Koronavírus: több osztály került karanténba Kazincbarcikán

HelloVidék   
  Megosztom
Koronavírus: több osztály került karanténba Kazincbarcikán

A koronavírus-járvány negyedik hullámában országos és helyi szinten is növekszik a fertőzöttek száma, így Kazincbarcika Város Önkormányzata újra megkezdi a lakosság rendszeres tájékoztatását - kezdte közleményét a város vezetése

Az érvényben lévő intézkedésekről, a megbetegedések számáról adunk hírt és iránymutatást Önöknek minden pénteken a kolorline.hu és Szitka Péter polgármester, valamint Klimon István és dr. Makkai Orsolya alpolgármesterek hivatalos Facebook-oldalán. Kérjük Önöket, hogy az általános higiéniai szabályokat minden esetben tartsák be, amennyiben felsőlégúti megbetegedést tapasztalnak, telefonon hívják fel háziorvosukat! Személyesen orvosi utasítás nélkül a rendelőkben ne jelenjenek meg! Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán

- tették hozzá a város honlapján.

Egy rövid helyzetjelentésben azt is közölték, hogy a város illetékességi területén igazolt, COVID-19 koronavírussal fertőzött személyek száma a negyedik hullámban 38 fő, a gyógyult betegek száma 30 fő, az elhunytak száma pedig 2 fő. De kitértek arra is, hogy több osztály van karanténban az oktatási intézményekben COVID-19 érintettség miatt:

  • A Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ I-es és II-es Számú Bölcsődéjében, a Kazincbarcikai Összevont Óvodákban, az egyházi fenntartású Eszterlánc Óvodában és az Angyalkert Görögkatolikus Óvodában minden csoport rendben működik.
  • A Kazincbarcikai Pollack Mihály Általános Iskola székhely iskolájában egy pedagógus koronavírus-betegsége miatt egy osztály október 16-áig karanténba került, a többi tagintézményben normál rend szerint folyik az oktatás.
  • A Tompa Mihály Református Általános Iskolában egy diák tesztje pozitív lett, ezért egy osztály karanténban van.
  • Az Irinyi János Református Oktatási Központban Covid-19 érintettség miatt egy osztály van karanténban.
  • Az Ózdi Szakképzési Centrum Surányi Endre Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumától nem kaptunk tájékoztatást Covid-19 érintett személyekről.
  • Az Ózdi SZC Deák Ferenc Technikum és Szakképző Iskolában normál rend szerint folyik az oktatás.
  • A Don Bosco Általános Iskola, Szakképző Iskola, Technikum, Gimnázium és Kollégiumban három diák koronavírus-fertőzés miatt nem jár iskolába, az érintett osztály fele került karanténba.
  • A Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban és a Kazincbarcikai Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskolában nincs igazolt koronavírus-fertőzéssel érintett személy.

A rendszeres intézményi fertőtlenítés ellenére a vírus sajnos bármelyik intézmény falai között megjelenhet, a fertőzést bárki beviheti, ezért nagyon fontos a dolgozók, a szülők és amennyire lehet, a gyerekek szabálykövető magatartása. Amennyiben gyermekükön légúti fertőzés tüneteit észlelik, kérjük, hogy ne vigyék közösségbe, maradjanak otthon

- hangsúlyozták a város vezetői.

Hozzátették, továbbra is kötelező a maszk az orvosi rendelőkben és a védettségi igazolvánnyal nem rendelkezőknek a szociális ellátásban. A jelenleg érvényben lévő EMMI-rendelet szerint minden egészségügyi intézményben mindenki köteles az orrot és a szájat elfedő maszkot viselni, kivéve a kórteremben ápolt betegeket, a hat év alatti gyermekeket és az értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal, illetve autizmus spektrumzavarral élőket. A szakrendelőkben és a háziorvosi rendelőkben is kérik, hogy belépés előtt, már a bejáratnál vegyék fel a maszkot, és teljes ottlétük alatt viseljék azt, az orrot és a száját is eltakarva.

Kiemelték azt is, hogy a városban a szociális intézményekben a védettségi igazolvánnyal nem rendelkező látogatóknak és dolgozóknak szintén kötelező a maszkviselés. A nem védett ellátottak lehetőség szerint viseljenek maszkot látogató fogadásakor, közösségi programokon, illetve ha közösségi térben tartózkodnak.

Az időseknek, a krónikus betegségben szenvedőknek és a legyengült immunrendszerű betegeknek különösen ajánlott a harmadik oltás felvétele. A Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ (KSZSZK) idős- és hajléktalanellátó intézményeiben is felmérték, hogy kik azok az ellátottak, illetve munkatársak, akik igénylik a harmadik vakcinát

- hívták fel a figyelmet. Hozzátették, a KSZSZK bentlakásos idősellátó intézményeinek lakói és a hajléktalanellátás ellátottjai 60 százaléka, az Éjjeli Menedékhely és Nappali Melegedő minden munkatársa, a bentlakásos idősellátó intézmények munkatársai közül 2/3 arányban megkapták az első és a második Pfizer-BioNTech vakcinát, valamint az oltottak több, mint harmada igénybe vette a harmadik oltást is.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

koronavírus

koronavírus elleni oltás

kazincbarcika

önkormányzat

osztály

tanulók

karantén