Van élet a Balatonon túl? Itt vannak a magyarok kedvenc belföldi úti céljai

HelloVidék   
  Megosztom
Van élet a Balatonon túl? Itt vannak a magyarok kedvenc belföldi úti céljai

A tavaly regisztrált 27,3 millió vidéki vendégéjszaka 81 százalékát a 11 turisztikai térségben töltötték a vendégek. A három legnépszerűbb: a Balaton, a Mátra-Bükk és Budapest környéke térség részesedik a fővároson kívüli szállásforgalom több mint feléből - írta a LikeBalaton.


 

Ugyanezekben a térségekben keletkezik egyúttal a vidéki szálláshelyek legtöbb bevétele is. A legnagyobb vendég, illetve vendégéjszaka-növekedést 2022-höz képest egyaránt a Győr‒Pannonhalma térségben könyvelhették el. 2019-hez viszonyítva viszont a Tokaj és Nyíregyháza térségben mérték a legmagasabb, 16 százalék fölötti vendégbővülést, a Budapest környéke szálláshelyein pedig a legnagyobb vendégéjszaka-emelkedést közel 10 százalékkal - írta a LikeBalaton.

A nemzetközi látogatók növekvő utazókedve vidéken is éreztette hatását, jelentős volt a külföldi forgalomemelkedés. A Balaton után Debrecen és térségében, valamint Bük-Sárvár térségben töltötték a legtöbb vendégéjszakát a külföldi vendégek. A legnagyobb vidéki üdülőrégiónkban a csehek és németek, míg a legnépszerűbb hegyvidéki desztinációnkban a lengyelek és a szlovákok voltak a legtöbben.

A legtöbb hazai vendég a magyar tengert követően a Mátra-Bükk, Budapest környéke, Debrecen és térsége, valamint Tokaj és Nyíregyháza szálláshelyeit választotta. Közülük a fővárosiak kedvence a Balaton, a Mátra-Bükk, valamint Budapest és környéke volt, ahol a legszívesebben Siófok, Eger és Visegrád szálláshelyein vendégeskedtek.

A vidéki szálláshelyforgalom közel egyötöde, több mint 5 millió vendégéjszaka turisztikai térségeken kívüli településeken realizálódott. Közülük a legtöbb, negyedmillió vendégéjszakát a jelentős üzleti turizmussal rendelkező Kecskemét mondhatta magáénak 2023-ban, a legnagyobb forgalomnövekedéssel pedig (+15 százalék) Szarvas városa büszkélkedhetett.

Az NTAK adatai alapján lakosságarányosan, a település éves vendégforgalma alapján a legtöbb vendég Zánkán, Visegrádon és Zalakaroson fordult meg. Az egynapos látogatások szerinti legnépszerűbb öt térség top-látványossága a Váci főtér, a siófoki Aranypart szabadstrand, a nyíregyházi Sóstó-, illetve a hajdúszoboszlói Hungarospa Gyógyfürdő és az Egri bazilika volt.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

turizmus

balaton