Befellegzett az állami szakképző iskoláknak: sorra jelentkeznek be értük az egyházak és az alapítványok

HelloVidék   
  Megosztom
Befellegzett az állami szakképző iskoláknak: sorra jelentkeznek be értük az egyházak és az alapítványok

Nemcsak állami általános iskolák és gimnáziumok fenntartásának átvételéért jelentkeztek be egyetemi-alapítványi és egyházi fenntartók, hanem szakképzési intézményekért is. A fenntartóváltás több esetben már meg is valósult  – írja hétfői cikkében a Népszava.


 

Mint a Népszava is megírta, az elmúlt napokban folyamatosan érkeztek hírek arról, hogy egyetemi alapítványok és egyházak jelentették be igényüket állami köznevelési intézmények átvételére. A területért felelős Belügyminisztérium szerint február végéig mintegy 60 fenntartóváltási kérelem érkezett a tankerületi központokhoz.

Népszava cikkéből az is kiderül, még ebben a tanévben a fenntartóváltás több esetben már meg is valósult:

  • a kaposvári Móricz Zsigmond Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium az alapítványi működésű Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemhez került át a Déli Agrárképzési Centrumtól,
  • a győri Veres Péter Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium fenntartását pedig az ugyancsak alapítványi Széchenyi István Egyetem vette át a Kisalföldi Agrárszakképzési Centrumtól.
  • A Sellyei Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium pedig a Baranyai Református Egyházmegye fenntartásába került.

A szakképzés felügyelete a Kulturális és Innovációs Minisztériumhoz tartozik, ezért a Népszava a tárcánál érdeklődött, hogy az elmúlt évben hány fenntartóváltás történt a szakképző iskoláknál, illetve idén februárig mennyi új fenntartóváltási kérelem érkezett a szakképzési centrumokhoz, de nem kapott választ.

Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke a Népszavának azt mondta, a PSZ a szakképzés esetében egyelőre nem értesült olyan „fenntartóváltási dömpingről”, mint amilyen a köznevelésben kezdetét vette, de nem lenne meglepve, ha a folyamat erre a területre is kiterjedne. Az alelnök szerint az sem kizárt, hogy a kormányzati körökben egyre gyakrabban hangoztatott „konzervatív oktatáspolitikai fordulatot” a szakképzésben is meg szeretnék valósítani.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

szakképzés

alapítvány