Rohamosan terjed az új kávéőrület: már kapható a boltokban, de mi az a superfood latte?

HelloVidék   
  Megosztom
Rohamosan terjed az új kávéőrület: már kapható a boltokban, de mi az a superfood latte?

A "szuperfood latte" egy olyan trend, amely felforgatta a forróitalok piacát, és gyorsan szárnyra kapott. Ellentétben a hagyományos tejeskávéval, amelyet általában egy kis eszpresszóból és habosított tejből készítenek, a szuperfood latte sokféle ízben kapható, mindemellett pedig értékes vitaminokat, tápanyagokat is tartalmaz. Melyek ezek és miket vásárolhatunk meg belőlük a magyar boltokban? Most kiderül!

A jövő évtől szűkös ellátással és magasabb kávéárakkal kell szembesülniük a fogyasztóknak az EU-ban a német kávéipari szakmai képviseleti szervezet, a Deutscher Kaffeeverband szerint a beszerzési forrásokat környezetvédelmi szempontok szerint szűkítő uniós rendelkezés miatt. A tavaly hatályba lépett erdőirtásmentes ellátási láncokról szóló uniós rendelet értelmében a jövőben a vállalatoknak átvilágítási nyilatkozatot kell benyújtaniuk arról, hogy 2020. december 31. után nem irtottak ki vagy károsítottak erdőt termékeik előállításához.

Hiány léphet fel a német és az európai piacon. Az akkorra még beszerezhető kávé árai jelentősen emelkedni fognak

- idézte a kávészövetség aggályait a Lebensmittel Zeitung élelmiszeripari szaklap pénteki száma. Holger Preibisch, a német kávészövetség ügyvezető igazgatója az uniós rendelet alkalmazásának elhalasztását kérte.

Ezzel szemben az EU-Bizottság nem osztja a Deutscher Kaffeeverband aggályait. A német dpa hírügynökségnek az ügyben feltett kérdésére az illetékes szóvivő azt a választ adta, hogy

nincs tudomásuk olyan tényekről, amelyek alapján arra lehetne következtetni, hogy a rendelet az élelmiszerárak emelkedését eredményezné. A rendelet hatálya alá tartozó nyersanyagárakra gyakorolt hatás várhatóan nagyon korlátozott lesz.

Mit mutatnak az árak?

Ahogy arról a Portfolio korábbi cikkében beszámolt, másfél éves csúcsra ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése, ez elsősorban annak köszönhető, hogy rosszak a kilátások a legfontosabb kávétermesztő országok idei betakarításával kapcsolatban. Az arabica kávé határidős jegyzései a mai 5,1 százalékos emelkedést követően fontonként 2,3 dollárra emelkedtek, ezzel új 18 havi csúcsot döntött az árfolyam. Az elmúlt egy hónapban már 28 százalékkal került feljebb a jegyzés.

Ezen felül a szintén fontos termelőnek számító Vietnam nemzeti kávészövetsége közölte, hogy az aszályos körülmények miatt a 2023/2024-es időszakra a nemzet kávékexportjának 20%-os éves visszaesésére számít. A szövetség ezzel párhuzamosan a vietnami kávétermelés 20%-os csökkenését prognosztizálta ugyanerre a betakarítási szezonra, amely így, a becslések szerint 1,47 millió tonna lesz.

Eközben pedi szuperfood lett a kávé? Vagy mégsem?

A "szuperfood latte" egy olyan trend, amely felforgatta a forróitalok piacát, és gyorsan szárnyra kapott. Ellentétben a hagyományos tejeskávéval, amelyet általában egy kis eszpresszóból és habosított tejből készítenek, a szuperfood latte sokféle ízben kapható, mindemellett pedig értékes vitaminokat, tápanyagokat is tartalmaz.

Az egészségesnek címkézett tejeskávé már évekkel ezelőtt letette névjegyét, gondoljunk csak a matcha latte vagy kurkuma tejeskávé sikerére a TikTok-on. Ahogy telt az idő, nem csak ezen a platformon, de a kávézókban is megjelentek ezek az italok, ráadásul egyre többféle alapanyaggal bővült a paletta, amiből készülhet ilyen szuperfood latte. Viszont az immár szinte minden színben kapható tejeskávék nem puszta szépségükkel átvették a közösségi média hírfolyamait.

Mi az a szuperfood Latte?

Ez a kávé egy általunk választott tej és a számunkta tetsző latte por kombinációja. Ezek a porok valamilyen gyógynövényből, gombából, esetleg fűszerből készülnek, melyek tele vannak antioxidánsokkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal és egyéb tápanyagok. Édesítésük az egyszerű kávékhoz hasonló módon történhet bármilyen édesítőszerrel, amit fogyasztunk. A hagyományos tejeskávéhoz hasonlóan ezek a tejeskávékat is lehet melegen, illetve hűtve is fogyasztani.

A legtöbb recept rugalmas. Az összetevők a hozzáadott tej mennyiségével változtathatók, hígíthatók vagy sűríthetők. Különböző fűszerekkel és édesítőszerekkel való kísérletezés segíthet abban is, hogy a szuperfood latte még különlegesebb oldalát ismerjük meg.

Milyen fajtákat vásárolhatunk meg a magyar boltokban?

Matcha Latte (zöld): A Matcha népszerűsége az utóbbi időben megugrott, matcha shotokkal, teákkal, desszertekkel, sőt tejeskávéval is találkozhatunk már az éttermekben, kávézókban. A Matcha tejeskávé azon kevés szuperétel egyike, amely természetesen tartalmaz koffeint, így egészségesebb alternatívája a reggeli csésze kávénak vagy a délutáninak. 80-120 mg koffeint tartalmaz (ez egy csésze kávéhoz hasonlítható), ugyanakkor tartalmaz egy természetben előforduló I-Theanine forrást, amely egy vegyület, amely elősegíti az ellazulást. Ez azt jelenti, hogy élvezhetjük a koffein előnyeit, például a tiszta mentális fókuszt, a frissességet, anélkül, hogy felpörgetnénk magunkat és a vérnyomásunkat.

Ez a ragyogó színű zöld kávénak magas az antioxidánsok tartalma, gyulladáscsökkentő, serkenti az agyműködést, elősegíti a fogyást, valamint segít megvédeni a májat és a szívet. A Matcha flavonoidokat és antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek elpusztítják a baktériumokat és a rossz leheletet. Olyan tulajdonságokkal is rendelkezik, amelyek természetes módon méregtelenítik a fémeket és a toxinokat a szervezetben. A zöld tea arról is ismert, hogy fokozza az anyagcsere sebességét, segítve a súlycsökkentési célokat kitűzőket.

Kurkuma Latte (sárga): A kurkuma tejeskávé, más néven aranytej, egy indiai ital, amely a közelmúltban vált népszerűvé a nyugati kultúrákban. A kurkumával és más fűszerekkel, például fahéjjal és gyömbérrel készült, egészségre gyakorolt ​​jótékony hatásait évek óta hirdetik, és köztudottan erősíti az immunitást és megelőzi a betegségeket.

A kurkumint, a kurkuma hatóanyagát évszázadok óta használják az ájurvédikus gyógyászatban. Erős antioxidáns tulajdonságai segítenek megvédeni a sejteket a károsodástól, leküzdeni a betegségeket és fertőzéseket, és hozzájárulnak az általános egészséghez. A kurkuma tea nemcsak antioxidánsokban gazdag. Gyulladáscsökkentő, agy- és memóriajavító, hangulat- és immunerősítő, valamint javíthatja az emésztést és csökkentheti a vércukorszintet. Ezt a narancssárga színű tejeskávét érdemes hozzáadni a szokásos lefekvés előtti rutinhoz.

Gombás Latte (barna): A gomba varázslatos étel. Az emberek évezredek óta használják a funkcionális gombákat az immunrendszer erősítésére, a stressz csökkentésére, a kognitív és fizikai funkciók támogatására, a bélrendszer egészségének javítására és az általános egészségi állapot javítására. Az olyan gombák, mint a reishi, az oroszlánsörény, a chaga és a cordyceps, mind funkcionális gombák, amelyek jót tesznek egy csésze tejeskávéban. Keverje össze a választott gombaport némi kakaóporral vagy hagyományos kávéval, és adjon hozzá fahéjat és juharszirupot az édesítéshez, hogy a tökéletes, kellemes forró italt hozza létre.

Céklás tejeskávé (piros/rózsaszín): A zöldségek már régóta felkapottak a reggeli turmixok mellé, miért ne tehetnénk bele őket a tejeskávénka is? A céklaporból gyönyörű, gyulladáscsökkentő, rózsaszínű tejeskávé válik, melynek előnyei a középkorig nyúlnak vissza.

Természetes májtisztítóként, vér oxigenizálójaként és vérerek lazítójaként tartják számon, amely csökkenti a vérnyomást is. A cékla belülről egészséges fényt kölcsönözhet bőrünknek, és fantasztikus természetes folsavforrás, amely létfontosságú a terhesség alatt. Ezenkívül segíthet stabilizálni a vércukorszintet a nap folyamán. Adj hozzá egy kis mézet, fahéjat és egy csipet vaníliát, hogy bársonyos, élénk rózsaszín tejeskávét készíthess.

Spirulina Latte (kék/zöld): Noha az algák szürcsölésének gondolata összeráncolhatja a homlokunkat, a spirulina egészségügyi előnyei megváltoztatják ezt a képet. A Spirulina egy sötétkék-zöld algapor, amelyet az aztékok régóta használnak táplálékforrásként, erős tápanyagtartalma miatt. Ma is híres elképesztő egészségügyi előnyeiről.

A spirulina nemcsak egy tejeskávé alapanyag, hanem tápláló hatású is, antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, javítja az immunrendszer működését, védi a májat, csökkenti az allergiás reakciókat, növeli az izmok állóképességét és az oxidatív stresszt. A spirulina tejeskávé tökéletes alapja a reggeli rutinodnak, amely előnnyel jár a napi táplálkozási szükségletek kielégítésében, miközben megtisztítja szervezeted. Habosított tejjel, vaníliával, egy csepp juharral és fahéjjal tálaljuk.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kávé

szuperfood

szuperfood latte

latte

kávéfogyasztás

kávé árak