Közeleg a kánikula: 4+1 tipp, hogyan védekezz a hőség ellen otthon

HelloVidék   
  Megosztom
Közeleg a kánikula: 4+1 tipp, hogyan védekezz a hőség ellen otthon

Az előrejelzések alapján ez a nyár is forrónak ígérkezik, ami egyeseknek jó hír, másoknak pedig maga a pokol. A hőség sokak számára megterhelő, így nem meglepő, hogy mindenki más-más módon próbál felkészülni a kánikulára. A legtöbben klimatizált helyen próbálják átvészelni a forróságot, míg sokan, ha tehetik vízparti területen hűsölnek. A HelloVidék most megnézte, hogy milyen egyéb alternatív megoldásokkal védekezhetünk a pusztító hőség ellen a kertünkben. Összeszedtünk hat egyszerű módszert, amit kiválóan alkalmazhatunk a meleg nyári napokban.

A kényelmes kültéri légtér sokak számára nyújthat remek kikapcsolódási lehetőséget otthonunkban a nyári meleg hónapokban. Ez az hely, ahol szívesen kortyolgatjuk reggeli kávénkat, délutáni teánkat, esténként pedig hosszú családi, baráti beszélgetéseket folytatunk mindaddig, amíg nem robban be a kánikula.

Szerencsére ma már se szeri se száma azoknak a különböző barkácsolási trükköknek, amelyek segítségével egyik pillanatról a másikra varázsolhatjuk hűvössé a teraszunkat a nyári forróságban. Lapunk most megnézte, milyen megoldásokkal tudjuk felvenni a harcot a hőség ellen.

A legegyszerűbb megoldások egyikeként szolgálhatnak azok a napernyők, napellenzők, amelyek segítségével árnyékban tartatjuk teraszunkat a forró periódusok alatt. Ha lehet világos tárgyakkal vegyük körbe teraszunkat, mivel ezek a tárgyak visszaverik a napsütést, ezáltal pedig csökkentik a hely felmelegedés mértékét. Ugyancsak jó választásnak bizonyulhatnak a ventilátorok is, amelyek között már vannak olyanok, amik párásítanak is.

Növények

Bár a fák, és a bokrok nagyon jól megtudják törni a meleg napsugarakat, ha még jobban szeretnénk csökkenteni a nyári forróságot akkor érdemes lehet kiegészíteni a kerti teraszunkat különböző kúszónövényekkel, mint amilyen a virginai is.

Ha faültetésre adnánk a fejünket, akkor érdemes számolnunk a teraszunk, vagy kertünk elhelyezkedéséve, arról honnan szeretnénk majd árnyékot kapni. Faültetés kapcsán kiváló választás lehet a japán juhar, amely könnyen termeszthető kis fa, de hasonló remek választás lehet az ernyőfenyő is, így könnyen elejét vehetjük a forróságnak.

Pergola

A pergola alapvetően egy szabadon álló, oldalfal s tető nélküli, vagy fényáteresztő tetővel rendelkező, kerti kintlétre szánt, könnyűszerkezetes építmény. A pergolákat sokan napozó, hűsölő, sőt étkező helyként használják. A szabadon álló verziójával ezért gyakran találkozhatunk a gondozott kertek szerves részeként, dúsan befuttatva futónövényekkel; különböző szalagokkal, borostyánnal, rózsával, szőlővel.

Napellenzők

A napellenzők rendkívül sokrétűek, és számos fajtát találni már belőlük a piacon. Elsődleges előnyük a hőmérséklet szabályozásban rejlik. A napellenzők hatékonyan szűrik a káros UV sugárzást is, amely nem csak az emberek bőrére veszélyes, hanem az otthoni bútorok, padlózatok és egyéb berendezési tárgyak színének fakulását is okozhatja.

Kerti tavak, szökőkutak

A forró nyári időben a kerti tavak jó megoldást nyújthatnak azáltal, hogy a terasz melletti vízfelületük oázisszerű hatással érnek fel. Jennifer Zuri, az Aquascape Inc. igazgatója a lapnak azt mondja, hogy ezeknek az apró szökőkutaknak a nagy előnye, hogy megnyugtató érzést keltenek, ami a mentális állapotunkra is jótékonyan hat. A kerti tavakról korábban itt írtunk.

Hideg Párásítás

Hideg párásítás során a hűvösebb levegő adja a legelviselhetőbb, leginkább kellemes klímát a környezetünkben, ami leginkább egy nyári záporhoz hasonlítható.

A hideg párásító készülékek nem forralják fel és nem párologtatják el a vizet. A készülék egy nyíláson beszívja a levegőt, majd egy nedvesítő betétben ütközteti azt a vízfelülettel. A levegő felvesz annyi vízpárát, amennyit tud, majd a kivezető nyíláson át távozik.

Forrás: familyhandyman.com

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

életmód

hőség

kánikula

védekezés