Kutyások figyelem! Ezeket az ételeket jobb, ha elfelejtitek, ha csak nem akartok bajt

HelloVidék   
  Megosztom
Kutyások figyelem! Ezeket az ételeket jobb, ha elfelejtitek, ha csak nem akartok bajt

Nagyon sokszor hajlamosak vagyunk arra, hogy a házi kedvenceinkkel is megosztjuk az ebédünket, vagy éppen a vacsoránkat is. A kutyák szemben a macskákkal mindenevők, főképp keményítőkben gazdag ételeket fogyasztanak. Az embertől eltérően a négylábúaknak azonban folyamatosan szükségük van húsra, D vitaminra, taurinra. Bár nagyon sok olyan étel van, amit nyugodt szívvel megoszthatunk házi kedvencükkel nem árt az óvatosság.

A kutyák az egyik legokosabb háziállatok, olyan intelligenciával és érzelmi képességekkel rendelkeznek, mint egy két éves gyerek. A tudósok korábban kimutatták, hogy nemcsak az emberi beszédet értik, hanem arra is képesek, hogy bizonyos parancsokra is reagáljanak. A házi kedvencek sok esetben képesek megvédeni a kiszolgáltatott, és cselekvőképtelen embereket is, ha veszélyt észlelnek. A legtöbb kutyát éppen ezért úgy kezelik, mint egy családtagot, és megosztják velük saját ételeiket is, ám sokan nem tudják, hogy ezzel óriási veszélynek teszik ki házi kedvenceiket.

A HelloVidék most annak járt utána, hogy melyek azok az ételek, amelyeket nyugodt szívvel megoszthatunk a kutyánkkal, és melyek azok, amiket inkább kerüljünk. Lássuk őket!

Ha lehet hanyagoljuk ezeket az ételeket

A sovány húsok, úgy, mint a sertéshús, a csirke vagy a pulyka remek választás lehet a kutyánknak, ha mértékkel etetjük őket, ugyanakkor fontos, hogy lehetőleg fűszermentesek legyenek, mivel a legtöbb kutya nem tolerálja a fűszereket.

Ha lehet kerüljük a szőlőt, mivel könnyen veseelégtelenséget okozhat, elég már egy kis mennyiség és máris megvan a baj. Ugyancsak nem javasoltak a különböző táplálékkiegészítők sem.

Ha lehet kerüljük a hagymát is, mivel más élelmiszerekkel együtt főzve vérszegénységgel járhat. Csakúgy, mint sok embernél a tej a kutyáknál is komoly emésztési problémákat, puffadást okozhat. A hagyma többi rokona is kerülendő, legyen szó fokhagymáról, metélőhagymáról, póréhagymáról, mivel ezek vérszegénységet okozhatnak.

Amiket nyugodt szívvel adhatunk házi kedvencünknek

Első körben jó választás lehet a görögdinnye, amiért nemcsak az emberek vannak oda, hanem a kutyák is. Ugyanakkor mielőtt megkínálnánk házi kedvencüket vele érdemes eltávolítani a magokat, mivel azok könnyen gyomorpanaszokat okozhatnak a héjával együtt is.

Maradva a zöldségeknél különösen ízletes rágcsálnivaló lehet még a sárgarépa a kutyák számára, már csak azért is, mert segíthet eltávolítani a lepedéket a kutyák fogairól, elősegítve azok egészségét. A sárgarépa A-vitamint tartalmaz, amely nélkülözhetetlen a kutyák immunrendszeréhez. Fontos hozzátenni, hogy mindig vágjuk apróra a sárgarépát, és figyeljünk a mennyiségre is, mivel a túl sok A-vitamin mérgező lehet a kutyák számára.

Sokunk kedvence a főtt tojás, amely igen zamatos lehet négylábunk számára, mivel számos vitamint és ásványi anyagot biztosít, amire az állatnak szükség van. Ugyancsak remek választás lehet még a sózatlan, pörkölt kesudió. Ugyanakkor itt is fontos a mérték, mivel nagyobb mennyiségben fogyasztva hasnyálmirigy-gyulladáshoz alakulhat ki.

Forrás: msn.com

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

életmód

kutya

táplálkozás

ételek