Döbbenet: ezek a legveszélyesebb fegyverek, amiket engedély nélkül bárki birtokolhat

HelloVidék   
  Megosztom
Döbbenet: ezek a legveszélyesebb fegyverek, amiket engedély nélkül bárki birtokolhat

Amerikában jól ismert jelenség, hogy ha válság fenyeget, az emberek elkezdik felvásárolni a fegyvereket. Nálunk erre a szigorú szabályok miatt nincs lehetőség, viszont a nem halálos önvédelmi fegyverek gyorsan fogynak, mióta a szomszédunkban kitört a háború. A novekedes.hu utánanézett, mihez lehet legálisan hozzájutni és mennyiért. De azt is megtudták, melyik az a halálos fegyver, amit papírok nélkül is megvehetünk.

Ahogy a portál írja, az Egyesült Államokban közismert trend, hogy ha a lakosság válságtól tart, megugrik a fegyverek forgalma. Európában, és ezen belül hazánkban is jóval szigorúbbak a lőfegyverhez jutás szabályai, azt azonban már a koronavírus-pánik kitörése megmutatta, hogy ha zuhan a lakosság biztonságérzete, akkor felpörög a bevásárlás az elérhető önvédelmi eszközökből, és elindult a spájzolás az engedély nélkül tartható fegyverből.

Szabadon tartható, emberélet kioltására alkalmatlan gáz-riasztó pisztolyból ugyanakkor háromszázezer darabot is megvásároltak már, igaz ez csak óvatos becslés, hiszen ezek csak abban az esetben kerülnek be a rendőrségi statisztikákba, ha a tulajdonosuk nem csak otthon szeretné magánál tartani, és ezért viselési engedélyért folyamodik.

De mit ajánl önvédelmi célokra egy fegyverbolt annak a vásárlónak, aki semmilyen engedéllyel és képzettséggel nem rendelkezik?

Egy egyszerű és még csak nem is drága gáz, vagy paprikaspray még a legavatatlanabb kezekben is hatékony és hatásos eszköz lesz, hiszen használata és működése szinte semmiben sem különbözik egy átlagos dezodor, vagy légfrissítőétől. A leglényegesebb különbség, hogy ezek az eszközök maró, a szem és orrnyálkahártyát irritáló elegyet, (CS, vagy OC) juttatnak a támadó légterébe, mely irritálja a szem, orrnyálkahártyát, ennek köszönhetően 30-40 percre is teljesen cselekvőképtelenné téve azt

- mondta a portálnak Kerpics Gergely, a Gun Brokers Hungary Kft. airsoft üzletág-vezetője hozzátéve, egy paprikaspray maró hatása annyira intenzív, hogy a támadó hosszú ideig képtelen lesz kinyitni a szemét.

Gázspray-t, (CS tartalmú) bárki viselhet és használh at jogos önvédelemre akár közterületen is, amíg annak mennyisége nem haladja meg a 20 ml-t. A paprikasprayk ugyanakkor tiltottak. Ez a jogszabály a valóságban, (meg nem nevezett rendőrségi forrás szerint) más, ugyanis ha jogos az önvédekezés, az intézkedő szerv nem fog problémázni, hogy a sértett paprikát, vagy CS gázt használt, továbbá a 20 millilitert sem veszik annyira véresen komolyan

- húzza alá Kerpics Gergely de gyorsan leszögezi, természetesen senkinek nem ajánlja, hogy megszegje a jogszabályokat, vagy tömegoszlató kannával védekezzen.

Halálos lehet, mégis hozzá lehet jutni

Ahogy a lap fogalmaz: a hazai jogrendszer érdekessége, hogy míg az alapvetően természetes alapanyagokból készülő paprikaspray használatát tiltja, addig egy nyílpuskát bárki nyugodtan megvehet a boltban, márpedig ebben a kategóriában viszonylag szerény áron elég komoly fegyverek érhetők el, amelyekkel minden további nélkül leadható halálos lövés

A magyar jog nem tér ki a számszeríjak, vagy íjakra, ezeket bárki engedély nélkül vásárolhatja, használhatja magánterületen józan belátása szerint. Ezek a legveszélyesebb eszközök, melyeket engedély nélkül birtokolhat természetes személy, az airsoft fegyverek MKH kötelezettsége helyett fordíthatna erre komolyabb figyelmet a magyar jog, hiszen egy átlagos airsoft fegyverrel maradandó károsodást (a szemet kivéve) közel lehetetlen okozni, mivel ezek alig érik el a 2,5-3 joule energiát. Más terület a feltuningolt mesterlövész fegyverek esete, ugyanakkor 7,5 joule fölé ezek sem tudnak menni

- mutat rá Kerpics Gergely.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

fegyver

lőfegyver

gázspray

paprikaspray