Nagy a baj, egyre több helyen tiltólistás a magyar csirkehús: mégis mi vele a gond?

Agrárszektor   
  Megosztom
Nagy a baj, egyre több helyen tiltólistás a magyar csirkehús: mégis mi vele a gond?

Számtalan harmadik ország vezetett be korlátozó intézkedéseket a magyar baromfira, illetve baromfitermékekre azóta, hogy 2020 januárjában megjelent a madárinfluenza Magyarországon. Ez komoly gondokat okoz a hazai termelőknek is - írta mai cikkében az Agrárszektor.


 

Hiába telt el négy év, a madárinfluenza-járvány nem tűnt el hazánkból, a vírust a mai napig számtalan telepen azonosították már, és csak 2023 novembere óta több mint 1,5 millió állatot öltek le itthon. A Magyarországgal szemben hozott korlátozások mindaddig érvényben vannak, amíg az adott harmadik ország nem jelzi ennek ellenkezőjét - írta cikkében az Agrárszektor. Ahogy írták, mindez azért is jelent komoly gondokat hazánknak, illetve az itteni termelőknek is, mert számos piactól jó időre elestünk. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tematikus oldalán minden olyan harmadik ország megtalálható, amely saját hatáskörben döntött az importkorlátozások bevezetéséről. Akadnak olyanok, amelyek hazánk teljes területét "tiltólistára" tették, de sok ország csak azokra a megyékre vezetett be korlátozásokat, ahol a madárinfluenza vírusát azonosították.

Kemény korlátozásokat vezettek be a magyar baromfira/baromfitermékekre többek között az Egyesült Arab Emírségekben, Izraelben, Kínában, Kuvaitban, Marokkóban, Omanban, Szaúd-Arábiában, Peruban, Szudánban és még sorolhatnánk...

Mi a helyzet most madárinfluenza-fronton hazánkban?

Ahogy azt korábban az Agrárszektor megírta, már több mint 1,5 millió állatot öltek le Magyarországon azóta, hogy 2023 novemberében ismét megjelent a magas patogenitású madárinfluenza vírusa hazánkban, a baromfiknak körülbelül a felét víziszárnyasok (lúd, kacsa) teszik ki, a másik felét pedig a tyúk és pulyka állományok. Emellett elenyésző mennyiségű fácánt és tőkés récét is érintett a betegség. Habár több országban is elkezdtek kidolgozni vakcinát a madárinfluenza ellen, Magyarországon még nem engedélyezett ezek használata, aminek szakmai és kereskedelmi okai egyaránt vannak.

A teljes cikk az Agrárszektoron olvasható, ITT!

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

csirke

madárinfluenza

csirkehús

agrárszektor