Ezekre figyelj oda, ha sportolsz: így fokozhatod teljesítményed

HelloVidék   
  Megosztom
Ezekre figyelj oda, ha sportolsz: így fokozhatod teljesítményed

Némi késéssel, de végre megérkezett az igazi ősz, amikor nap közben még kellemes napsütésben, de már frissítő környezetben élvezhetjük a szabadtéri sportokat és a túrázást. Ilyenkor érdemes csak igazán kimozdulni, a friss levegőn pedig még inkább kihozhatjuk magunkból a maximumot. A nyári pihenés után visszatérhetünk a megszokott rutinhoz és újra formába lendülhetünk, és ebben már számos praktikus eszköz is a segítségükre lehet, ezeket a felszereléseket gyűjötte össze egy csokorba az Euronics.

A természetben és a szabadban eltöltött idő pozitív hatásairól számos tanulmány beszámolt már. Többek között segít a szellemi fáradtság leküzdésében, a koncentrációban és a stresszkezelésben is. A mentális egészség megőrzése mellett testünk karbantartása épp olyan fontos, így érdemes kihasználni a kora őszi kellemes időjárást és felvenni a sportcipőt. Rengeteg tevékenység közül választhatunk a futástól kezdve a görkorcsolyázáson át a kinti jógáig vagy labdajátékokig.

Okostelefonunkat a nap túlnyomó részében magunknál tartjuk, és ez a sportolásnál sincsen másképpen, főleg, ha teljesítményünk ellenőrzéséről vagy zenehallgatásról van szó. A telefontartó tokok és övek a sportemberek körében már szinte alapfelszerelésnek számítanak, ami nem meglepő, hiszen a felkarra vagy derékra csatolható kiegészítők stabil rögzítést biztosítanak, ezáltal kezeinket is szabadon használhatjuk, akár intenzívebb testmozgás közben is.

A tokok és övek mellett aktivitásmérő órák széles választéka teszi lehetővé teljesítményünk rögzítését, annak mérését, így vizuálisan is nyomon tudjuk követni fejlődésünket. Ezeken az eszközökön a sporttal eltöltött időnk mellett ellenőrizhetjük az elégetett kalóriák számát, a megtett távot, de már a pulzusszámot vagy véroxigénszintet kimutató készülékek is kaphatóak. Ha a maximális kikapcsolódás a cél, még a telefonunkat is otthon hagyhatjuk, ha beépített GPS-el és saját tárhellyel rendelkező okosórát választunk, amiről akár zenét is hallgathatunk mozgás közben.

A kora őszi időjárás tökéletes a kisebb-nagyobb túrák megszervezésére is. A hosszabb séták során a megfelelő cipőválasztás mellett is nagy segítséget nyújtanak a túrabotok, amelyek támaszként is funkcionálnak, eloszlatva a terhelést és biztosítva a biztonságos átkelést a rázósabb terepeken. Többnyire összecsukhatók, így a tárolásuk egyszerű, valamint a csuklópánt méretre állítása is lehetséges, ezzel kényelmesebb fogást biztosítva használóinak. A sötétedéskor vagy éjszaka alatt megtett utak során nagy hasznát vehetjük egy fejlámpának. Ezek a kezet szabadon hagyva megkönnyítik a mozgást, fényerősségük pedig jellemzően manuálisan állítható. Egy megfelelően kiválasztott túrahátizsákkal szintén könnyedebbé tehetjük a megtett kilométereket. A több napos kiránduláshoz értelemszerűen nagyobb méretű hátizsákot célszerű választani, de ha el akarjuk kerülni a cipekedést, válasszunk kompakt, több rekeszes verziót, ezzel is ösztönözve magunkat, hogy csak a legszükségesebb eszközöket vigyük magunkkal. Érdemes odafigyelni az anyagválasztásra: a nehezebb poliészter vagy bőr megoldások rövidebb sétákhoz, a vízálló réteggel ellátott, mégis könnyű poliészter vagy vászontáskák a komolyabb, akár többnapos túrákhoz ideálisak. A kényelem érdekében válasszunk minél szélesebb vállpántú hátizsákot, és olyan megoldást, amelynek hátulján biztosított a szellőzés.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

ősz

sport

mozgás

testedzés

egészség

életmód

hellovidek