Kész horror lett a szakmai gyakorlatból: vádat emeltek egy tiszakécskei asztalos ellen

MTI   
  Megosztom
Kész horror lett a szakmai gyakorlatból: vádat emeltek egy tiszakécskei asztalos ellen

Veszélyeztetés miatt vádat emelt a Kecskeméti Járási Ügyészség egy tiszakécskei asztalos ellen, mert felügyelet nélkül hagyott egy szakmai gyakorlatra hozzá beosztott 17 éves fiút, aki eközben levágta négy ujját a fűrészgéppel.


 

A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében azt írta, hogy maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt folyik az eljárás.

A vádirat szerint a tiszakécskei egyéni vállalkozó szakképzési munkaszerződés alapján foglalkoztatta műhelyében a bútorasztalosi tanulmányait folytató fiút.

Az egyik hétvégi munka során, 2022. április 23-án az asztalos különböző lécek fűrészgéppel történő méretre vágásával bízta meg a tanulót, majd a feladat kiadása után elhagyta a műhelyt.

A fiú a ráosztott munkát így önállóan, folyamatos felügyelet nélkül végezte. Mivel a megmunkálandó faanyagot szálkásnak ítélte meg, kesztyűt vett fel, amelyet fűrészgép használatakor nem viselhetett volna. A munkafolyamat során az egyik léc a fűrészgépben megakadt. Azt a tanuló - a munkabiztonsági előírásokat megszegve - nem tolófa használatával, hanem kézzel igazította meg. A kesztyű azonban beakadt a fűrészgép alkatrészébe, ennek következtében a gép levágta a fiú jobb kezének kisujját és csonkolta további három ujjának első ujjperceit.

A közlemény szerint a vádlott a munkavédelemről szóló törvény előírásait megszegve a baleset napján nem biztosította a sértett folyamatos szakmai irányítását és felügyeletét. Nem hívta fel a figyelmét arra, hogy a szabálytalan és testi épségét veszélyeztető munkavégzés balesetveszélyes, ezért következett be a baleset.

A férfi bűnösségéről a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni - tudatta a főügyészség.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

szakmai gyakorlat

asztalos

bűncselekmény