Felejtsd el a pirulákat: ezekkel az őszi zöldségekkel is felturbózhatod az immunrendszered
Az étkezés fontos szerepet játszik testi és lelki egészségünk megőrzésében. A tápláló, kiegyensúlyozott étrend hozzájárul az általános jó közérzetünkhöz, az egészséges táplálkozás pedig létfontosságú fizikai és mentális egészségünk támogatásában. Nyáron bőségesen elérhető a legtöbb termény, így sokkal többen nyúlnak friss zöldség, gyümölcs után, magasabb is ezek fogyasztási aránya. Ez a lelkesedés viszont az ősz beköszöntével nem kell, hogy alább hagyjon. Ősszel is számos finomságot szerezhetünk a piacokon, boltokban, ráadásul a hűvösebb hónapokban érdemes odafigyelni a vitaminpótlásra is. Moharos Melinda az MDOSZ Kommunikációs Bizottság elnöke segítségével most annak jártunk utána, mit ajánlott fogyasztani az őszi hónapokban és miért. Lássuk, mit mond a szakember!
Az őszi időjárás még nem nagyon mutatta meg magát, de már most fontos, hogy felkészülten vágjunk neki a hidegebb hónapoknak. Éppen ezért érdemes fókuszálni arra, hogy ebben az időszakban is rendszeresen fogyasszuk a szezon által kínált zöldségeket, gyümölcsöket, hiszen így tudjuk támogatni szervezetünket, valamint megadni számára a szükséges vitaminokat. Nem beszélve arról, hogy nem csak a hűvös, szeles, esős időjárással és a sötétebb napokkal kell megküzdenünk, hanem védekeznünk kell az influenza, valamint a még folyamatosan jelenlévő koronavírus ellen is.
Amellett, hogy megtesszük a szükséges védelmi intézkedéseket: tartjuk a távolságot, rendszeresen fertőtlenítünk és ahol kell, maszkot viselünk, érdemes odafigyelni az étkezéseinkre is. Az egészséges táplálkozás nagyon fontos a COVID-19 járvány idején. Amit eszünk és iszunk, befolyásolhatja szervezetünk azon képességét, hogyan győzzük le a fertőzéseket vagy éppen miként és milyen gyorsan tudunk felépülni belőlük.
Bár egyetlen élelmiszer vagy étrend-kiegészítő sem képes megelőzni vagy gyógyítani a COVID-19 fertőzést, az egészséges táplálkozás fontos az immunrendszer támogatása szempontjából. Persze nem csak ősszel, hanem egész évben. Emellett érdemes azt is észben tartani, hogy a megfelelő táplálkozás csökkentheti más egészségügyi problémák kialakulásának valószínűségét is, beleértve az elhízást, a szívbetegségeket, a cukorbetegséget és a rák bizonyos típusait.
Cikkünkben most annak jártunk utána, mit tehetünk ősszel, hogyan alakíthatjuk étkezésünket a lehető legjobb módon, hogy támogatni tudjuk szervezetünket. A HelloVidéknek most Moharos Melinda az MDOSZ Kommunikációs Bizottság elnöke segített feltérképezni, mit érdemes beszerezni a boltokban, piacokon, illetve mit fogyasszunk az őszi hónapokban és miért.
Szeptember talán a leggazdagabb hónap a szezonális zöldség-gyümölcs kínálat szempontjából. Még bőven kaphatók a nyári zöldségek, de már itt vannak az őszi finomságok is. Kiváló időszak ez arra, hogy egészséges alapanyagok segítségével, természetes úton készítsük fel a szervezetünket a téli időszakra: fogyasszunk minél többféle színű és fajtájú gyümölcsöt, zöldséget
- kezdte Moharos Melinda. Mint mondta, a cél, hogy minél több fajtát iktassunk be a napi étrendünkbe!
A változatosság a kulcs: próbáljunk ki minden alapanyagot, amit az ősz kínál, legyen minél több szín a tányérunkon. Most különösen megéri kimenni a piacokra: valósággal tobzódhatunk a különböző friss szezonális élelmiszerekben. Azért is érdemes minél változatosabban enni ezeket, mert mindegyik zöldségben, gyümölcsben van valami olyan vitamin, ásványi anyag, rost, antioxidáns, stb, ami miatt ajánlott a rendszeres fogyasztásuk
- tette hozzá a szakember, aki említett is néhány példát a teljesség igénye nélkül:
- Sárga színű zöldségek, gyümölcsök (kajszibarack, őszibarack, sárgarépa, sütőtök): tele vannak karotinoidokkal, amik erős antioxidáns hatású vegyületek, a ß-karotin az A-vitamin előanyaga, többek között a szem egészsége miatt is kulcsfontosságú a rendszeres fogyasztása.
- Lila színűek (pl. padlizsán, szilva, ringló, kékszőlő, vöröskáposzta, stb): antocianin nevű antioxidáns tartalmuk gyulladáscsökkentő, „sejtvédő” hatású. Polifenolokban, rostokban gazdagok, kedvező hatásúak az emésztés szempontjából is. A kékszőlőben található rezveratrol-lal kapcsolatban számos kutatás igazolta a szív- és érrendszert védő hatását.
- Szintén ajánlott az olajos magvak fogyasztása (natúran, nem a sózott, pörkölt változat): a dió, mogyoró, mandula jó forrása az omega3 zsírsavaknak, jótékonyan hatnak az erekre és nem utolsósorban a szellemi teljesítményre is. Számos ásványi anyagot is tartalmaznak, mint például cink, szelén, kalcium. Vitaminok közül az E-vitamint érdemes kiemelni.
Próbáljunk ki eddig hanyagolt alapanyagokat is: például a füge kiváló sajttal, vagy sonkával, salátába is. Süteményekben, vagy lekvárként pedig a cukor nagyobb részét megspórolhatjuk, mert jelentős a szénhidráttartalma, ugyanakkor nem üres kalória, mert tele van rosttal, káliummal, vitaminokkal. Használjuk ki az őszi szezon adta lehetőséget: vásároljunk szezonális, friss élelmiszereket. Kísérletezzünk bátran új alapanyagokkal, receptekkel: az immunrendszerünk és a közérzetünk is meghálálja majd
- hangsúlyozta a kommunikációs bizottság elnöke.
Címlapkép: Getty Images
Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!
A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)