Döbbenet, mi történt: ötven éve nem volt erre példa a Tisza-tónál + Videó

HelloVidék   
  Megosztom
Döbbenet, mi történt: ötven éve nem volt erre példa a Tisza-tónál + Videó

Utakat zártak már le másütt a Tisza áradása miatt. De mindezek mellett az áradás gondot okoz a Tisza-tavon is, ugyanis a folyamatosan érkező árhullámok miatt nem tudják beállítani a téli vízszintet, amire ötven éve nem volt példa.

8Árvízvédelmi készültség van a Tisza-tó mentén, erről már a HelloVidék is több ízben írt. Három vármegyében utakat is le kellett zárni a folyók magas vízszintje miatt. De mindezek mellett az áradás gondot okoz a Tisza-tavon is, ugyanis a folyamatosan érkező árhullámok miatt nem tudják beállítani a téli vízszintet, amire ötven éve nem volt példa.

A Heon Fejes Lőrincet, kiskörei szakaszmérnököt kérdezte meg, hogyan fordulhatott elő mindez. A szakember elmondta, hogy az utolsó komolyabb Közép-Tiszai árvíz 2013-ban volt, utána néhány napos árhullámokról lehet beszélni.

Az utóbbi évek viszont rendkívüliek voltak más-más okból. 2022-ben óriási aszállyal néztünk szembe, 2023 év vége pedig borzasztóan csapadékos volt, november-decemberben kétszáz milliméter csapadék esett. Ez okozta az árhullámokat – taglalta. Az első árhullám mikulás tájékán érkezett, s tána néhány napos szünetekkel jöttek a következők, mostanra a hetedik árhullám időszakát éljük hetven-nyolcvan nap alatt.

- közölte.

Ez a rengeteg árhullám azt eredményezte, hogy nem tudták beállítani a téli vízszintet, erre pedig ötven éve nem volt példa. Fejes Lőrinc elmondta, általában a téli vízszintbeállítást november elején megkezdik, ez viszont a történtek miatt akadályozva volt.

A sok árhullám miatt megbillent a tó vízszintje, Kiskörénél a nyári szinten van, az ilyenkor megszokotthoz képest több mint egy méterrel magasabban, míg Tiszafürednél két és fél méterrel a téli vízszint fölött mértük.

Mint a szakember elmondta, idén már nem lesz téli vízszint felett, valamiféle köztes állapotba hozzák a tavat, ha minden árhullám levonul a Tiszán, a tó mentén. Fejes Lőrinc elmondta azt is, vízvisszatartással is foglalkoznak, a holtágakban, csatornákban gyűjtik a vizet, s csak annyit engednek ki, mely már káros lenne.

Szepesi Imre, Tisza-tavi horgász szinte napról napra jelent a Tisza-tó partjáról, érdemes megnézni közösségi oldalát, de íme egy videó az aktuális helyzetről:

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

tisza-tó

árvíz

vízszint

belvíz