Felejtsd el a cukrot: ezek a legegészségesebb helyettesítők

Szurok Dávid   
  Megosztom
Felejtsd el a cukrot: ezek a legegészségesebb helyettesítők

Kevesen vagyunk, akik képesek lennénk cukor nélkül elképzelni az életünket. Az igazság azonban az, hogy olykor hajlamosak vagyunk a kelleténél is valamennyivel több cukrot enni, mint amennyit kellene. Az Amerikai Szív Szövetség (AHA/American Heart Association) ajánlásai szerint a nők naponta legfeljebb 6 teáskanálnyi cukrot fogyaszthatnának élelmiszerekben és italokban, míg a férfiak esetében a megengedett határ napi 9 teáskanál. Természetesen joggal merül fel a kérdés, hogy akkor mi lenne a jó megoldás ahhoz, hogy némiképp egészségesebben táplálkozzunk úgy, hogy közben élvezzük is azt, amit fogyasztunk. Megnéztük melyek azok a cukorhelyettesítők, amelyek segítenek csökkenteni a cukorbevitelünket.

Az édesszájú emberek szempontjából a legjobb, amit tehetünk, ha valamennyivel megpróbáljuk mérsékelni az édesített ételek fogyasztását. Kim Shapira dietetikus és táplálkozási terapeuta szerint a cukor fogyasztása egyeseknél gyulladást és függőséget is kiválthat, ennek ellenére étrendünk része, de meg kell találni a mértékletességet. A szakember a Realsimple honlapján arra hívja fel a figyelmet, hogy ne arra összpontosítsunk, hogy hogyan zárjuk ki életünkből a cukrot, hanem inkább arra, hogy nézzük meg mit eszünk.

A születésnapi torta mindig remek ötlet, a probléma inkább az, ha ez a fajta nyalánkság mindennapok részévé válik már. Éppen ezért több gyümölcsöt, zöldséget, rostot és fermentált élelmiszereket fogyasszunk.

Ugyancsak jó választás lehet még a természetes édesítőszerek használata, valamint a juharszirup, és a méz is. Ezek a hozzávalók kevésbé feldolgozottokat mint a cukor és nyomokban tartalmaznak ásványi anyagokat, vitaminokat és antioxidánsokat, hívta fel a figyelmet a szakértő. Mint mondja, a glikémiás indexük (GI) ezeknek jóval alacsonyabb a cukorhoz képest, és nem okoznak magas vércukorszint emelkedést sem.

Az igazsághoz természetesen az is hozzátartozik, hogy ezek az egészségesebb alternatívák sokkalta kalóriadúsabbak lehetnek, mint a cukor. Egy evőkanál méz 63 kalória, egy evőkanál juharszirup 52 kalóriát tartalmaz. Ez a cukor esetében 43 kalória csak.

Összességében mindegyiknek egyedi íze van, ami képes növelni az ételek, italok ízét különböző módon. Éppen ezért javallott mértékkel fogyasztani őket

- tette hozzá Saphira.

Az elmúlt időszakban jelentősen megemelkedett a cukor világpiaci ára. Aggodalomra ad okot, hogy a klímaváltozás is növeli a cukor árát, nem bírják a növények az új időjárási körülményeket. Cukorból ráadásul kevesebb termett, mint korábban, miközben a világnak többre lesz szüksége. Emiatt még nagyobb lett az igény a brazil árura, ott azonban a kikötők áteresztőképessége a szűk keresztmetszet.

Jó hír azonban, hogy Ukrajnában 2024-ben növelhetik a cukorrépa termőterületét és ha az időjárás is jó lesz, akkor a 24/25-ös export akár 50 százalékkal is megugorhat. Mint, ahogy arról a Portfolio nemrég beszámolt Ukrajna a szovjet érában ötmillió tonna répacukrot termelt, de azóta az exportproblémák és a nádból készült cukorral való verseny miatt alig több mint egymillió tonnára csökkentette a termelést.

(Forrás: realsimple.com)

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

életmód

cukor

egészség

egészséges táplálkozás