Történelmi megemlékezésre készül a vidéki nagyváros: többhetes program várja az érdeklődőket

MTI   
  Megosztom
Történelmi megemlékezésre készül a vidéki nagyváros: többhetes program várja az érdeklődőket

A holokauszt szegedi mártírjaira emlékeznek vasárnap, majd a következő hetekben a szegedi és a város környéki áldozatok deportálásának nyolcvanadik évfordulója alkalmából.

Vasárnap délelőtt az egykori téglagyári gettó bejáratánál emelt emlékoszlopnál tartanak koszorúzással egybekötött megemlékezést. Ezt követően a kegyetlenül halálba küldött munkaszolgálatosok, deportáltak emléke előtt az Új Zsinagógában gyászistentiszteleten hajtanak fejet. Délután a Korzó Zeneházban Maczelka Noémi zongoraművész és Altorjay Tamás operaénekes ad koncertet.

Június 30-án a Régi Zsinagógában a Gólem Színház játssza két alkalommal Szakácskönyv a túlélésért című előadását.

Július első hetében Szegedre, a Rókusi pályaudvarra érkezik az Élet Menete Alapítvány vándorkiállítása, amely egy korabeli tehervagonban mutatja be a holokauszt magyarországi történéseit. A tárlat utolsó napján, június 7-én délelőtt az egykori téglagyári gettótól emlékező menet indul a vasútállomásra. Ezen a héten - július 2-4-ig - vetítik Bubyrák István A Kasztner vonat című háromrészes dokumentumfilmjét is a Szegedi Zsidó Hitközség székházában.

A városban már hetekkel korábban gyűjtőtábort jelöltek ki - a Pick szalámigyár egyik sertésóljában, valamint a kis zsinagógában - mintegy 2200 délvidéki, elsősorban adai, magyarkanizsai és zentai zsidó számára. Őket Bajára szállították, majd valamennyiüket Auschwitzba deportálták május végén.

Júniusban a Szegeden és a térségben élő minden zsidót a szegedi téglagyár területére zsúfoltak. Az egykori gyár területén kialakított gyűjtőtáborban kilencezer ember érkezett a városból és a környező településekről, többek között Hódmezővásárhelyről, Makóról, Kiskunhalasról.

A gyűjtőtáborból június 25. és 28. között három vonat indult Auschwitzba és a Bécs melletti Strasshofba. A kutatások szerint az 1940-es évek 5600 fős szegedi zsidóságából több mint kétezer ember vált a holokauszt áldozatává, több mint hatszázan pedig a munkaszolgálat során vesztették életüket.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

életmód

megemlékezés

szeged

rendezvény