Valódi életelixír ez a szirup: Szabó Gyuri bácsi így ajánlotta az elkészítését otthonra

HelloVidék   
  Megosztom
Valódi életelixír ez a szirup: Szabó Gyuri bácsi így ajánlotta az elkészítését otthonra

A lándzsás útifű szirup az egyik legjobb természetes megoldás a torok és a légzőrendszer egészségének támogatására. Milyen gyógynövénnyel érdemes kombinálni, hogy még ütősebb legyen a hatása? Hogyan készítik Bükkszentkereszten és milyen nyavalyák esetén vethetjük be? Lopes-Szabó Zsuzsa, a Györgytea ügyvezetője minden kérdésünkre válaszol.

A lándzsás útifüvet évezredek óta használják gyógyászati célokra. Már az ókori rómaiak és görögök, sőt, az észak-amerikai indián törzsek is alkalmazták, de a középkorban is népszerű gyógynövény volt. A ránk maradt reneszánsz gyógyszerkönyvek tanúsága szerint a templomos gyógyítók sebek gyógyítására és légzőszervi problémák kezelésére előszeretettel használták, mivel akkoriban is könnyen megtalálható volt az útifű réteken-mezőkön – halljuk Zsuzsától a füvészeti bevezetőt. Zsuzsa a lándzsás útifű receptjét Gyuri bácsitól tanulta, amelyet velünk is megosztott.

Hogyan készíthető otthon a lándzsás útifű szirup?

Az útifű szirup elkészítése végtelenül egyszerű: a friss, megtisztított herbát felaprítjuk, és egy befőttesüvegben mézzel vagy cukorral rétegezzük. A lezárt üveget félárnyékos helyen 2 hétig „érleljük”. A cukor kivonja a nedvet a növényből, amely így elfolyósodik, sziruposodik. A kész szirupot leszűrjük, kigőzölt üvegbe töltjük, légmentesen lezárjuk, és nem felejtjük el köhögős-megfázós időkben naponta kortyolgatni - hiszen köhögéscsillapító, nyálkaoldó hatású

- idézi fel Zsuzsa a régi családi receptet.

Rétek-mezők hét csodája egy üvegben

Aki nem szeretne ezzel otthon bajlódni, annak jó hír, hogy a Györgyteánál már elérhető a kész lándzsás útifű szirup, amelyben Zsuzsáék 7 gyógynövény erejét ötvözték. Mindegyik külön-külön is jótékony légzőszervi panaszokra, de így együtt, egymás hatását felerősítve valóban az őszi-téli időszak leghatásosabb természetes elixírjét alkotják. És még finom is! Nézzük meg az összetételt:

  • Lándzsás útifű: nyálkaoldó, köhögéscsillapító hatású. Humán klinikai vizsgálatok megerősítették a növény gyulladáscsökkentő hatását is, gyermekeknél pedig kiemelkedő eredményeket tapasztaltak.
  • Orvosi pemetefű: hagyományosan köhögés ellen alkalmazzák köptető, köhögéscsillapító hatása miatt. Felhasználása elsősorban népgyógyászati tapasztalatokon alapszik.
  • Orvosi ziliz: hagyományosan bevonó szerként alkalmazzák a légzőrendszer hurutos megbetegedéseinél és a torokfájás enyhítésére. A növény kivonata gyulladáscsökkentésre, köhögéscsillapításra alkalmazható.
  • Édesgyökér: tradicionálisan a légúti panaszok enyhítésére használják, és tudományos vizsgálatok is igazolták köptető hatását. Enyhítheti a torokirritációt és a gyulladást.
  • Hársfavirág: az egyik legnépszerűbb háziszer meghűléseknél izzasztásra, köhögéscsillapításra. Köhögés, torokirritáció, megfázás enyhítésére alkalmazható. Felhasználása népgyógyászati tapasztalatokon alapul.
  • Közönséges ánizs magja: a népi gyógyászat tapasztalatai szerint megfázásos betegségekben enyhítheti a köhögést és a torokfájást.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

lándzsás útifű

györgytea

szabó gyuri bácsi

lopes-szabó zsuzsa