Áttörés jöhet a fogászatban? Új technológiákat bemutató képzés indul Szegeden

MTI   
  Megosztom
Áttörés jöhet a fogászatban? Új technológiákat bemutató képzés indul Szegeden

A korszerű, digitális megoldásokat bemutató képzést indított fogtechnikusoknak a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara a Fogtechnikusok Egyesületével együttműködve - közölte a gazdasági érdekképviselet duális képzési tanácsadója pénteken Szegeden.

Iritz-Fekete Lívia elmondta, a kamara négy éve működik felnőttképzési intézményként. Törekszenek arra, hogy olyan képzéseket szervezzenek, amelyek fejlődési lehetőséget teremtenek önkéntes tagjaiknak.

A maga nemében az országban első digitális fogtechnikai képzést is a tagok igényeire reagálva alakították ki. Ezen a területen eddig leginkább az online képzések voltak jellemzők, a kamara 160 órás, gyakorlatorientált tanfolyamát azonban személyes jelenléttel tartják. A szakmai képzés követelményeinek teljesítéséről a résztvevők tanúsítványt kapnak, július elején pedig az akkreditált vizsgaközpontban vizsgát is tehetnek, és államilag elismert szakképesítést szerezhetnek

- tudatta a tanácsadó. Hozzátette, az önköltséges képzést eredetileg a megye vállalkozásainak szánták, ám jelentkeztek résztvevők az ország más részeiből is, egy - magyar származású - hallgató pedig Németországból érkezett.

Al-Ashraf Basel fogtechnikus-oktató kifejtette, a CAD/CAM technológia bő egy évtizede kezdett terjedni a fogászatban. A használt anyagok és gépek innovációjának köszönhetően pedig mára bevett gyakorlattá vált. A hagyományos lenyomatvételt és a gipszmodellek készítése helyett egyre inkább 3D-szkennerrel készítik el a fogak és csonkok digitális modelljét, a pótlásokat is számítógépen tervezik, majd magukat az implantátumokat, koronákat vagy protéziseket is részben vagy teljesen 3D-nyomtatóval vagy CNC berendezéssel készítik el.

A digitális megoldásokat használva a páciensek igényeihez sokkal pontosabban illeszkedő pótlások készíthetők a hagyományos eljárásnál háromszor-négyszer gyorsabban, és olyan lehetőségek is elérhetők, amelyek manuálisan nem

- közölte a szakember.

Versenyelőnyt jelent a digitalizáció használata a fogtechnikai vállalkozásoknak, a fogorvosok pedig egyre inkább olyan partnereket keresnek, amelyek a teljes szortimentben kiszolgálhatják a pácienseket

- hangsúlyozta Al-Ashraf Basel.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

fogászat

fogászati képzés

szeged