Szúnyogok miatt háborog a megye: kibírhatatlan a helyzet, mégsem nem kapnak engedélyt az írtásra

HelloVidék   
  Megosztom
Szúnyogok miatt háborog a megye: kibírhatatlan a helyzet, mégsem nem kapnak engedélyt az írtásra

Egyre súlyosabb az ország nyugati térségében a szúnyoghelyzet. A levonuló árvíz miatt rengeteg az élősködő, a települések azonban nem kaptak engedélyt a légi szúnyoggyérítésre - írta a Vaol.

A Rába áradása miatt a szúnyogok egyre inkább ellepik a környező településeket, épp ezért a vasvári és a rumi önkormányzat is légi gyérítést igényelt, de az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságtól azt a választ kapták, hogy nem látják indokoltnak a gyérítést. Több településvezető dr. Müller Cecília országos tisztifőorvoshoz fordult - írta a Vaol.

Mint írták indoklásukban, 2020-tól a légi eljárással kijuttatható kémiai készítmények visszavonásra kerültek, légi gyérítés csak extrém, kifejezetten indokolt esetben, betegségterjesztő szúnyogok nagy száma miatt, a már említett Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ engedélyével lehetséges, illetve hogy munkatársaik folyamatosan monitorozzák, hol indokolt a légi gyérítés. Úgy fogalmaztak, a szakértői vizsgálatok alapján jelenleg a fenti feltételek egyike sem áll fenn, ezért a légi gyérítésre nem adnak engedélyt.

A Rumi Önkormányzat közösségi oldalán nagy közfelháborodást okozott a légi gyérítés elutasítása. Egy lakos így fogalmazott:

A Rába áradása után nem indokolt a légi szúnyogírtás? Jöjjenek ide és töltsenek el egy délutánt a környéken, mindjárt indokoltnak fogják tartani a szakértők!” Kommentben több szülő is fotót rakott ki a szúnyogok által összecsipkedett kisgyerekéről, egyikük kétségbeesetten kérte az önkormányzatot, hogy intézkedjenek, mert elmondása szerint se délelőtt, se délután nem lehet megmaradni az udvaron.

A lakosság az önkormányzatnál kopogtat megoldás ügyében, pedig a szúnyoggyérítés nem önkormányzati feladat - közölte Beni Ferenc polgármester, aki hozzátette:

Az önkormányzatok azért vállalják fel, mert az állami keretek között végzett szúnyogirtás kevés. Van erre egy országos keretszám és a katasztrófavédelem hatásköre, hogy mely területeken használják fel. Ha külön az önkormányzat rendeli el gyérítést, akkor mélyen a zsebébe kell nyúlnia. Rum esetében több mint félmillió forintban kerülne.

A körmendi önkormányzat is igényelte a légi gyérítést, ők ugyancsak továbbmentek és az NNGYK-nak küldtek kérelmet - tudta meg a lap Bebes István polgármestertől. A Pinka és a Rába áradásához fűződően a levonuló árhullám után elöntött területeken fejlődő szúnyogok lárvairtószeres, biológiai irtását tanácsol(hat)ják, melyre vízi-földi és légi járműről is sor kerülhet az ártalom csökkentése érdekében. Dr. Müller Cecília válaszából ugyanakkor az is kiderült: nincs mód a légi kémiai szúnyogirtásra. Helyette a biológiai szúnyoglárvairtást javasolják.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kedden délután tájékoztatta ugyanakkor a lapot, hogy Vas vármegyében a jövő héten kezdetét veszi a gyérítés.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

szúnyog

szúnyoggyérítés

vas megye

katasztrófavédelem