Elképesztő, néhány óra múlva mi vár ránk: geomágneses viharra adtak ki figyelmeztetést

HelloVidék   
  Megosztom
Elképesztő, néhány óra múlva mi vár ránk: geomágneses viharra adtak ki figyelmeztetést

Szombaton a reggeli órákban éri el bolygónkat a tegnapi napkitörés szele. Ha napkelte előtt ideér, akkor akár szabad szemmel is láthtjuk a sarki fényt - írta az Időkép.

A csütörtök reggelen bekövetkezett X2.2-es intenzitású napkitörés erősebb turbulenciákat okozhat a Föld mágneses terében, mint azt korábban várták. Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) űridőjárásért felelős részlege, az SWPC által kiadott legfrissebb előrejelzés szerint szombat reggelre extrém, 8,33-as Kp indexet prognosztizálnak.

Magyarországról általában 5-6-os Kp index esetén hosszú expozíciós fényképezőgépekkel már látható a sarki fény. Amennyiben az index ennél magasabb értéket ér el, fennáll a lehetőség, hogy még szabad szemmel is megfigyelhető lesz ez a természeti csoda.

A korai napkelte jelentheti a legnagyobb kihívást a jelenség megfigyelésében.

Budapesten például 5:12-kor kel fel a Nap, de már jóval korábban kezd világosodni. Ezenfelül az égboltot szórványos felhőzet is takarhatja - jegyezte meg az Időkép.

Az ideális megfigyelési helyszín így inkább Amerika nyugati részein található, kisebb szerencsével viszont már Magyarországról is látható lehet a sarki fény az éjszakai órákban.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

időkép

előrejelzés

napkitörés