Tombol az aszály az Alföldön, nagyon hiányzik a csapadék: ebből óriási baj lehet

HelloVidék   
  Megosztom
Tombol az aszály az Alföldön, nagyon hiányzik a csapadék: ebből óriási baj lehet

Az elmúlt napok csapadékos időjárása ellenére az Alföld keleti és déli részén továbbra is aszály van, így ezeken a területeken továbbra is vízhiánnyal küzdenek.

Cseh Tibor András, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége főtitkára az InfoRádióban elmondta, hogy az elmúlt két hétben 10-50 milliméter közötti csapadék hullott az ország jelentős részén, sok esetben zivatar vagy jégeső formájában. Ami viszont az intenzitásnál is nagyobb baj, hogy a csapadék lokálisan jelentkezett, az ország csapadékellátottság szempontjából jelentős különbségeket mutat.

Nagyon jól látjuk, hogy a Dunán például másodfokú árvízvédelmi készültség van. Ezzel szemben a Tisza vízgyűjtőjén továbbra sem látunk érdemi javulást

– mutatott rá az InfoRádióban Cseh Tibor András, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége főtitkára.

Mint mondta, fontos látni, hogy az Alföld déli és keleti része még mindig "szomjas". "Még a hivatalos térképek szerint is közepes aszállyal küzdenek az Alföldön, a teljes képet jól mutatja, hogy március az elmúlt 120 év legszárazabb tavaszi hónapja volt.

Nagyon enyhe volt ebből a szempontból a tél is, kevés csapadék érkezett oda, ezérta mostani, bővebbnek látszó vízutánpótlás az ország délkeleti részén nem elég, a talaj felső rétege sok helyen folyamatosan vagy rövid szünetekkel száraz. Ráadásul a nyári kánikula még előttünk áll, ami komoly párolgási veszteséget jelent a homokhátsági vagy a hajdúsági régióban

- tette hozzá.

Cseh Tibor András, és arra is figyelmeztetett, hogy mivel tartósan vízhiányos időszak érvényben van, egy egyszerű bejelentéssel engedély nélkül lehet felszíni vízből öntözni. "Ez egy kármentési lehetőség, amivel az Alföldön sokan fognak élni

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

életmód

aszály

eső

alföld