Lerántjuk a leplet a Balaton, a Velencei- és a Tisza-tó strandjairól: itt a friss hazai fürdővíz-térkép

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
Lerántjuk a leplet a Balaton, a Velencei- és a Tisza-tó strandjairól: itt a friss hazai fürdővíz-térkép

Hétvégére visszatér a kánikula, igazi strandidőt jósolnak, már csak egy kérdés marad, hol csobbanjunk, merre találjuk Magyarország legjobb vizű szabadtéri strandjait?! Nem lesz költői a kérdés, ugyanis a Nemzeti Népegészségi Központ rendszeresen vizsgálódik. Hozzuk is a legfrissebb adatokat, a topokat és a leggyengébben teljesítő strandokat!

Ahogy a korábbi években, úgy az idei strandszezon előtt is A Nemzeti Népegészségi Központ (NNK) alapos vizsgálatnak vetette alá Magyarország természetes vizeinek minőségét. A mostani eredmények alapján úgy tűnik, az ország megannyi szegletében találni kristálytiszta szabadtéri vizeket, bátran élvezhetjük a biztonságos strandokat, de azért akadnak vízminőségben kifogásolt helyek is.

Mielőtt hoznánk a friss listát, azért lássuk, mi volt a helyzet tavaly

2023-ban Magyarországon 283 természetes fürdővizet tartottak nyilván, ezek közül 177 kapott kiváló, 52 jó és 10 tűrhető minősítést. Az idegenforgalmi szempontból kiemelt jelentőségű tavaink – a Balaton, a Tisza-tó, a Velencei-tó – mellett található természetes fürdőhelyek többsége továbbra is kiváló besorolású – közölte az NNGYK az MTI-vel.

28 nem besorolható fürdőhely is volt akadt azonban. Ezek többsége olyan új strand, amely még nem rendelkezik a minősítéshez szükséges teljes adatsorral, de vizüket szintén folyamatosan ellenőrzik a szakemberek. Ezen kívül hat strand került a kifogásolt kategóriába:

  • a dunakeszi Duna-parti strand,
  • gárdonyi Tini Strand,
  • a makói Maros Kalandpart,
  • a nyíregyházi Sóstó Tófürdő,
  • a soltvadkerti Vadkerti tófürdő
  • és a zalaegerszegi Gébárti-tó strand.

Az NNGYK szerint a kijelölt természetes fürdőhelyeket az üzemeltetők által megbízott laboratóriumok legalább évi négy alkalommal ellenőrzik, egyszer a fürdési idény előtt, majd a szezon során havonta legalább egyszer.

Nézzük, mit is vizsgálnak a szakemberek

Ahogy a honlapon írják, a természetes fürdővizek értékelése a 78/2008. (IV. 3.) Kormányrendelet előírásai szerint történik. A vizsgálat során a mintákban szennyvíz eredetű baktériumok (E. coli és Enterococcus) számát nézik. Attól függően, hogy ezek a hányást, hasmenést okozó baktériumok milyen mennyiségben vannak jelen az adott vízmintában, az adott vizet a „megfelelő” vagy a „nem megfelelő” kategóriába sorolják. Az éves értékelést a legutolsó négy fürdési idény összesített eredményei alapján, statisztikai módszerrel állapítják meg, így kapnak a fürdővizek „kiváló”, „jó”, „tűrhető” vagy „kifogásolt” minősítést. Amennyiben nincs kellő számú minta (pl. mert a fürdőhely újonnan létesült, vagy elmaradtak mintavételek), a fürdővíz a térképen "nem minősíthető" megjegyzéssel szerepel.

Az aktuális mérés eredménye a térképen látható színkódra kattintva érhető el. A színkód a fürdővizek minőségi osztályba sorolását mutatja, ami négy év teljes adatsora alapján készül, az egész Európai Unióban egységes követelmények szerint. Ilyenkor nem csak a minták eredményét veszik figyelembe, hanem azok eloszlását is, vagyis hogy mennyire ingadozók az eredmények. Ez egy olyan statisztikai módszer, amivel a fürdőzés kockázata határozható meg, vagyis az, hogy milyen gyakran fordulnak elő egy strandon olyan szennyezések, amelyek veszélyeztetik a fürdőzők egészségét. Ennek alapján kiváló, jó, tűrhető és kifogásolt minősítést kaphat egy fürdővíz.

A magyar tenger vize hozza a jó fomáját, egyedül a két szélével vannak problémák

A legfrissebb adatok szerint idén is szinte bárhol, gond nélkül csobbanhatunk Magyarországon. Első körben azért a legtöbbeket az érdekel, milyen idén a Balaton, hol milyen minőségű a tó vize. Úgyhogy mindjárt van egy jó hírünk, a legtöbb balatoni fürdőző "kiváló" minősítést kapott, de azért becsúszik néhány "jó", vagy nem meglepő minősítésű szabadtéri strand is. Így például

  • Balatonmáriafürdőn két fürdőhely is van, ami kifogásolt besorolást kapott, emellett
  • a alsóörsi Riviéra Községi Strand,
  • a balatonkenesei Honvéd Kemping Strand,
  • a balatonkenesei Vak Bottyán Strand,
  • a balatonakarattyai Honvéd Üdülő Strand
  • vagy a balatonakarattyai Bercsényi Strand,
  • de a Balatonfüred, Koloska Marina Strand vize is hagy maga után kívánni valót.
A Balaton strandjainak minősítései, aminek azért örülhetünk
A Balaton strandjainak minősítései, aminek azért örülhetünk

Idén már március elején hírt adtunk róla, hogy újra a régi fényében pompázik a Velencei-tó, a 2022-es kritikusan alacsony vízállást követően ugyanis ekkorra 75 centiméterrel emelkedett a vízszint. Ha a vízminőséget vizsgáljuk, a Balatonhoz képest már nem annyira egyértelműen kiváló a helyzet- az általunk számolt 13 strand közül csak 4 vize kapott a legjobb minősítést, 7-nek „jó”, 1-nek tűrhető és egynek pedig kifogásolható a minősége, mind közt a legrosszabb pedig a:

  • a gárdonyi Tini Strand.

A Tisza-tó esetében jóval megnyugtatóbb a helyzet, ott, ahogy a térképen is látni, 6 strand közül 5-nél kiváló a víz minősége:

2024-ben is országszerte találunk erősen kifogásolt vízminőségű tavak

Negatív toplistát nem tudunk felállítani, de ilyen problémás tónak számít, ahol a vízminőség „nem megfelelő besorolást” kapott:

  • a zalaegerszegi Gébárti-tó Strand
  • a dunakeszi Szabadstrand
  • a nyíregyháza-Sóstógyógyfürdő, Sóstó Tófürdő
  • a Makó, Maros Kalandpart
  • a soltvadkerti Vadkerti Tófürdő
  • valamint a gárdonyi Tini Strand.

Tűrhető kategóriába sorolták:

  • a Leveleki Tófürdőt
  • és az agárdi VVSI Sport Hotel Strandot is.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

strand

tófürdő

fürdő

vízminőség

balaton

velencei-tó