti a hosszú távú túlélés esélyeit. A CMR, avagy a szív MR vizsgálata az aranystandard a szívizom-károsodás korai és késői meghatározására. A vizsgálat káros mellékhatások nélkül ismételhető, így a betegek követésére is alkalmas, hiszen az MR esetében nincs sugárterhelés.

A daganatos betegségek kezelésében az utóbbi években jelentős fejlődés volt, a túlélés számos daganat esetében javult. Egyre gyakrabban észleljük azonban, hogy sokszor nem a rák, hanem a szívet érintő szövődmények miatt romlik a beteg állapota; olyanoknál is, akiket korábban gyógyultnak nyilvánítottak

- mondja dr. Vértes András, a RadiVert MR Diagnosztikai Központ szakmai vezetője. A kardiológus-főorvos szerint a már a hazánkban is elérhető CMR tovább növelheti a hosszú távú túlélés esélyét.

A Svéd Egészséggazdaságtani Intézet (IHE) tanulmánya szerint a rákos megbetegedések száma 1995 óta egymillióval nőtt Európában. A szakemberek úgy vélik, húsz év múlva további 775 ezerrel többen lehetnek azok, akik a koronavírus-járványnál is halálosabb betegségben szenvednek. Az orvostudomány fejlődésének köszönhetően egyre több az új, az onkológiában használható terápiás lehetőség, ám a teljes felépülés korántsem olyan egyszerű.

Számos daganat típusra már krónikus betegségként tekintünk, mert a beteg halálát elsősorban a szívrendszeri szövődmények okozzák, sokszor évekkel a rák megjelenése után

- hívta fel a figyelmet dr. Vértes András kardiológus-főorvos, a RadiVert MR Diagnosztikai Központ szakmai vezetője.

Ennek oka, hogy az új, hatékony daganatellenes módszerek olyan kardiovaszkuláris mellékhatásokkal rendelkeznek, amelyek a kezelés első hónapjaiban, vagy évekkel később jelentkeznek. Emiatt – bár a betegek jelentős részét a sikeres daganatellenes kezelés következtében nyilvánították – halálos kimenetelű szívelégtelenség is kialakulhat. Egyes daganatos betegségek kezelésére alkalmazott kemoterápia ugyanis súlyosan károsíthatja a szívizomsejteket, tette hozzá a kardiológus.

A daganatos betegséget túlélőknek ötször nagyobb a gyakorisága a szívelégtelenség, az infarktus, és a szívkülhártya megbetegedésnek, mint azoknál, akiknek az anamnézisükben nem szerepel daganatos megbetegedés

- húzta alá dr. Vértes András, aki az amerikai Kardiológus Társaság kardio-onkológiai szekció állásfoglalásában, a CMR-ben látja a megoldást.

A CMR, avagy a szív MR vizsgálata az aranystandard a szívizom-károsodás korai és késői meghatározására. A vizsgálat káros mellékhatások nélkül ismételhető, így a betegek követésére is alkalmas, hiszen az MR esetében nincs sugárterhelés

– magyarázta a RadiVert MR Diagnosztikai Központ szakmai vezetője, aki szerint a teljes gyógyuláshoz elengedhetetlen az onkológus és a kardiológus együttműködése, valamint az, hogy minél gyorsabban, minél hatékonyabban lehessen a korai és késői kardiotoxikus mellékhatásokat felismerni és kezelni. Ebben meghatározó szerepe van a szív MR vizsgálatnak, ám jelenleg nemcsak több specialistára lenne szükség, hanem olyan intézményekre is, amelyek megfelelő MR-géppel rendelkeznek.

A RadiVert MR Diagnosztikai Központ specialistái 2020 óta egy olyan 1,5 Teslás készülékkel végzik a CMR-vizsgálatokat, amely alkalmas a szívizom pontos feltérképezésére annak érdekében, hogy a legmegbízhatóbb eredmények készüljenek” – árulta el a kardiológus-főorvos, aki – a szakmai társaságokkal egyetértve – úgy véli, a szövődmények korai felismerése mellett a megfelelő kezelések is rendelkezésre állnak, így pedig valóban elérhető a daganatos betegek teljes gyógyulása.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

szívvizsgálat

daganatos betegség

megelőzés

kezelés

kardiológia