Őrület, milyen fejlesztésbe vágott bele a vidéki egyetem: a tiszta ívóvizünk a tét

MTI   
  Megosztom
Őrület, milyen fejlesztésbe vágott bele a vidéki egyetem: a tiszta ívóvizünk a tét

Kísérleti szennyvízkezelő reaktort tervez a Miskolci Egyetem, a marokkói Université Ibnou Zohr egyetemmel és a Kisanalitika Laboratóriumi Szolgáltató Kft.-vel konzorciumi együttműködésben 67,935 millió forintból - közölte az MTI-vel a Miskolci Egyetem kommunikációs központja.


 

Azt írták: a március elsején indított projekt a szennyvízben található szerves szennyeződések eltávolítását célozza meg és várhatóan 2027 februárjában zárul.

A cél, hogy a fejlesztendő kísérleti reaktor segítségével a szennyvizekben kis mennyiségben maradó és nehezen eltávolítható szerves szennyeződéseket (magyar oldalról főként a növényvédőszer-maradványokat) ártalmatlanítsák, környezetbe való kikerülésüket megakadályozzák - közölték.

Mint írták, a projektben a fotokatalitikus kísérleti reaktortervezésen túl interdiszciplináris fejlesztések is történnek. A megvalósítás felöleli a mérnöki (reaktortervezés), az anyagtudományi (fotokatalizátorok szintézise) és a környezetkémiai (jellemzés és szennyezőanyag-eltávolítás) területeket is.

A vízszennyezés mára jelentős környezeti problémává vált, mely gyakran a különböző területeken zajló, tiszta vizet használó és nagy mennyiségű szennyvizet termelő ipari fejlődés eredménye. Ezek a szennyvizek különböző szerves anyagokat, például növényvédő szereket és gyógyszeripari termékeket is tartalmazhatnak - olvasható a közleményben.

A projekt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatali (NKFI) alapból valósul meg.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

helllovidek

miskolc

miskolci egyetem