Megszólalt a vízügy: még nem lélegezhetünk fel, ilyen a helyzet jelenleg a Rábán

MTI   
  Megosztom
Megszólalt a vízügy: még nem lélegezhetünk fel, ilyen a helyzet jelenleg a Rábán

Szokatlanul lassan és elhúzódva vonul le az árhullám a Rábán, helyenként még komoly terhelés éri a gátakat, de van, ahol már elbonthatók a homokzsákok.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) közlése szerint a vízügyes figyelőszolgálat továbbra is éjjel-nappal dolgozik, ahol szükséges. A hosszan tartó áradás igénybe veszi a gátakat: helyenként megjelentek az árvizet kísérő veszélyes jelenségek, a szivárgás és a buzgár. Biztató azonban, hogy nem várható utánpótlás a vízgyűjtőkről, vagyis a következő napokban már enyhül az érkező vízmennyiség okozta terhelés - ismertették.

A közlemény szerint egyre több folyószakaszon volt már tetőzés és zajlik az apadás, ezért ahol már lehet, elkezdhették a kiépített nyúlgátak elbontását és a már nem szükséges homokzsákok elpakolását, a többi vízügyi igazgatóságoktól átrendelt szakemberek pedig fokozatosan hazatérhetnek.

A Dunán Nagybajcsnál, Komáromban és Esztergomban is már csak első fokot meghaladó a vízszint. A szombati budapesti tetőzés után nagyon lassan apad a folyó, csütörtökön 9 órakor 609 centiméteres vízállást mértek a fővárosban. Baja térségében és Mohácsnál elsőfokú a készültség.

A következő egy-két napban elsősorban a Tisza vízgyűjtőjén marad még csapadékos az időjárás, a többi vízrendszeren száraz, meleg idő várható; szombaton egy front hatására a nyugati vízgyűjtőkön kell csak némi csapadékra számítani - olvasható a közleményben.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

életmód

ovf

rába

árvíz